Seniorní IT specialisté vydělávají až 250 tisíc korun měsíčně

4388
IT_specialiste
Foto: Pixabay.com

IT specialisté jsou v Česku nadále nedostatkovou službou. A to i přes vysoké mzdy, které jim firmy nabízejí. Aktuálně a trvale hledají java developery, odborníky na kyberbezpečnost i vývojáře.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Grafton Recruitment. Podle něj si nejvíce v IT vydělá ředitel IT [CIO]. V hlavním městě se jeho mzda pohybuje od 150 tisíc až do čtvrt milionu korun měsíčně, v Brně pak od 120 do 200 tisíc korun. Nejvyšší mzda na této pozici v ostatních krajích dosahovala 160 tisíc měsíčně. Asi nejhůře se firmám daří obsazovat seniorní místa v oblasti bezpečnosti. Stále větší nedostatek je i java developerů.

„V souvislosti s rostoucí hrozbou kybernetických útoků roste zájem o specialisty na bezpečnost. Jejich mzdy začínají v Praze na 45 tisících u konzultantů a analytiků a končí až na 160 tisících u architektů bezpečností infrastruktury a 180 tisících u manažerů IT bezpečnosti,“ vyjmenovává ředitel Grafton Recruitment a GI Group Martin Malo.

Český trh práce nabízí neutěšenou podívanou

Poptávka je také po lidech, kteří kombinují technické znalosti a zkušenosti s měkkými dovednostmi. Roste zájem o inženýry strojového učení. Ti si mohou v závislosti na regionu vydělat mezi 40 až 130 tisíci korunami měsíčně. V Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji pak firmy poptávají odborníky na cloudové technologie. Konzultanti, administrátoři a architekti cloudu si zde měsíčně přijdou na 50 až 160 tisíc korun.

Brno se v oblasti IT dotahuje na Prahu

Více než polovina IT pozic v Praze a třetina v Brně má šesticifernou mzdu, tedy 100 a více tisíc měsíčně. V Ostravě na tuto částku dosáhne každá dvanáctá pozice, ve zbytku republiky jde spíše jen o výjimky. Mzdu 100 a více tisíc korun v Brně bere více než třetina IT pozic, v ostatních regionech jde o výjimky.

Z posledních dat podle Martina Mala vyplývá, že IT pracovní trh v Brně se kvůli přítomnosti velkého množství IT zaměstnavatelů přehřál.

„V otázce mezd se podobně jako v Praze [brněnský trh] utrhl od zbytku republiky. Nově příchozím zaměstnavatelům tak tato města přestávají dávat z hlediska výše mezd smysl. Svoji pozornost ale mohou zaměřit na krajská města s technickými univerzitami, kde situace ještě není tak vypjatá,“ tvrdí.

Náborové příspěvky jsou stále častější. Činí desítky i stovky tisíc

Typická mzda v IT začíná v Praze na 50 až 60 tisících a končí na 90 až 110 tisících v závislosti na expertíze, žádanosti a zkušenostech. V Brně se pohybuje o něco níž, a sice v rozmezí 45 až 90 tisíc. Pozicí, která si udržuje stejnou mzdu ve všech 13 sledovaných regionech, je C/C++ vývojář.

Nejnižší mzdy v IT mají tradičně IT specialisté technické podpory 1. stupně. Ti si v Praze vydělají 35 až 50 tisíc, v regionech pak 30 až 40 tisíc. Nejnižší mzdu pobírají tito specialisté na Olomoucku, kde jejich finanční ohodnocení klesá pod 30 tisíc.

IT specialisté jsou žádaní i ve vývoji a běžné IT podpoře

Stále důležitější roli hrají IT pozice i v oboru podnikových služeb. Jejich centra zaměstnávají zejména kvalifikované zaměstnance s dobrou jazykovou vybaveností. Dle údajů oborové asociace ABSL tvoří IT experti plných 37 procent všech zaměstnanců sektoru. To je o 18 procent více než v roce 2019.

I zde platí, že nejvyšší mzdy nabízí obor v Praze. Města Brno a Ostrava jsou však v tomto segmentu poměrně vyrovnané. Například IT manažer centra podnikových služeb si v Praze může měsíčně přijít na 100 až 150 tisíc, v Brně pak na 80 až 120 tisíc a v Ostravě na 80 až 110 tisíc. Nejnižší mzdu mají lidé na pozicích Helpdesk/IT Support, kteří si v Praze vydělají 35 až 50 tisíc, v Brně 30 až 45 tisíc a Ostravě 28 až 40 tisíc.

Studentů ICT přibývá. ICT ovládá cca 210 000 Čechů

Sektor podnikových služeb přitom nenabízí pouze pozice z oblasti IT podpory, ale intenzivně se věnuje také nasazování robotické automatizace a umělé inteligence. Nabídku pozic rozšiřuje i ve výzkumu a vývoji IT. Na většině pozic si uchazeči mohou polepšit až o 7 tisíc korun. Což platí, když ovládají nedostatkové cizí jazyky, k nimž patří němčina, holandština, francouzština a skandinávské jazyky.

–RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Ty částky si někdo cucal z prstu opravdu dlouho aby se dostal na takové numera 😀 něco jak průměrná mzda u Nás.Já ani kolegové v tomto oboru se v Praze nedostanem ani na polovinu…Tak jen pro upřesnění dalšího blábolu 😉

    • To je dost zvláštní, já jako IT architekt (mimo jiné) mám 9000/MD.
      Jestli neděláte něco špatně, pane inženýre 🙂

  2. článek ale pojednává o mzdách.
    Nikoliv o MD rate ze které je nutné odečíst Soc+Zdrav+daně+auto+mobil+pracoviště+plat nadřízených+zisk společnost 😉
    Pan Skoupa má pravdu, že čísla PLATŮ jsou vycucaná z prstů.

  3. Tak pokud si to člověk spočítá,tak i kdyby vzal,že Lukáš odečte 40% z MD,tak mu zůstane cca 118k a věřím,že tak vysoké náklady určitě nemá.Pokud Vám jde o zaměstnance,tak v korporátech takové platy opravdu jsou,v menších firmách jsou o poznání níž.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here