Konsolidace půjček pomohla matce samoživitelce uniknout dluhové spírále. Proč se matka samoživitelka se dvěma dětmi dostala do problémů? Chtěla, aby její děti mohly to, co mohly i ostatní děti. Koukat do telefonu, jezdit na tábory, školní akce nebo si zajít s kamarády zapařit. A potřebovala i nové auto na rozvoz dětí do školy i dojíždění do prace.

Příjem Jany F. činil 23 000 korun čistého, její pravidelné měsíční splátky úvěrů 20 000 kourn. Nejdříve Jana F. měsíčně splácela „jen“ 8 000 kč za spotebitelské úvěry a 2 000 korun za hypotéku. Když zaplatila další náklady jako energie, telefony a internet pro sebe i pro děti a vůbec provoz domácnosti, pravidelně byla v mínusu 6 500 korun.

Samoživitelka padla na dno

„Nezbývali nám tak peníze na jídlo, ošacení, pohonné hmoty a další věci. Peníze si tedy začala půjčovat od přátel. Žili jmse od výplaty k výplatě, což se projevilo i na mém zdraví. Vyhřezla mi plotýnka, ta si vynutila operaci,“ Jana F.

V jejím případě a za už tak finančně kritické situace to značilo propad příjmu z 23 000 Kč na 11 000 Kč. Tolik činila její pevná složka platu.

Konsolidace půjček byla jedinou možností

„To byl konec,“ vzpomíná Jana F, které nezbývalo než se po 14 dnů od operace znovu vrátit do práce. Dodává, že v práci „řvala“ bolestí a nevěděla, co bude dál. Pomoc ovšem našla. Byla to její kamarádka, která ji přesvědčila, že se nesmí za své dlluhy stydět, ale naopak situaci musí účinně řešit. A řešením podle ní byla konsolidace úvěrů.

„Doporučila mi konsolidace půjček jako řešení, abych si mohla ponížit měsíční splátky úvěrů. Navíc mi vysvělila, že už jen tím, že když budu splácet jenom jeden úvěr, ušetřím na úrocích i poplatcích za více úvěrů, „ dodává Jana F.

Podle ní měla kamarádka pravdu a její pomoci si bude vážit nadosmrti. Celkové splátky úvěruů jsem díky konsolidaci stlačila na 5 300 korun měsíčně. To mi mimo jiné umožnilo to začít vracet peníze přátelům.

Jen se stydět za dluhy vede ke špatným koncům

Z četných průzkumů na téma Češi a úvěry vyplývá, že téměř 56 procent Čechů se za ně sice stydí, ale spíše jen výjimečně včas řeší problémy spojené s jejich nesplácením. A dále: 30 procent z nich se přitom považuje za optimisty a doufajíce ve zlepšení své finanční situace řešení finančních problémů odkládají na dobu, až se jim bude dařit lépe.

Mnoho lidí se přitom až do poslední chvíle domnívá, že zvládnou dluhy uhradit sami. Když to ale nedokáží, hledají pomoc v rodině anebo si půjčí další peníze na úhradu splátek starých dluhů. Čímž jen roztáčejí takzvanou dluhovou spirálu. Takových je podle průzkumů až 40 %. Nejvíce ohroženou skupinou jsou převážně mladí lidé krátce po škole. V této věkové skupině je až 75 % žadatelů o úvěr. Hned za nimi jsou svobodné matky a senioři.

Zabil matku kvůli dluhům

Problémy s uvěry bývají často i příčinou kriminálních činů. Známý je příklad muže z Prahy, který raději zavraždil svou matku. To kvůli tomu, aby jí nemusel sdělit smutnou pravdu, že přijde o dům, v němž bydlí, protože ho použil jako zástavu, aby získal úvěr, který ovšem nedokáže splácet.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here