„Superhrubá mzda, ten podvod z dílny ODS, bude definitivně zrušena. A navrhujeme, aby všichni zaměstnanci měli sníženou daň z příjmu, což pomůže i firmám, protože nebudou muset navyšovat mzdy, stát to za ně udělá,“ uvedl na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] premiér Andrej Babiš [ANO].

V úvodu sněmu vystoupil prezident SP ČR Jaroslav Hanák, který poděkoval vládě za to, co se jí povedlo, ale zároveň vyjmenoval oblasti, kde Česká republika zaostává. Na jeho řeč reagoval premiér Babiš, podle kterého jeho vláda obstává v současné situaci velice dobře.

Svaz vyhodnotil 15 výzev, které jeho prezident na loňském sněmu předal předsedovi vlády. Podle Jaroslava Hanáka vláda splnila pouze dvě z nich.

„Ano, musím poděkovat, za zajištění všech podmínek nutných k zahájení výběru dodavatele nových jaderných bloků a dostatku peněz ve Státním fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl.

Doplnil, že u osmi výzev vláda alespoň začala s jejich naplňováním, v pěti případech však neudělala žádný pokrok. Jako hlavní problémy označil stavební právo a rozvoj digitalizace veřejné správy.

„A ještě jednu věc bych rád zmínil, hovořil o ni bývalý prezident svazu Jaroslav Mil. A to je ten nešťastný krok ministra školství ke zrušení povinné maturitní zkoušky z matematiky,“ řekl Hanák s tím, že české školství není v dobrém stavu. Především pak základní a střední školství je dle jeho nutné reformovat.

Zrušil si tripartitu, pane předsedo…

Prezident SP ČR Jaroslav Hanák také vyzval premiéra Andreje Babiše k obnovení sociálního dialogu v tripartitě.

„Ty jsi ho, předsedo vlády, zrušil, týdny nefunguje a je doba, kdybychom měli diskutovat. Já vím, že Hanák a Středula nejsou tvým šálkem brazilské kávy, ale měli bychom spolupracovat a fungovat. […] A pro tripartitu je důležité, jak dopadne letošní rozpočet, jak dopadne rozpočet příští rok. Zase vzduchem létají stovky miliard korun. Chceme znát pravidla pro fondy evropské unie,“ řekl.

Apeloval na premiéra, aby co nejdříve svolal plénum tripartity. Dodal, že je velice zvědav na to, zda vláda zruší superhrubou mzdu. Jak bude vypadat minimální mzda. Kdo a jak chce navyšovat minimální mzdu, jejíž navýšení a dopad do zaručených mezd, je dle jeho názoru krokem přímo proti zájmům České republiky.

Podle předsedy vlády tripartita funguje. Odmítl kritiku, že v Česku nefunguje sociální dialog. Uvedl, že tripartita se schází online a všichni její členové jsou v kontaktu. Volají si a píší sí.

„My jsme měli pocit, že zaměstnavatelé schůzovali s odboráři, a pak přišli na tripartitu a vystupovali proti vládě v jednotném šiku. A často jsme už jen diskutovali s Ministerstvem práce a sociálních věcí. […] My si navíc nejsme úplně jistí, jestli tripartita hovoří s těmi firmami, s nimiž mluvíme my,“ dále uvedl v této věci premiér.

Dodal, že nyní vláda připravuje rozpočet, který nejdříve projedná v koalici a pak ho představí na tripartitě. Diskuzi se nebrání.

Jaroslav Hanák: Zmastili jste kurzarbeit

Jaroslav Hanák se ve svém projevu věnoval i trhu práce. Podle něj vláda musí zapracovat na tom, aby do Česka mohli přicházet zahraniční pracovníci. A to už vzhledem k demografickému vývoji, který se nevyvíjí příliš dobře. Dále kritizoval vládu za přijatý návrh zákona o kurzarbeitu.

„Zmastili jste kurzarbeit. Pustili jste se do politických her místo toho, abyste mysleli na firmy a zaměstnance,“ prohlásil.

Podle premiéra má Česká republika stále nejnižší nezaměstnanost a bude ji mít dle jeho názoru nejnižší i do budoucna. Připustil ovšem, že schválená kurzarbeit skutečně nebudí žádné nadšení.

„Nikdo s ním není spokojený. Na druhé straně jsou tu firmy, které volají po tom, aby žádný kurzarbeit nebyl, a jsou firmy, které to chtějí. Máme situaci různorodou. Jsme v kontaktu s firmami z cestovního ruchu a pohostinství. Tedy čeká nás debata, nemáme problém to diskutovat,“ vysvětlil s tím, že návrh zákona projde ještě zásadní změnou.

Podoba schváleného kurzarbeitu nadšení nevyvolává

Jaroslav Hanák ve svém projevu varoval i před zelenou politikou, kterou razí Evropská komise. Podle něj takzvaný Green Deal bude stát mnohem více peněz, než si kdo umí představit. A zdaleka nejde jen o automotive. V jeho souvislosti upozornil na to, že Česká republika stále nemá a nepracuje na síti nabíjejících stanic.

I zde však našel premiér odpověď: „Ano je to riziko Green Dealu. Aby ti fanatici nezničili naši ekonomiku. Automobilový průmysl. My pro Green Deal děláme maximum. Máme na stole sedm miliard do kůrovce. A v rámci sázení stromů a kůrovce jsme přišli o šest procent v rámci uhlíkové neutrality.“

Riziko brexitu a vnitřní unijní trh

Jaroslav Hanák upozornil dále na vnější rizika. Jako příklad uvedl, co bude, až přestane platit odstupová dohoda mezi EU a Velkou Británií.

„Nechci, abychom zase čekali na hranici. A řidiči měli vyčerpanou pracovní dobu, že budou sedět v kamiónu, kde je ještě okradou, nebo jim vlezou do náklaďáku,“ uvedl.

Podle Andreje Babiše je fakt, že to nejhorší, co by nyní mohlo v této věci unii potkat, by byl tvrdý odchod Británie z EU. Klíčová je tedy dle jeho slov dohoda, která se ovšem nerýsuje. Stejně tak důležitá je podle něj obchodní smlouva mezi unií a Spojenými státy.

„A pak je tu otázka toho vnitřního unijního trhu. Ten se však v rámci EU příliš nediskutuje. Mám tady asi 15 konkrétních příkladů bariér na vnitřním trhu EU. A vyzývám všechny, aby mi poslali další, kde mají v unii naše firmy a živnostníci překážky,“ doplnil s tím, že debatovat o vnitřním trhu Evropská komise [EK] plánuje v březnu příštího roku.

Upřesnil, že cíl vlády je dobře naložit s evropskými penězi [cca 962 miliard Kč], které může Česko z unie získat. Jeho cílem je prostředky hlavně investovat.

ČR bude moci realokovat evropské dotace až do výše 25 %

Premiér Babiš: 160 nových kilometrů

Premiér Babiš se na závěr vyjádřil k stálé absenci nového stavebního zákona. Ten by se měl podle něj projednávat již 15.10. v prvním čtení ve Sněmovně. Řekl, že doufá, že všichni chtějí stavět, a tak [poslanci] nový zákon podpoří. Upozornil, že příští rok půjde do stavebnictví 187 miliard korun. Což je o sto miliard korun více než v předchozích letech.

I tu dálnici D1 příští rok zprovozníme, 160 nových kilometrů, které jsme od roku 2014 zrekonstruovali,“ vysvětlil.

Dodal, že vláda posílila i pozici krajů, které letos dostanou 260 miliard korun, což je o cca 30 miliard více než loni. Upřesnil, že doufá, že hejtmani s vládou budou spolupracovat a nebudou dělat pouze politiku.

Vyjádřil se také k aktuální situaci: „Teď zkrátka náš nový kolega, profesor Prymula, musí zvládnout covid. Aniž bychom nějak výrazně poškodili ekonomiku, jak se stalo v 1. vlně.“

Letošní Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR se mimořádně nekonal na zrušeném brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu, ale z virtuálního studia a online. Hostem sněmu byl předseda vlády Andrej Babiš [ANO], vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [ANO], ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD] a vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO]. Ministryně Schillerová na sněmu mimo jiné uvedla, že vláda počítá s prodloužením záručního programu Covid III.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here