Půjčky a Češi? Proč, kdy a podle čeho si je berou? Odpověď nehledejme ve výši úrokových sazeb či celkových ročních nákladech [RPSN], ale spíše v okolnostech a emocionální rovině. Fintag.cz přináší pět základních důvodů, proč si lidé půjčky sjednávají.

„Výše výdělku, dosažené vzdělání, schopnost plánování, pevná vůle, morálka a zejména návyky získané v rodině určují náš přístup k půjčovaní si peněz,“ říká analytik z Raketové půjčky Josef Vrána, podle kterého si lidé nejvíce půjčují na bydlení.

„I když v celkovém součtu počet uzavřených hypotečních smluv klesá, roste průměrně půjčovaná částka. Ta je nyní ve výši 2,3 milionu korun. Pozadu ale nezůstávají ani půjčky na spotřební zboží a služby i půjčky na cokoli,” upřesňuje.

1 – půjčka jako investice

Půjčka jako investici využívají rozumně hospodařící lidé. Mají dobře spočítáno a naplánováno, kolik si mohou půjčit. Jak dlouho budou půjčku splácet. Orientují se v úvěrových podmínkách. Znají rizika spojená s půjčkou. Tito lidé jsou schopni půjčku pravidelně splácet a zároveň i navyšovat svou finanční rezervu. Typickým příkladem úvěru u této skupiny lidí je hypoteční úvěr na pořízení si vlastního bydlení či k pronájmu. Případně úvěry na rekonstrukci nemovitosti.

2 – nečekaná životní situace

Z důvodu nečekaného výdaje si lidé půjčují vyšší částky, nejčastěji od 20 a více tisíc korun. Ke splátkám ale tato skupina přistupuje většinou velmi zodpovědně. Jen výjimečně se dostávají do neschopnosti splácet. Splatnost úvěru je nejčastěji do 5 let a dalším půjčkám se v době splácení vyhýbají.

Lidé využívají půjčky z důvodu náhlé a neplánované potřeby, i když mají vlastní finance. Často se může ukázat, že sjednání půjčky je méně nákladné než předčasný výběr například ze stavebního, nebo penzijního spoření.

3 – rychlá půjčka do deseti tisíc korun

Rychle a nepromyšleně čerpají takzvané rychlé půjčky lidé, kteří rádi utrácejí. Typická je půjčka na nákup značkového oblečení nebo elektroniky. Půjčka na nový telefon, na kabelku. Rychlé úvěry si často sjednávají lidé se sklonem k oniománii, respektive závislostí na nakupování. Tím tlumí svůj stres i špatné nálady. Největší zastoupení v této skupině spotřebitelů mají ženy a mladí do 30 let a lidé s nižšími příjmy. Rychlou půjčku si ale často sjednávají i ti, kteří z nějakého důvodu nevyjdou se svým příjmem. A potřebují spíše nižší výpůjčku.

4 – splácení půjčky novou půjčkou

Dalším důvodem pro sjednání úvěru bývá povinnost zaplatit jinou půjčku. Nejohroženější skupinou dlužníků jsou lidé s nízkou finanční gramotností. Nedokáží totiž přemýšlet a plánovat v delším časovém horizontu. Jsou důvěřiví ke svému okolí. Stávají se často i obětmi podvodníků. Půjčku nejsou schopni splácet, obstarají si proto další. Půjčí si i od příbuzných, když to jde. Až když vše vyvře napovrch, končí v exekuci a se zástavou na majetku.

5 – půjčka na budoucnost

Jako pozitivní příklad půjček uveďme půjčky na osobní rozvoj. Například půjčku na zaplacení některého z kurzů zvyšující kvalifikaci nebo studium doma či v zahraničí. Důvodem půjčky bývá investice do lepší budoucnosti. Půjčka je plánovaná, promyšlená, většinou i dobře propočítaná. Jako další příklad mohou posloužit půjčky na pokrytí asistované reprodukce, kosmetické zákroky, nadstandardní zubní nebo zdravotní ošetření.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here