V době hrozící inflace je i sázka na zlato jistotou

260
zlato
Foto: Pixabay.com

Adman´s Choice – Inflace v dubnu oproti březnu v Česku vyletěla o půl procenta. Meziročně pak v dubnu stouply spotřebitelské ceny o 3,1 procenta. Obdobně akceleruje inflace v Německu nebo USA. Mnoho lidí proto nakupuje investiční zlato, aby ochránilo své úspory před případným budoucím znehodnocením.

„Strašák neovladatelné inflace a znehodnocení peněz obchází české domácnosti,“ tvrdí prodejci investičního zlata. A mají pravdu. Strašák globální inflace obchází svět. Není důvod, aby se inflace vyhnula zemím Evropské unie, tedy i Česku. Do karet inflaci hraje kvantitativní uvolňování centrálních bank, pokles výnosů státních dluhopisů, rozvrácený obchod v důsledku pandemií narušených dodavatelsko-odběratelských vztahů i chuť domácností utrácet po dlouhých měsících půstu – lockdownech.

Podle investičních stratégů vždy dává smysl uložit část svých úspor do zlata. Vybalancovat tak své finanční zajištění [případně investiční portfolio, pozn. red.] a ochránit své úspory. Nutné je vědět, že nákup zlata není čistou investicí, protože zlato slouží hlavně k uchování hodnoty. Zlatý slitek či cihlička tak může být takovou poslední jistotou, když všechno ostatní selže. A má i další výhody. Investovat do něj lze miliony korun, tisíce, stejně jako i stovky korun. Koupit si zlato dnes může určitě každý.

Důležitý je solidní prodejce s jistou adresou

Investičním zlatem se nejčastěji míní zlaté slitky i zlaté mince nejvyšší ryzosti. Ale pozor: Vždy je třeba volit takového prodejce zlata, který má s jeho prodejem, ale i výkupem dlouhodobou zkušenost a musí být dohledatelný. To znamená, že má své sídlo a danou adresu. V případě Prahy takový specializovaný prodejce sídlí například v Obecním domě. Dobrá zpráva je i to, že investiční zlato je osvobozeno od daně z přidané hodnoty [DPH].

Podstatné je dále vědět, že cena investičního zlata se mění každý den. Podle toho, jak si stojí jeho cena na burze. Což je důležité nejen kvůli nákupu, ale i jeho prodeji, potřebuje-li investor vybrat ze zlata peníze. Součástí prodeje je marže [spread] pro obchodníka. Za ni si investor do zlata kupuje jistotu pohodlného a bezpečného prodeje.

Zlato je vysoce likvidní a prodat se dá kdykoli

Sečteno a podtrženo – nákup zlata je třeba na rozdíl od nákupu nemovitosti dostupný každému. To navíc na likvidním trhu, kde je nákup a prodej zlatého aktiva dílem okamžiku. Kdo chce investovat do zlata, udělá nejlépe, když si zadá do vyhledavače „investiční zlato“ a srovná si ceny inzerujících firem. A to zejména s aktuální prémiovou nabídkou tradičního prodejce zlata Zlaté-mince.cz.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here