Rumunská policie využívá koronavirové uzávěry a zatýká hledané zločince. S odvoláním na prokuraturu o tom informoval server Balkan Insight. Rumunský ministr vnitra Macel Vela označil středeční razie za „největší akci proti zločinu“ v dějinách země.

Podle Balkan Insight v důsledku restrikcí přijatých ve většině států Evropy se mnoho předních rumunských kriminálních živlů dočasně vrátilo domů ze zemí, kde žili a provozovali trestnou činnost. Rozsáhlé razie na ně byly zahájeny byly ve středu, tedy v den, kdy v zemi začal platit noční zákaz vycházení. Rumunská média píší o stovkách zátahů, které cílily zejména na pašeráky drog, obchodníky s lidmi nebo bílým masem, ale také vyděrače, lidi zabývající se praním peněz, neplatiče daní či kybernetické zločince.

Rumunský ministr vnitra Macel Vela označil středeční razie za „největší akci proti zločinu“ v dějinách země. Podle něj jsou součástí snahy vlády o zintenzivnění boje proti zločineckým gangům, zvláště pak v oblasti obchodu s lidmi.

Rumunsko v nedávné době čelilo tvrdé kritice Spojených států, že nedělá dost pro potírání zločinu tohoto typu. Balkánská země je považována za ráj obchodníků s lidmi, přičemž policie nezřídka čelí obviněním, že je se zločinci spolčena. Říjnová zpráva Evropské komise konstatovala, že Rumunsko má nejvyšší podíl obětí obchodu s lidmi na milion obyvatel v celé EU – 74. Následuje Maďarsko s 64 a Bulharsko se 40 oběťmi na milion obyvatel.

Vývoj covidu-19 v Rumunsku

Rumunská vláda tento týden nařídila obchody zavírat již ve 21:00 a lidé nesmějí vycházet ven mezi jedenáctou hodinou večerní a pátou hodinou ranní. Roušky jsou nově povinné i venku, obchody s potravinami ve vnitřních prostorech budou muset přerušit činnost. Rumunsko na 30 dní uzavřelo všechny školy.

V Rumunsku se za poslední dva týdny dvojnásobně zvýšily denní přírůstky nakažených. Ve čtvrtek ohlásila země s necelými 20 miliony obyvatel rekordních 9 714 nově infikovaných. Na jednotkách intenzivní péče leží momentálně kolem tisícovky pacientů, což je dvakrát více než před měsícem. Od začátku epidemie v zemi zemřelo již 7 540 lidí po nákaze koronavirem, z toho 121 za posledních 24 hodin.

Europol varuje před organizovaným zločinem

Policejní organizace Europol varovala, že pandemie covidu-19 má značný vliv na proměny organizované trestné činnosti a terorismus. Zločinecké skupiny se podle zprávy unijní agentury zaměřily například na falšování zdravotnických pomůcek. Své aktivity přesouvají čím dál více do on-line prostředí.

V uplynulých osmi měsících pandemie zločinci podle šéfky Europolu Catherine De Bolleové využívali nejistoty a změn a identifikovali příležitosti k nové trestné činnosti, kterých se posléze chopili. Organizované skupiny začaly mimo jiné falšovat léky a vyrábět neúčinné ochranné obleky. Znepokojivý je podle agentury vývoj v oblasti zneužívání dětí, které tráví v době pandemie více času na internetu, kde se stávají obětí sexuálních predátorů.

EK bojuje proti pohlavnímu zneužívání dětí

Podvody a vydírání se kvůli plošným uzávěrám v mnoha státech začaly přesouvat na internet, terčem kybernetických útoků se často stávají zdravotnická zařízení. Pokud budou plošná karanténní opatření trvat, mohlo by podle Europolu kybernetických zločinů ještě přibýt. Více času stráveného doma a na internetu by mohlo u některých lidí vést také k radikalizaci, ať už islamistické či krajně pravicové.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here