Slovinsko vyřadilo ČR z bezpečného seznamu zemí kvůli šíření infekce covid-19. Zpátky na tento seznam by se ČR mohla znovu dostat za 14 dní. Bezproblémový přístup k moři Slovinsko ale podmiňuje méně než deseti infikovanými osobami na sto tisíc obyvatel. ČR má nyní 17,75 covid pozitivních osob na sto tisíc obyvatel.

Dnešní půlnocí se musí čeští občané při přejezdu do Slovinska prokázat negativním testem na covid-19, ne starším 36 hodin. V opačném případě se musí odebrat do povinné 14denní karantény. Navíc jsou povinni doložit potvrzení o zaplaceném ubytování v zemi. Rezervaci zároveň museli provést před dnešní půlnocí, kdy Slovinsko zcela nečekaně vyřadilo Česko ze zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem. Vedení země tak zřejmě učinilo kvůli vyššímu počtu nakažených v karvinských dolech.

Český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] dnes konstatoval, že se nejedná o objektivní zhodnocení naší situace: „Srovnávána jsou celková data o počtu případů. Budeme chtít přesvědčit naše slovinské kolegy, že situace není v České republice plošná. Trend je spíše klesající,“ uvedl.

Společně s Českou republikou se na seznam zemí se středním rizikem nákazy dostalo i Chorvatsko a Francie. Naopak na zelený seznam nově přibyla Belgie a Nizozemsko.

Slovinsko tranzit zemí povoluje, ale hladký nebude

Rozhodnutí slovinské vlády nepřekvapilo pouze české turisty směřující na dovolenou do Slovinska, ale i občany směřující do Chorvatska. Ti totiž většinou při cestě do něj Slovinskem projíždějí. Podle Ministerstva zahraničních věcí ČR [MZV ČR] se ale cestující při pouhém průjezdu zemí nebudou muset negativním testem na covid-19 prokazovat. Na tranzit ale mají maximálně dvanáct hodin jen s nezbytnými přestávkami během cesty.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček [ČSSD] přesto upozornil na to, aby i na cestách do Chorvatska Češi počítali se zvýšenými policejními kontrolami i dopravními komplikacemi. A to právě na slovinsko-chorvatské hranici. Turisté s cílovou destinací Slovinsko by dle jeho slov měli přejezd učinit co nejrychleji. Zdůraznil, že i když se ČR dostala na slovinský seznam zemí s vyšším rizikem nákazy [oranžové označení], neznamená žádné změny pro české občany vracející se z této země.

„Pro naše občany, kteří se nachází již na území Slovinska, se nic nemění. Mohou dovolenou bez komplikací dokončit a vrátit se bez komplikací do České republiky,” ubezpečil ministr zahraničních věcí ČR [MZV ČR] Tomáš Petříček.

Dodal, že stejně tak i k nám mohou občané ze Slovinska cestovat bez jakéhokoliv omezení. V současné situaci nemá ministr Tomáš Petříček žádné zprávy o tom, že by se ještě další evropské státy chystaly vyřadit Česko ze seznamu bezpečných zemí. Ovšem to ale neměl ani před rozhodnutím slovinské vlády umístit naši zem na oranžový seznam.

Slovinci Čechy překvapili

Podle Tomáše Petříčka je rozhodnutí o odebrání naší republiky ze seznamu bezpečných zemí komplikací a překvapením. Nyní chce MZV ČR se slovinskou stranou řešit možnost absolvování testu na koronavirus až na jejich území.

Mluvčí slovinské vlády uvedl, že důvod ke změnám na zeleném seznamu byl především strmější nárůst covid pozitivních pacientů v Chorvatsku. Podle zpráv televize N1 se prokázalo, že poměrně mnoho Slovinců nebo lidí s právem trvalého pobytu ve Slovinsku se po návratu z Chorvatska a Maďarska prokázalo jako covid pozitivní. Ve skutečnost ale tito občané pobývali v Srbsku nebo Bosně a Hercegovině, které jsou na slovinském červeném seznamu. Tedy jsou z hlediska nákazy novým koronavirem vysoce nebezpečné.

Ministerstvo zdravotnictví Slovinska rozhoduje o zařazení země mezi bezpečné na základě toho, kolik osob se nově nakazilo koronavirem za posledních 14 dní. V Česku dosáhl počet nakažených ve čtvrtek 17,75 osoby na 100 tisíc obyvatel. Dnešní údaje o počtu nakažených zatím nebyly zveřejněny. Pod hodnotou deset, která je pro Slovinsko stěžejní pro zařazení mezi bezpečné země, bylo Česko naposledy 25. června.

Rozhodnutí Slovinska kritizují cestovní kanceláře

Vyřazení České republiky ze seznamu bezpečných zemí Slovinska nelibě nese i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur [AČCKA]. Podle ní rozhodnutí slovinské vlády poškozuje cestovní ruch. Narušuje činnost cestovních kanceláří a může mít výrazný negativní dopad na důvěru lidí cestovat.

„Slovinsko bylo jednou z prvních zemí, které umožnily volný pohyb osob již počátkem června a nyní svým nelogickým rozhodnutím volnému pohybu a ‘restartu’ cestovního ruchu zabraňují,” uvedl prezident AČCKA Roman Škrabánek.

Při obnově cestovního ruchu podle něj cestovní kanceláře připravily do Slovinska nové produkty a vyřazení ČR z bezpečných zemí jejich činnost narušilo. AČCKA proto vyzvala ministerstvo zahraničí, aby vyjednalo zmírnění opatření.

„Řešením je umožnění vstupu na základě potvrzení o zajištěném ubytování ve Slovinsku,” uvedl Roman Škrabánek.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here