„Lidé mají z covidu strach, bojí se nakazit. Mají pocit, že je to něco, jako by dostali rakovinu. A ten, kdo dostane rakovinu, je přece jako by už jednou nohou na onom světě,“ říká v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz [sesterské noviny FinTag.cz] kardioanesteziolog Lukáš Pollert. Podle něj je reakce společnosti na covid přehnaná.

Lukáš Pollert, který v podcastovém rozhovoru upozorňuje, že se na věc kouká ze svého laického pohledu kardioanesteziologa, má za to, že na covid reagujeme až přehnaně. Pozastavuje se nad tím, proč je stále nutné covid pozitivní lidi izolovat od světa, když je zřejmé, že nový koronavirus je všude a lidé si proti němu budou muset získat imunitu. Srovnává počty úmrtí s covidem s počty úmrtí na jiné nemoci, proti kterým ale společnost nic nepodniká.

Kriticky se v rozhovoru vyjadřuje k rouškám a stranou nenechává ani politiku s covidem spojenou. Někdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu přirovnává k populárním hvězdám, kterým veřejnost odpustí třeba i závislost na kokainu. To, protože jsou, jak říká, The Best. Zatímco jiní podle něj, ač jsou třeba vzorní, „nikdy nepohnou ničím nikam„.

„Líbilo se mi, jak Roman Prymula ukázal, jak je ten virus vlastně neškodný, protože, kdyby on expert všech expertů, kdyby on byl přesvědčen o tom, že ten virus je nebezpečný, tak tu roušku nesundá. Takže on ví, že ten virus není nebezpečný,“ upřesňuje v rozhovoru Lukáš Pollert s tím, že odmítá nekonečné diskuze o tom, zda jsme v létě zanedbali proticovidová opatření, či nikoliv.

Lukáš Pollert a jeho práce ve FN Motol

Lukáš Pollert pracuje ve Fakultní nemocnici Motol na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče 2. LF UK, konkrétně na oddělení kardiochirurgie.

„To je taková nadstavba anesteziologie. To je podle mě taková třešnička na dortu anestezie. Ten kardioanesteziolog pracuje jenom tam, kde je kardiochirurgie. To jsou výkony, jako akutní infarkty, výměna chlopní, disekce aorty nebo transplantace plic, které děláme ve FN Motol. V Motole je asi sedm anesteziologů, kteří jsou takto specializovaní,“ vysvětluje.

Vyjadřuje se dále i k fungování českého zdravotnictví: „Sestry chodí do Německa a do Rakouska. Proč tam chodí, no, protože tam mají peníze. Doktoři? Také chodí do Německa, do Anglie, navíc ve všech těch zemích se pracuje podle zákoníku práce. […] Já jsem furt v práci…“

O tom, jak uživit osmičlennou rodinu

V podcastovém rozhovoru Lukáš Pollert říká, proč přestal být členem ODS. Nebo jak náročné je uživit z jednoho lékařského platu osmičlennou rodinu. Z hlediska rodinných financí přibližuje standard většiny českých domácností s vícero dětmi. Navíc za situace, kdy ty nyní zůstávají kvůli proticovidovým opatřením doma.

„Nás je osm na jeden plat. To je opravdu hodně. My denně, já jsem to počítal, projíme, řekněme 1 600 korun. […] A to je jenom jídlo. Plus další to je tak 60 tisíc korun měsíčně. To je prostě šílený… A musíte také bydlet. A ta voda a ten plyn pro osm lidí je také větší částka. A teď si vezměte mobily. Každé dítě má mobil. A to je ta nejmenší položka. Každému tomu dítěti musíte platit ty paušály. A teď, já jsem kupoval ty notebooky a data. To je prostě opravdu hodně,“ vypočítává.

Zdůvodňuje svou podporu iniciativy Lékaři za zdravé srdce Evropy, která upozorňuje na dopady znečištěného ovzduší na lidské zdraví. A zároveň se spojuje s iniciativou Hnutí Duha za co nejrychlejší ukončení těžby uhlí.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here