Nová zelená úsporám, kotlíkové dotace nebo Dešťovka? To jsou dotační programy, které lze výhodně kombinovat i s úvěry ze stavebního spoření. Zejména ty si totiž lidé nejčastěji sjednávají na modernizace či rekonstrukce bydlení. Mezi oblíbené oatří rekonstrukce koupel a kuchyní, ale stále častěji lidé úvěrem ze stavebního spoření financují i náročnější projekty spojené s dotacemi.

Účelové úvěry ze stavebka mají své výhody. Tou hlavní je státní příspěvek na spoření, které čerpání úvěru ze stavebka podmiňuje a zároveŇ zlevňuje. A jsou tu i další benefity, jako je možnost daňového odpočtu úroků zaplacených na úvěru.

Státní příspěvek může činit až 2 000 korun ročně za předpokladu, že úvěr spolu se spořením je nastaven tak, aby na spoření každý rok odešlo minimálně 20 tisíc korun. Daňový odpočet úroků u úvěrů, které jsou jen zřídka úročeny anuitně, je také významným benefitem. Přidá-li se k těmto výhodám další benefity v podobě dotace z Nová zelená úsporám, kotlíkových dotací nebo Dešťovky mohou být úspory na straně domácností značné.

Nová zelená úsporám aj.

Poslední trend u úvěru na stavební spoření je kombinace úvěrů s kotlíkovými dotacemi, dotacemi z programu Nové zelená úsporám či Dešťovka. Ve všech třech případech dotace poskytuje Státní fond životního prostředí ČR, přičemž u kotlíkových dotací je nutné o podporu žádat na krajském úřadu. Výhodou je, že na trhu je mnoho specializovaných firem, které pro klienta zařídí dotaci, úvěr i realizaci projektu.

Nová zelená úsporám přitom nabízí nejenom tolik oblíbené zateplení, ale komplexní energetická úsporná řešení pro rodinné i bytové domy. Výhodou tohoto programu je možnost zažádat si o dotaci kdykoli, kdy to domácnosti umožní rodinný rozpočet. Podání žádosti o dotaci není omezeno jako v minulosti určitým datem.

Snadný úvěr ze stavebka

Mnoho spořitelen podobně přistupuje i k zájemcům o úvěr. Splní-li podmínky pro čerpání úvěru, klienti získají úvěr prakticky okamžitě. Nemusejí ani nijak složitě řešit s ním spojené spoření. Mnohdy i v jedné splátce splácí úvěr a spoří si zároveň. Sjednají si úvěr, který pak splácejí a spoří si zároveň.

Jakkoli se podmínky u jednotlivých stavebních spořitelen liší, spořitelny v základu nabízejí dvě cenové úrovně pro účelové nezajištěné úvěry. Úroky u úvěru do 400 tisíc korun úroky začínají na cca 5% sazbě a výše. Úvěry nad 400 tisíc úroky začínají na necelých cca 5% sazbě. Při speciálních marketingových akcích se dá dostat i na nižší úrovně.

Novinky v nabídce stavebních spořitelen

Novinkou na trhu s úvěry ze stavebního spoření je i stále častější využívání moderních technologií. Možné je například dokládat účelovost úvěru bez faktur a účtenek pouze fotografiemi před a po rekonstrukci, jež je ale nutné doplnit o popis prováděných prací. Spořitelny přitom chystají i speciální aplikace, které pomohou zájemcům o rekonstrukce a modernizace bydlení simulovat stavební práce a rovnou jim řeknou, kolik ty budou zhruba stát a zda je na ně možné čerpat dotace.  

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here