Jaroslav Hanák: Daňový balíček je politická habaďůra

126
Hanak_Jaroslav
Foto: Redakce FinTag.cz

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák apeluje na vládu, aby zaměstnavatelům dovolila očkovat proti covidu své zaměstnance. Zároveň se pozastavuje nad schvalováním státního rozpočtu 2021.

Upozorňuje, že už v roce 2023 bude stát česká společnost před rozhodnutím, jak reformovat daňovou soustavu, aby uplatila dluhy z loňského, letošního a příštího roku.

„Vláda to v první fázi covidu příliš nezvládala. Zmatečné tiskové konference, jediné opatření, které bylo, byl Antivirus 31. března a jinak nic. Pořád nic. Podnikatelé čekali a najednou se ozývaly hlasy z vlády. Například paní ministryně financí vyhlásila do éteru – pustíme do ekonomiky 1,2 bilionu korun. Podnikatelům pomůžeme,“ říká v podcastu  FinTag.cz k začátkům pandemie covidu prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

„A sešel se čas s časem. Dneska je už leden a pokud vím, tak samotným podnikatelům jako kompenzace přišlo 110 nebo 120 miliard. […] Vláda přesně nesplnila svou roli, i když tvrdí, že udělala maximum,“ dodává.

Otázka stále odkládaného kurzarbeitu je pak pro něj jedním z největších zklamání. Na vině je nefunkční koaliční spolupráce. A dle jeho slov situaci komplikují i vybraní poslanci ANO, kteří brzdí přijetí současného kompromisního návrhu, který tak jen leží ve sněmovně.

Něco asi není v pořádku, říká prezident Hanák

„Pan předseda vlády všude ještě na jaře hlásil, že jsme nejlepší. A najednou jsme v lednu 2021 a jsme na tom nejhůře skoro z celé Evropy. Takže asi něco není v pořádku,“ říká prezident Hanák k současné covidové situaci. Podle něj jsme ve třetí vlně covidu, jen se to vláda bojí přiznat. Upozorňuje na to, že kabinet při první vlně rozdával peníze až příliš štědře, o to těžší to bude mít teď, kdy se musí opět rozhodnout, jak moc škrtit ekonomiku.

„Naštěstí vláda neuzavřela průmysl, který tuto zemi živí. […] Za říjen mi srdíčko hřálo radostí, protože jsme měli nárůst průmyslové výroby o 1,5 procenta proti roku 2019. Takže průmysl zabojoval a zabral,“ pochvaluje si Hanák.

Upozorňuje ale na to, že odvětví jako HoReCa a další jsou na tom podstatně hůře. A to zejména kvůli tomu, že je uzávěra postihla opakovaně. A to navzdory podpoře, kterou dostávají. Vláda podle něj nyní musí také rozhodnout o tom, že i firmy budou moci očkovat své zaměstnance.

Státní rozpočet a výhled ekonomiky

Prezident Jaroslav Hanák se v rozhovoru vyjadřuje i ke schválení státního rozpočtu 2021 a jeho chystané novelizaci kvůli daňovému balíčku. Upozorňuje přitom na to, že jeho deficit bude překvapivě zřejmě vyšší než ten loňský. V případě přijetí daňového balíčku a zrušení superhrubé mzdy odmítá způsob jeho provedení.

„Nejsem spokojen, jak se to populisticky udělalo před volbami,“ říká s tím, že letos čeká i další úplatky pro voliče, protože dle jeho slov takto politický systém v ČR funguje.

„Daňový balíček je politická habaďůra na občany. Co nezávidím mladé generaci je to, že už v roce 2023 bude stát před neuvěřitelně těžkou situací, jakou daňovou reformu udělat po těch svých předchůdcích,“ upozorňuje.

V rozhovoru pro FinTag.cz tipuje i budoucí vývoj ekonomiky a zejména inflace. Podle něj je docela iluzorní předpoklad České národní banky [ČNB] inflace ve výši dvou procent.

„To vidí každý, kdo chodí nakupovat, jako já, že některé základní potraviny a další základní věci významně zdražily,“ říká s tím, že inflace poroste rozhodně nad tři procenta.

Občané se letos znovu dozví fůru špíny, to je jisté

K letošním říjnovým volbách říká, že se občané zase dozví fůru špíny, to je podle něj jisté. Varuje ale před situací, kdy pro obecnou rozhádanost všech a se všemi se nesestaví vláda.

Podle něj je současný problém i to, že tuzemská opozice je velice slabá. Dle jeho názoru jí stejně jako celé společnosti chybějí osobnosti. Nebo on sám mezi opozičními politiky nikoho výrazného nevidí.

„ČSSD hraje v té koaliční vládě nulovou roli. […] A Piráti – tam je to složité. Lidsky a odborně to jsou lidé stále ještě ne příliš vyzrálí, ale těžko je lze za to kritizovat vzhledem k jejich věku a k tomu, že zastupují zejména mladé lidi,“ uzavírá Hanák.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here