Předčasný starobní důchod se vyplatí dobře promyslet

32219
predcasny_starobni_duchod
Foto: Pixabay.com

Předčasný starobní důchod trvale zkrátí výši důchodu a zároveň omezí i možnosti přivýdělku. Přesto se pro něj u nás rozhodne více než třetina všech nových starobních důchodců.

Loni si u nás o starobní důchod požádalo celkem 97 525 lidí. Do předčasného starobního důchodu se přitom rozhodlo odejít 34 702 z nich. Důvody jejich rozhodnutí jsou různé. Některé k čerpání předčasnému důchodu donutil zdravotní stav, jiní přišli o zaměstnání a uplatnit se na trhu práce pro ně bylo složité. A další si prostě jen chtěli užít volna.

Předčasný starobní důchod se vyplatí zvážit

Odchod do předčasného starobního důchodu je třeba vždy pečlivě zvážit. Výše předčasného důchodu se totiž krátí, a to natrvalo. Ponížení se odvíjí od délky doby, která chybí od data přiznání předčasného důchodu do dosažení plného důchodového věku. Přičemž Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ], která u nás spravuje veškeré důchody, poníží výši předčasného důchodu za každých započatých 90 dní předčasnosti. A to následovně:

  • -0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů
  • -1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne
  • -1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne

„Vhodný termín pro odchod do předčasného důchodu doporučujeme konzultovat s odborníky správy sociálního zabezpečení,“ radí lidem zvažujícím předčasný starobní důchod ČSSZ.

Informativní důchodová aplikace ukáže dobu pojištění i penzi

Upozorňuje přitom, že správně zvolené datum přiznání předčasného starobního důchodu dokáže významně ovlivnit výši jeho ponížení.

„Krácení se provádí za každých i započatých 90 dní předčasnosti,“ upozorňuje.

Zároveň nabízí schůzku s odborným pracovníkem, kterou si může sjednat každý zájemce na odkazu zde. A to nezávazně na tom, jestli o předčasný důchod požádá či nikoli.

Předčasný důchod není pro každého

Jsou tu ale i další háčky. O předčasný důchod mohou lidé požádat jen v případě, že splňují minimálně 35 let účasti na důchodovém pojištění. A navíc, pokud je důchodový věk žadatele nižší než 63 let, pak má nárok na odchod do předčasného starobního důchodu nejdříve tři roky před dosažením důchodového věku. Za předpokladu, že je důchodový věk stanoven alespoň na 63 let, může být přiznán o pět let dříve. Nikoli však před dosažením alespoň 60 let.

Šance na důchod zvýší kontrola doby důchodového pojištění

Splnění potřebné doby důchodové pojištění si zájemci orientačně zjistí na důchodové kalkulačce Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV]. Ta vypočítá dobu, kdy je možné odejít do předčasného stejně jako do řádného starobního důchodu. A také zevrubnou výši důchodu při zvolené variantě jeho čerpání. Před samotným podáním žádosti by si měl každý uvědomit, že jeho měsíční výše je snížena trvale. Po jeho přiznání už nebude penzista čerpat řádný starobní důchod.

Předčasný důchod omezuje možnosti přivýdělku

Určitá nevýhoda státního předčasného důchodu je, že jeho přiznání limituje příjemce ve výdělku. Jinak řečeno, v době jeho trvání si může vydělat jen takovou částku, kterou mu nevzniká účast na důchodovém pojištění. Jediná možnost přivýdělku se tak pro něj stává práce na dohodu o provedení činnosti, při které měsíční příjem nesmí přesáhnout částku 3 500 korun. U dohody o provedení práce pak 10 tisíc korun za měsíc.

V případě samostatné výdělečné činnosti účast na pojištění neukládá přiznaný příjem nanejvýš do 85 058 korun platné pro rok 2021 [částka se každý rok navyšuje, pozn. red.].

Předdůchod v penzijním spoření se hodí stále více lidem

 

Dobrá zpráva pak je, že omezení ve výdělku u předčasného důchodce končí dnem, kdy by dosáhl na plný starobní důchod.

„Tato omezení jsou platná pouze do dosažení důchodového věku,“ potvrzuje ČSSZ.

Po jeho dosažení se tak na příjemce předčasného důchodu začnou vztahovat stejná pravidla jako na řádného důchodce. Tedy už může začít vykonávat jakoukoli výdělečnou činnost, i tu která mu zakládá účast na pojištění.

„Následně si po 360 dnech výdělečné činnosti, která zakládala účast na pojištění, může požádat o zvýšení důchodu,“ upozorňuje úřad.

Penzisté, kteří nastoupí do zaměstnání a jejich zaměstnavatel jim měsíčně bude odvádět procento na důchodové pojištění, o tom pak musejí dát vědět ČSSZ. Ta výplatu důchodu zastaví. Při skončení zaměstnání nebo dosažení důchodového věku pak Správa výplatu opět uvolní. Anebo v lepším případě i upraví výši důchodu v závislosti na době a výši výdělku.

Veronika Táchová

8 KOMENTÁŘE

  1. Je na každém dospělém a svéprávném člověku , jak se k době odchodu do starobního důchodu postaví. Není to totiž jen o politickém režimu a politicích. Hospodaření se svými finančními prostředky je věcí každého. Ten kdo dokáže vyjít a přežít do důchodového věku s dvaceti tisíci korun měsíčně dokáže vyjít i s důchodem. Ten komu nestačí ani ani sto tisíc korun nedokáže vyjít ani s důchodem. Pravidlo myšlení a předvídání věcí příštích bylo vštěpováno generacím před příchodem komunistů a jejich socialismu.

  2. Není to zcela pravdivé. Předčasný důchod může být v některých případech dlouhodobě výhodnější. Např. moje matka se po těžkém úraze rozhodla do předčasného důchodu nejít a pracovat po zbytek doby jako částečně invalidní, což jí po zbytek života výrazně snížilo vypočtený důchod, neboť se v posledních dvou letech počítal jen z třetinové částky. Výpočet důchodu je bohužel v tomto směru naprosto nesmyslný.

    • Nevým, kdy vaša maminka odcházela do důchodu, ale v současné době (od r. 1996) se starobní důchody počítají podle příjmů od r. 1986 včetně (přepočtených koeficianty na současnou hodnotu peněz – např. příjem roku 1986 se násobí koeficientem 11,975), takže snížení příjmů po dobu dvou let se příliš výrazně neprojeví. Jiná situace ovšem byla “za socíku” a v první polovině 90, let, kdy byly rozhodující příjmy v období pěti, respektive deseti, let před dosažením důchodového věku.

  3. píšete o trhu práce? uplatnit se?,byl jsem na PÚ od r. 2012!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!do loňského roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nikdo vás nevezme, v 45, 50,55,59 letech, nikdo. Ježibaba na pracáku mi řekla, ze mají zaměstnané starší lidi, jo maji, ale v kanceláři!!!! A když byla pro mne práce, tak dřina na pile nebo u vodovodáků s krumpáčem, dřel jsem do 52 let s motorovou pilou, 20 let,!!!!!! ruce, záda zničená, tak jsem šel loni do důchodu, hned v 60. možná natahnu bačkory, ale něco vyberu. nekdo nevybrere nic a padne. we are you fall.

    • Každý to má holt jinak. Já když přišel o práci, tak jsem místo “na PÚ” šel na úřad živnostenský a místo své “pracovní síly” nabízel “služby”. Uživil jsem se celkem dobře, i když ne vždy bylo posvícení, a i důchod mám slušný.

    • Čemu se taky divit, když už vláda “přemluv bábu přemluv dědu” nechala udělat z trhu práce AUGIÁŠŮV CHLÍV…

  4. Jestli ta banda, co teď “vyhrála” volby, zvedne věk odchodu do důchodu na 70 nebo vejš, tak spousta lidí bude do starobního přecházet spíš z invalidního než z práce.

  5. Při odchodu do důchodu v 70 bude asi většina lidí chodit do starobního z invalidního a ne z práce.
    To ty volby zase dopadly….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here