Zatímco právnické osoby si berou půjčky spíše až po několika letech podnikání, čtvrtina živnostníků si bere úvěr hned při zahájení své činnosti. Další téměř pětina v prvních několika měsících podnikání. Alespoň to tvrdí průzkum Komerční banky [KB] a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR [AMSP ČR].

Hlavním důvodem čerpání úvěru je nákup strojů, zařízení a vybavení firmy [50 %]. Dále provozní financování pro posílení cash flow [28 %] a nákup nemovitostí [23 %]. Minimálně čerpají malé firmy půjčky na reklamu [méně než 10 %] a akvizice [méně než 5 %].

Živnostníci si stěžují na administrativní náročnost a přísnost schvalování úvěrů. Uvádějí, že neúměrné požadavky na zajištění jsou nejčastějšími bariérami menších podnikatelů při vyřizování půjček. Ti, kteří úvěr získají jsou podle průzkumu s jeho  atributy/nastavením spokojeni.

Nejčastěji by podnikatelé doporučili pro financování Komerční banku [24 % – Pozn. red.: KB průzkum realizovala], Českou spořitelnu [20 %] a ČSOB [16 %], následuje Moneta, Raiffeisenbank a UCB. Z nebankovních institucí vede u malých firem Home Credit následovaný Providentem.

Kolik si půjčují živnostníci

Živnostníci s obratem do milionu korun si nejčastěji berou úvěr ve výši ca 100 000 Kč, živnostníci s obratem do deseti milionů korun si nejčastěji půjčují 350 000 Kč. S ohledem na délku úvěru je u živnostníků o něco vyšší zájem o krátkodobé úvěry [49 %], než o dlouhodobé financování [44 %].

Právnické osoby s obratem do jednoho milionu čerpají nejčastěji úvěr ve výši 500 000 Kč právnické osoby s tržbami do 10 mil. Kč si nejčastěji berou úvěr ve výši 400 00 Kč. Právnické subjekty čerpají o něco raději úvěry dlouhodobé [56 %], krátkodobé upřednostňuje 40 %. Na rozdíl od živnostníků rovněž rády [19 %] využívají leasingu.

Co zvolí za úvěr

Živnostníci využívají pro financování byznysu podnikatelský úvěr [57 %] i osobní půjčku [34 %]. Právnické osoby financují svoji činnost v drtivé většině z tradičních podnikatelských úvěrů.

„Jednoznačně převažuje financování z bankovních zdrojů, které jsou pro podnikatele pohodlné a bezpečné, navíc využívají dlouhodobých vazeb s místní bankou. K nebankovní instituci se firmy obrací buď z důvodu, že by jinde zdroje nezískaly, nebo je to pro ně nejrychlejší cesta k cizím zdrojům,“ říká předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

To, že pouze méně než desetina živnostníků řeší půjčky na podnikání z jiných než bankovních zdrojů, má své vysvětlení. Podle průzkumu je tuzemský podnikatel z pohledu využívání cizích zdrojů konzervativní. Zatímco v západních zemích jsou velmi populární alternativní formy financování na bázi faktoringu, leasingu a nově třeba P2P či crowdfundingu, v Česku to neplatí. Podnikatelé a živnostníci si půjčují téměř výhradně u bank.

Průzkum prováděla agentura Ipsos na vzorku 400 malých podnikatelů a živnostníků v září 2018.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here