Bolí vás po novoročních oslavách hlava, třesou se vám ruce, máte žízeň, je vám zima a bolí vás žaludek? Pokud ano, vězte, že jedinou spolehlivou metodou, jak zvládnout pití alkoholu, je ho nepít vůbec. Anebo ho nepít mnoho. V opačném případě počítejte s tím, že přijde kocovina. FinTag.cz radí, jak na tu novoroční.

Konzumace alkoholu přes míru má za následek únavu organismu, lidově řečeno kocovinu. Ta o sobě dá naplno vědět po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu. Ten jako osmoticky působící látka zapříčiňuje natahování vody do buněk v lidském těle. A to včetně buněk v mozku. Ty se pak vlivem natahování vody roztahují. To zapříčiňuje rozpínání mozku, které se spolu s dalšími symptomy projevuje oním známým třeštěním hlavy.

Kocovina nebo také kočičina

Slovo kocovina původně znamenalo výtržnost a vzniklo obměnou slova kočičina. Jím se označovaly výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi v roce 1848. Ve druhé polovině 19. století začalo slovo kocovina nabývat dnešního významu. A to pod vlivem německého výrazu Kater, které označuje kocoura i stav po alkoholovém opojení. Dříve se také říkalo Katzenjammer [kočičí nářek].

Jak zvládnout novoroční kocovinu

K odbourávání alkoholu v těle využívá organismus velké množství vody, minerálních látek a vitaminů [převážně vitaminu C]. Proto je potřeba následující den zvýšit jejich obvyklý přísun do těla zasaženého alkoholem. Jsou tu ale i další tipy:

  1. Sprcha: Krátká, vlažná sprcha je velmi příjemná. Vyvarujte se však vodní lázni ve vaně. Horká nebo jen teplá vana organismu jen přitíží.
  2. Voda: Vypijte dvě a více sklenice teplé/vlažné vody. Pravděpodobně vám pomůžou se příjemně vyprázdnit a částečně se vám i uleví. Ostatně tento rituál si můžete dopřávat každé ráno [třeba s kapkou citronu] a po několika týdnech uvidíte pozitivní výsledky, jako je zlepšení pleti, snížení váhy aj.
  3. Polévka: Velký pomocník v boji s kocovinou je silný hovězí/slepičí vývar nebo i známá česnečka. Doplníte tekutiny a minerály do oslabeného těla.
  4. Spánek: Nesnažte se v kocovině dělat složité věci. Raději si dopřejte klid a dospěte probdělou noc. Často se stává, že se po dalším probuzení následky kocoviny zmírní nebo dokonce vymizí.
  5. Doplňte cukr: Regeneraci těla podpoříte nejenom přísunem vody, ale i cukrů. Podle odborníků ideálně nejlépe v podobě medu. Například v lehce bylinném čaji nebo jenom rozpuštěném v teplé vodě s vymačkaným citronem. Ten zajistí přísun vitaminu C.
  6. Čerstvý vzduch: Krátká procházka ještě nikoho nezabila. Naopak zajistí unavenému tělu dostatečný přísun kyslíku a pomůže organismu s odbouráváním alkoholu v těle. Jste-li „těžký případ“ a vycházku mimo domov nezvládnete, tak si alespoň doma po probuzení [hned] vyvětrejte.
  7. Káva, cigarety i další alkohol: Vyvarujte se jich. Káva vás zbytečně znovu dehydratuje. V případě takzvaného vyprošťováku vyčerpáte rezervy organizmu a zároveň dáte vzniknout kombinované otravě ve vašem těle [ethanol + acetaldehyd].
  8. Přípravky na kocovinu: Máte-li pocit, že svůj stav nezvládnete, zkuste některý z přípravků na kocovinu. Jsou ale pouze podpůrným prostředkem. Zklidní žaludek, který je alkoholem podrážděný a dodají tělu potřebné minerální látky. Zmírnit následky kocoviny je možné s pomocí například multivitaminových preparátů ve formě šumivých tablet nebo kapslí. Musíte se jimi ale předzásobit, protože na Nový rok jsou všechny obchody zavřené a nikde je nekoupíte. V současnosti nejsou ale jejich pozitivní projevy zcela prokázány a jsou prodávány jako doplněk stravy. A nikoliv jako léčebný přípravek.

Rady do roku 2021

Před každou konzumací alkoholu odborníci doporučují dobře se najíst a nemíchat několik druhů alkoholických nápojů. Nezbytné je pak v průběhu konzumace i po ní pít čistou vodu. Konzument by si měl také uvědomit svůj aktuální fyzický stav, zdraví a věk. Obecně platí, že s narůstajícím věkem ztrácí organismus schopnost vyrovnávat se s alkoholem. To je způsobeno fyziologickými změnami, kdy s přibývajícím věkem dochází k poklesu množství vody v lidském těle a současně nárůstu množství tuků. Během spotřeby alkoholických nápojů se dále doporučuje vyvarovat se sladkým pokrmům. Spojení alkoholu a sladkého jídla totiž zhoršuje ranní kocovinu.

  –DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here