Dolarové miliardářky bodují v žebříčcích. Moc jich ale není

471
miliardarky
Foto: KK office

Podíl žen na seznamu nejbohatších lidí planety se zvyšuje. Při bližším pohledu vychází najevo, že nejjistější ženský způsob, jak se stát miliardářkou, je rozvod nebo dědictví. Neplatí to však pro všechny dolarové miliardářky. Mnohé z nich uspěly samy, protože vynikly nad ostatními.

Nový seznam časopisu Forbes uvádí 2 755 miliardářů z celého světa. Ti se rekrutují z nejrůznějších oblastí podnikání: od podnikatelů, kteří dokázali něco opravdu velkého, až po ty, kteří, nebo které, se majetku domohli sňatkem, či se do bohaté rodiny narodili. A zatímco pandemie způsobila ztrátu mnoha pracovních míst a ochromila celá odvětví, ti na špičce si vedou vskutku dobře.

Totiž každých 17 hodin se objeví nový miliardář a jak se ukazuje, je mezi nimi zastoupeno stále více žen. Aktuální 36procentní přírůstek extrémně bohatých žen zvýšil jejich počet v žebříčku na 328 a jejich celkový majetek dosahuje 1,53 trilionu dolarů, což je o 60 procent více než předloni. Pokud se to zdá stále málo z celkového majetku miliardářů uvedených na žebříčku, je to proto, že v něm za loňský rok přibylo 500 nových jmen. Včetně nejmladší miliardářky na světě, kterou je Whitney Wolfe Herd, jež uspěla se seznamkou na internetu.

Příběh miliardářky Whitney Wolfe Herd

Whitney Wolfe Herd, jedenatřicetiletá Američanka, je spoluzakladatelkou seznamkové aplikace Bumble. Její jmění dosahuje 1,3 miliardy dolarů. Na seznamu se objevuje poprvé. Její příběh je dost komplikovaný. Vyrostla v Utahu, vzdělávala se na střední škole a její rozhodující zkušeností byl vztah s údajně násilnickým přítelem. Po absolvování university spoluzaložila seznamkovou aplikaci Tinder. Tu opustila v roce 2014 poté, kdy vznesla žalobu za sexuální obtěžování ve firmě. Tinder to popřel a vyrovnal se s ní mimosoudně částkou ve výši jeden milion dolarů. Odsud pramení inspirace na aplikaci Bumble, která ženám umožňuje seznámení iniciovat a nespoléhat na misogynní seznamovací „trh“.

„Mnoho chytrých a krásných žen, které jsem potkala, stále hledají muže, aby se seznámily, vzaly si jejich telefonní číslo a popovídaly s nimi prostřednictvím aplikace,“ vysvětlila princip své webové stránky.

Dodává: „Pro všechny úspěšné ženy, které dosáhly vysokých pozic, jsou schůzky a romantika těžko představitelné. Co kdybych to tedy obrátila?“

Bumble má nyní na celém světě více než 100 milionů uživatelek. Sama Wolfe Herdová se vdala bez pomoci své aplikace. A to za podnikatele Michaela Herda, což je jediná tradiční stránka jejího příběhu. Své 30. narozeniny mladá miliardářka oslavila na jachtě u ostrova Capri. Stejně jako jiní inovátoři ze Silicon Valley, i Wolf Herdová pracuje vždy naplno.

„Nemám skoro žádný volný čas, víkendy nedržím,“ řekla kdysi.

Možná to změní nedávno narozený syn Bobby. Aktuálně vlastní rodina dva luxusní domy v Texasu, stále cestuje za obchodem i zábavu.

Příběhy žen, které se nevypracovaly samy

Příběh Whitney Wolfe Herd je ale spíše ojedinělý. Při pohledu na seznam deseti nejbohatších žen světa totiž zjistíme, že žádná z nich nevybudovala svůj majetek od nuly. Od nejbohatší ženy světa, Francoise Bettencourtové Meyerové [67], která zdědila společnost L´Oreal, a její majetek dosahuje 73,6 miliardy dolarů, až po Američanku MacKenzie Scottovou [50]. Ta ke svému jmění a pozici na třetí příčce žebříčku přišla díky rozvodu se zakladatelem Amazonu, Jeffem Bezosem. Rozvod je sice cestou k bohatství, ale nejspolehlivější je se do bohatství narodit nebo přivdat.

„Je to dost smutné,“ uvedla profesorka Heather McGregorová z ekonomické fakulty Heriot-Watt University.

„Když berete jméno po jménu, tak se buď s někým rozvedly, nebo jsou to něčí dcery, bývalé manželky, vnučky nebo vdovy, takže jde o již existující peníze. Neříkám, že si nevedou dobře, když už je mají, ale bylo by zajímavé vědět, proč je tak málo žen, které by k majetku přišly vlastními silami,“ vysvětlila svoji reakci McGregorová.

A platí to i ve Velké Británii. Tamní dvě nejbohatší ženy svůj majetek – jak jinak – zdědily. Charlene de Carvalho-Heinekenová [66] je nejbohatší Britkou s majetkem 16,7 miliardy dolarů, následuje ji Kirsten Rausigová, osmašedesátiletá dědička TetraPak v hodnotě 13,9 miliardy dolarů.

Denise Coatesová a její příběh

Ale stejně jako v případě zakladatelky Bumble se i v Británii najdou výjimky. Tou je třetí nejbohatší Britka jménem Denise Coatesová. I ta se domohla majetku ve výši 6,5 miliardy dolarů vlastními silami. Je výkonnou ředitelkou sázkové společnosti Bet365. Třiapadesátiletá matka pěti dětí, z nichž čtyři jsou příbuzní, adoptovaní z téže rodiny, začínala ve společnosti Stoke-on-Trent. Tam získala kvalifikaci účetní, aby pak převzala sázkové obchody Coates´ a ve 22 se stala jejich výkonnou ředitelkou. Firmu pak prodala a v roce 2001 založila vlastní společnost na online sázky. Ve svém městě se stala největší zaměstnavatelkou v soukromém sektoru a objem sázek uskutečňovaných prostřednictvím její firmy dosahuje 65 milionů dolarů ročně.

Coatesová si nyní staví luxusní dům v Cheshiru a jezdí sportovním autem značky Aston Martin DB9 s personalizovanou poznávací značkou a soukromí si pečlivě chrání. V jednom z rozhovorů se popsala jako „velká gamblerka“, což může být původ jejího úspěchu.

Což potvrzuje i McGregorová: „Musíte riskovat, abyste dosáhli odměny.“

Také ale dodává: „Snaha vybudovat takové impérium obvykle není v souladu s ostatními věcmi, které byste si přáli dokázat. Většina žen dává přednost rodině. Podnikatelské riziko je proto většinou vyhrazeno mužům.“

Podle ní navíc ještě třeba před 30 lety jen málokterá žena v Británii mohla říct „začnu podnikat“. Dnes to možné je. I tak ale musejí ženy překonávat více překážek než muži.

„I kdybyste měly myšlenku a byly ochotny podstoupit riziko, je pro ženu těžké sehnat peníze. Investovat do ženských start-upů se nenosí,“ tvrdí McGregorová.

Příběh miliardářky Kim Kardashianové

Jak se říká byznys mluví v každé zemi jiným jazykem. V základu je ale stejný a otevírá se i ženám. Má to však své podmínky. Jednu z nich uvádí britská podnikatelka Lara Morganová.

„Příliš naslouchají špatným radám a nejsou tak tvrdé,“ vysvětluje, proč je v klubu miliardářek jen málo Britek [a žádná v první desítce] na rozdíl od Američanek.

Pro inspiraci uvádí příklad celosvětově známé jedenasedmdesátileté miliardářky Miuccii Prady, která uspěla v náročném světě módy. Ta totiž kdysi řekla: „Jsem na svoji práci velmi pyšná. Vydělávám si svoje peníze sama, a to je pro ženu důležité.“

Jejích slov se drží další miliardářky, zejména pak hvězda televizní show American reality a sociálních sítí Kim Kardashianová [na fotografii, pozn. red.]. Tato 40letá Američanka obsadila s majetkem jedné miliardy dolarů 2 674. místo žebříčku Forbes a vůbec poprvé se tak prodrala mezi miliardářky. Její majetek pochází hlavně ze dvou zdrojů – KKW Beauty and Skims clothing a z její televizní show plus menších investic.

„Docela dobré na dívku bez talentu,“ komentovala svůj úspěch.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here