Platy státních zaměstnanců spolknou příští rok 252,4 mld. Kč

1200
statnich_zamestancu
Ilustrace: Pixabay.com

Vláda plánuje v příštím roce vydat na platy zaměstnanců státu o 13,3 mld. Kč více než letos. Celkem by si měly tyto výdaje vyžádat 252,4 mld. Kč. Uvádí to návrh státního rozpočtu, který vláda předložila sněmovně.

Počet státem placených míst se má podle návrhu rozpočtu zvýšit o 6 948 míst a stát by měl vyplácet 489 218 lidí. Nejvyšší podíl na tomto nárůstu, a to 4 914 míst, má mít regionální školství. Stát chce také přibrat 1 932 vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů.

Počty lidí v ozbrojených složkách státu i výdaje na ně rostou

Úředníků zaměstnaných podle služebního zákona má přibýt 267. Některá místa mají i zaniknout. Kupříkladu u Finanční správy má ubýt 200 přepočtených míst v souvislosti se zrušením daně z nabytí nemovitosti, což by mělo ušetřit 100 milionů korun. Ministerstvo zdravotnictví se chystá zrušit 158 míst u projektu Chytrá karanténa.

Jen na platy státních zaměstnanců loni šlo 232,5 miliardy Kč

Ministerstvo obrany se oproti tomu chystá v rámci budování armády nabrat 550 vojáků a 50 civilistů, což by si mělo vyžádat 284 milionů korun. Ministerstvo vnitra plánuje vytvořit 1 000 nových míst pro policisty.

Růst platů státních zaměstnanců o průměrných 1 491 Kč

Zaměstnanci státu by si měli polepšit v průměru měsíčně o 1 491 korun a brát by měli 41 561 korun měsíčně. Do platového vývoje se podle důvodové zprávy k rozpočtu promítlo rozhodnutí vlády přidat plošně 1 400 korun měsíčně na všechna místa, která pokrývá státní rozpočet. Výjimku tvoří regionální školství s navýšením objemu peněz na platy o 3,5 procenta. Průměrný plat státních zástupců a od nich odvozených profesí má vzrůst na 117 374 korun měsíčně.

Spor o nárůst platů státních zaměstnanců byl důvodem, proč koaliční ČSSD návrh rozpočtu ve vládě nepodpořila. Předseda strany Jan Hamáček chce pro vybrané profese navýšení až o 3 000 korun měsíčně od 1. ledna 2022.

Plošné zvýšení platů veřejnému sektoru projedná vláda

Platy soudců, státních zástupců a ústavních činitelů mají vzrůst o 6,1 procenta. Návrh rozpočtu počítá s celkovou sumou na platy ústavních činitelů 6,02 miliardy korun. Na platy poslanců má jít 276,5 milionu a na platy senátorů 117,8 milionu korun. Sněmovna má v tomto týdnu projednat návrh premiéra Andreje Babiše [ANO], který platy politiků pro příštích pět let zmrazuje na letošní úrovni.

Průměrná mzda v České republice

Průměrný plat ve státním sektoru by se měl v příštím roce podle stávajícího návrhu nominálně zvýšit o 3,7 procenta. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ] vzrostla průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí na 38 275 korun. Což byl meziroční nominální růst o 11,3 procenta. Podle statistiků se do toho ale promítlo vyplácení mimořádných odměn a navýšení platů zdravotníkům za boj s covidem. Upřesněme, že zde jsou peníze vypláceny ze zdravotního pojištění.

Průměrná mzda ve 2. čtvrtletí meziročně stoupla o 3 893 Kč

Ministerstvo financí ČR [MF ČR] v srpnové predikci odhadlo, že v příštím roce by nominální růst mezd mohl zpomalit z letošních 5,3 procenta na 3,3 procenta. Zatímco letos by měla podle této predikce představovat průměrná mzda za celý rok 37 538 Kč, v příštím roce by mohla vzrůst na 38 764 Kč.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. No a zase se neřekne pravda Zase dostanou policajt,vojàci a pod. ..ale ti pěšaci treba na čssz zase kulo hulo …a to se chystá nesmyslná reorganizace čssz za miliardy ale má se šetřit…a to se neřekne

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here