New York zakázal jednorázové obaly pro jídlo a nápoje

483
New_York
Foto: Pixabay.com

Obchody a restaurace ve městě New York nesmějí od 1. 1. 2019 prodávat jídlo a nápoje v plastových obalech na jedno použití. Výjimku mají jen některé potraviny.

Zákaz se týká plastových pytlíků, ale i krabiček, pohárků, kelímků podnosů misek, příborů, brček, apod. Restaurace, kavárny, fastfoodové řetězce a další obchody mají měsíční lhůtu, v níž se musejí novým požadavkům přizpůsobit. Pokud se nepřizpůsobí, dostanou od města New York pokutu až do ve výše jednoho tisíce amerických dolarů.

Zástupci města doporučují vhodnější obaly, než jsou jednorázové plastové:„Nejdůležitější pro omezení jednorázového odpadu je zejména změna v hlavě každého spotřebitele.“

Proč jednorázové obaly?

Celosvětová produkce plastů je od 60. let 20. století dvacetkrát vyšší. Ročně se ve světě vyprodukuje přes 300 milionů tun plastů, které tvoří až 85 % celkového počtu odpadků v oceánech a mořích. Z těchto 85 % je přitom polovina jednorázových plastových obalů.

Jenom v Evropě se vyprodukuje přibližně 25,8 milionu tun plastového odpadu ročně. Půlka tohoto odpadu jde na vrub jednorázových plastových obalů. A většina se odváží do Číny.

Ta už reagovala na obrovskou produkci plastového odpadu ve vyspělých zemích tím, že přestane přijímat na své území netříděný plastový odpad, tedy odad té nejhorší jakosti. Jako důvod uvedla, že má svého odpadu dost.

Lidumilské řetězce

V zahraničí jsou běžné kampaně proti plastovému odpadu z výrobků na jedno použití. Firma McDonald’s v minulosti přešla z plastových krabiček na papírové a umělohmotná míchátka na kávu zaměnila za dřevěná. Stejně tak řetězec KFC, který po dodavatelích vyžaduje, aby upřednostňovali vratné obaly a obaly z recyklovaných materiálů.

O omezení plastového obalu usiluje také Evropa. Ta pracuje s poplatkem deset pencí [cca 3 Kč] poplatek za plastové tašky při maloobchodním prodeji. [Evropská komise předloni navrhla zakázat plastové výrobky na jedno použití.]

Jak je to v ČR

V ČR si celkem úspěšně razí cestu iniciativa #dostbyloplastu. Ta jménem Ministerstva životního prostředí propůjčuje ekologické certifikáty firmám, kteří se rozhodnou dobrovolně omezit množství jednorázového plastu. Stačí třeba i to, že místo kelímků na jedno použití zvolí keramické nádobí nebo vratné kelímky.

Myšlenka omezování spotřeby jednorázových plastů se dotýká i obcí a měst. Příkladem budiž Litoměřice. Nedávné Pivní slavnosti zorganizované litoměřickými městskými kulturními zařízeními se staly první významnou akcí, kde se v Litoměřicích nápoje čepovaly do vratných zálohovaných kelímků.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here