„Už při sjednání smlouvy o stavebním spoření zná klient výši úrokové sazby, za kterou si v budoucnu bude moci vzít úvěr na bydlení. To dává lidem větší jistotu. Umožňuje jim lépe plánovat budoucí výdaje,říká PR manažerka a tisková mluvčí společnosti Raiffeisen stavební spořitelna [RSS] Lenka Molnárová.

Poskytne úvěr Raiffeisen stavební spořitelna na pořízení vlastního bydlení či výstavbu i zájemci, který byl odmítnut se žádostí o hypotéku z důvodu nesplnění podmínek České národní banky?

Při přidělování úvěrů na bydlení se řídíme doporučeními České národní banky. Fungujeme v souladu s omezením LTV na maximum 90 % a s hranicemi ukazatelů DTI a DSTI.

Pokud vezmeme bonitního zájemce o úvěr na pořízení vlastního bydlení, který se může rozhodnout mezi hypotékou od banky a úvěrem od stavební spořitelny, dokáže  mu Raiffeisen stavební spořitelna nabídnout lepší či srovnatelné podmínky u úvěru?

Každý klient se vždy rozhoduje podle své aktuální situace. Každý má různé preference. Pro někoho je důležitější výše měsíční splátky úvěru, pro někoho zase to, kolik za úvěr zaplatí celkově. Důležitou roli dále hraje třeba rychlost vyřízení úvěru apod. O tom, co je pro klienta výhodnější, rozhoduje také to, v jaké výši se v daném okamžiku pohybují úrokové sazby na trhu.

Jak je to u překlenovacích úvěrů u Raiffeisen stavební spořitelna?

Co se týče překlenovacího úvěru, tak ten na rozdíl od klasické hypotéky souvisí se spořicím výkonem klienta. Klient může na svůj účet stavebního spoření kdykoliv bez omezení a jakýchkoliv sankcí vložit své volné finanční prostředky a zkrátit si tak dobu splácení úroků z poskytnutého překlenovacího úvěru. Záleží jen na něm.

Když byste měli uvést typický modelový příklad konkrétního klienta, v jehož případě se vyplatí vzít si úvěr od stavební spořitelny? Ne od banky. Jak by takový příklad vypadal?

Pro každého klienta se vždy snažíme najít ideální řešení jeho potřeb. Obecně naši klienti více využívají úvěry na rekonstrukce, kde až do výše 1 mil. Kč nemusí ručit nemovitostí.

Kdy a za jakých podmínek se vyplatí čerpat úvěr na pořízení vlastního bydlení přímo od RSS více než od banky ?

Raiffeisen stavební spořitelna nabízí pro úvěry zajištěné zástavním právem k nemovitosti úrokové sazby od 2,14 % ročně. Záleží na zvolené době fixace, hodnotě zajištění či sjednaném druhu pojištění úvěru. Podotýkám, že Hypoindex za březen 2019, tedy průměr za všechny banky, má hodnotu 2,99 % ročně.

Pro RSS je typická rychlost vyřízení úvěru díky biometrice. Dvě třetiny úvěrů nyní vyřizujeme už do 24 hodin. Je také možné, aby klient doložil účel úvěru fotodokumentací.

Máte za to, že nárůst úrokových sazeb ze strany České národní banky, bude znamenat „návrat“ klientů ke stavebnímu spoření? Jako jednomu z hlavních zdrojů financování pořízení vlastního bydlení či nové výstavby?

Ano, přesně k tomu je stavební spoření určeno. Klienti si nejprve spoří a vytváří si finanční základnu pro budoucí úvěr. Už při sjednání smlouvy o stavebním spoření navíc přesně zná výši úrokové sazby. Tedy sazby, za kterou si v budoucnu bude moci vzít i úvěr na bydlení. To dává lidem větší jistotu a umožňuje jim lépe plánovat budoucí výdaje. Klient má dále nárok na státní podporu ve výši až 2 tis. Kč.

Ve chvíli, kdy se zájemce o úvěr rozhoduje mezi sjednáním úvěru od vícero spořitelen, podle čeho by si měl porovnávat jejich nabídku?

Každý klient se vždy rozhoduje podle své aktuální situace a každý má různé preference. Pro někoho je důležitější výše měsíční splátky úvěru, pro někoho zase to, kolik za úvěr zaplatí celkově. Důležitou roli dále hraje třeba rychlost vyřízení úvěru, zkušenost s finančním poradcem apod.

Máte za to, že stát by měl se stavebním spořením více pracovat jako s produktem, který motivuje veřejnost ke spoření a zařízení si bydlení?

Stavební spoření funguje efektivně a spolehlivě už dlouhá léta a zájem o něj se u klientů aktuálně zvyšuje. I díky doporučením ČNB, kdy lidé musí mít dopředu naspořeno, aby si mohli požádat o hypotéku, se lidé ke stavebnímu spoření vrací. Atraktivní je samozřejmě i možnost získat státní příspěvek.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here