Ředitelem České asociace farmaceutických firem [ČAFF] se od ledna stal Filip Vrubel. Ten byl do loňského podzimu náměstek ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO]. Ve funkci Vrubel nahradil dosavadního výkonného ředitele Martina Mátla.

Sedmatřicetiletý Filip Vrubel, který vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity, se dosud zaměřoval na lékovou politiku, zdravotnické a farmaceutické právo. V letech 2009 až 2012 byl ředitel odboru farmacie na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Od roku 2013 působil jako odborný náměstek ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Zhruba čtyři roky působil v advokátní kanceláři Deloitte Legal a v letech 2018 až 2020 byl náměstek ministra zdravotnictví. Na ministerstvu se věnoval zejména legislativě v oblasti dostupnosti léčiv pro pacienty, lékovému záznamu pacienta, dalšímu rozvoji elektronického receptu a regulaci cen a úhrad léčiv.

Co chce Filip Vrubel v ČAFF

Nový ředitel ČAFFu se chce zaměřit především na posílení postavení generického průmyslu v českém zdravotním systému i tuzemské ekonomice. Dále pak na podporu stabilního podnikatelského prostředí se zaměřením na udržitelnou regulaci cen a úhrad léčiv i na přenesení cílů evropské farmaceutické strategie do českého prostředí.

„Rád bych tedy navázal na své dosavadní poslání a hledal synergii mezi státem, veřejnoprávními institucemi a dodavateli léčiv, a přispěl tak k zakotvení udržitelného systému rychlého vstupu cenově dostupnějších a bezpečných léčiv na český trh včetně stabilních dodávek a skladových zásob léčiv v ČR,“ uvedl Filip Vrubel.

Stanovování cen léků v Česku neopovídá realitě

ČAFF zastupuje výrobce generických a biosimilárních léků, které jsou levnější než originální léčiva. Generické léky jsou kopie originálních léčivých přípravků, které mohou přijít na trh po vypršení patentové ochrany originálu. Takzvané biosimilars jsou moderní biologické preparáty obdobné generikům. Členy asociace jsou mimo jiné firmy Teva, Zentiva a Krka.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here