Vláda změnila názor, testy na covid jsou dál zdarma

231
testy
Foto: FinTag.cz

Testy na koronavirus pro všechny pojištěnce zůstávají zdarma i po 31. srpnu. A to ve stávající frekvenci dva PCR a čtyři antigenní testy do měsíce. Respirátory bez DPH se budou prodávat do 31. října. Rušení povinnosti jejich nošení se neplánuje.

Překotné rozhodnutí přineslo včerejší [23.8.] jednání vlády. Testy na koronavirus, které se měly z veřejného zdravotního pojištění od 1. září hradit pouze pojištěncům do 18 let, rozočkovaným lidem a nemocným v riziku z vakcinace, zůstávají nadále zdarma pro všechny. Důvodem je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] riziko ze snížení testovacích kapacit v době nadcházejícího podzimu a růst počtu nákaz.

„Nemůžeme ignorovat situaci, která se v Evropě děje, nákaza se Evropou šíří,“ zdůvodnil změnu ministr, jakkoli ještě v minulém týdnu hájil zpoplatnění testů.

Dodal, že testovací kapacita je u nás v tuto chvíli vysoká, situace kolem šíření nákazy se nikterak nezhoršuje. Přesto je třeba dle něj vnímat riziko poklesu testovacích kapacit.

Testování ve firmách se aktuálně neřeší

O znovuzavedení povinného testování ve firmách, jako tomu bylo počátkem roku, jeho úřad nyní neuvažuje.

„V tuto chvíli to na pořadu dne není,“ řekl ministr s tím, že situace se nejen u nás mění každý den a nemůže zavedení testování ve firmách vyloučit například na konci září.

Zmínil i názor odborníků, podle kterých dává testování ve firmách smysl, pokud celoplošná incidence dosáhne hranici 75 pozitivních na 100 tisíc obyvatel.

„Nyní jsme kolem 12 na 100 tisíc,“ upřesnil.

Podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka [za ANO] tuzemské velké i menší firmy na koronavirus své zaměstnance stále testují dobrovolně. Využívají přitom stávající režim 4 AG testy a 2 PCR testy do měsíce hrazené ze zdravotního pojištění.

„Většina firem se do toho vejde, domluví se například i s mobilním očkovacím týmem nebo do centra chodí zaměstnanci sami,“ uvedl Havlíček.

Osvobození respirátorů od DPH trvá do konce října 2021

Nulová daň z přidané hodnoty [DPH] na respirátory prodávané v Česku bude pokračovat i po 31. srpnu, dokdy pro ně platil generální pardon ministryně financí. Vláda odsouhlasila prodloužení výjimky zatím do konce října 2021. Poprvé zavedla výjimku z DPH u respirátorů letos v únoru na dobu dvou měsíců. S ohledem na šíření koronaviru a stále platnou povinnost jejich nošení ji postupně prodlužovala.

Podle vyjádření ministra zdravotnictví se povinnost nošení respirátorů rušit nebude. Její opětovné zavedení na podzim by dle něj pak bylo pro lidi zbytečně komplikované.

„V tuto chvíli bych opatření držel,“ řekl.

Podle něj respirátory lidé v Česku nosí. I když, jak uvedl, zahájení Karlovarského festivalu příliš šťastné nebylo. Z něj se do médií dostaly fotografie, kdy měl ve velkém kinosálu nasazenou ochranu úst jen málokdo, spíše pak nikdo. Nařízení tak nerespektovali nejenom známí umělci, ale i někteří politici a členové vlády. Podle ministra se opatření v ostatních sálech, a dokonce i na chodbách, jinak dodržovala.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here