Řemeslo má zlaté dno a bude ho mít čím dál víc

4549
Tomas_Valta
Obuvník Tomáš Valta / Foto: Redakce FinTag.cz

„Ne každý má chuť říci si, chci podnikat, a holt být půl roku na nule, protože to je podnikání. Ne každý chce po určitou dobu rýt držkou v zemi a stavět ten byznys,“ říká v podcastu FinTag.cz obuvník Tomáš Valta.

Tomáš Valta opravuje boty a kožené zboží přes 26 let. Teď má úspěšnou opravnu obuvi, kabelek a čistírnu zároveň v Panské ulici v centru Prahy. Specializuje se na běžné úpravy, ale i rekonstrukce luxusních bot a kabelek.

„70 procent toho, co děláme, jsou běžné opravy a zbytek je to luxusní zboží. Na peníze to vychází samozřejmě jinak. Když k vám přijde zákaznice, která přinese čtyři luxusní kabelky, u kterých si nechá udělat celkovou rekonstrukci, tak to pak finančně vyjde na 30 až 40 zákazníků, kteří přijdou s běžnou jednotlivou opravou,“ říká v podcastu FinTag.cz Tomáš Valta.

Příkladem uvádí zákaznici ze Slovenska, která mu nyní poslala na opravu a restauraci 20 párů bot za bezmála půl milionu korun. V podcastu ale hovoří i o tom, jak vede svůj byznys, kolik lidí stojí už ráno před jeho opravnou. Tvrdí také, že vzdělávání v oboru obuvnictví je v Česku jedno velké “zero”.

Další prodejny už nechci

Tomáš Valta je se svým podnikáním spokojený. Provozovna v centru Prahy mu prosperuje a nemá zájem otevírat další. Důvod je, že by nedokázal, jak říká, uhlídat kvalitu nabízených služeb. A docela jistě by nestíhal další provozovny uřídit.

„V momentě, kdy bych si na to někoho vzal, docela jistě by to nedopadlo dobře. A kolegu, kterého mám tady a je osvědčený, jinam posílat nemohu, protože bych se tady bez něj neobešel,“ vysvětluje.

I přesto plány na expanzi má. Rád by otevřel velkoobchod pro obuvníky, protože v Česku se jim toho podle něj příliš nenabízí. Je toho názoru, že standardních opraven obuvi a čistíren je v Česku relativně dost. Potíž je dle něj v tom, že jejich provozovatelé se zejména v menších městech jen stěží uživí.

„Mám tu brigádníka, ten opravuje v okresním městě. Za den udělá na tržbách tisíc korun. To je samozřejmě problém, když má platit nájem, energie, a ještě se uživit,“ tvrdí.

Potíž je podle něj i v tom, že dnes se lidem nabízí natolik levná obuv, která nestojí za to opravovat. Přesto má za to, že u kvalitnější obuvi se oprava v daných případech vždy vyplatí. To stejné platí pro kabelky. Ať už jde o ty, k nimž mají zákaznice citový vztah, nebo stojí desítky či stovky tisíc korun.

Obuvnický obor v Česku: Jedna velká nula

Obuvnické řemeslo v Česku podle něj naráží i na další problém, než je jen levné zboží z Číny. Je to neexistence kvalitního vzdělávání.

„Takhle – současnou kvalitu učňovského vzdělávání v našem oboru hodnotím tak, že teď je to hotové ´zero´. Není nic! Obuvnický obor, cokoli kolem obuvi, je nula. To prostě zaniklo, konec. Nevím o žádné škole, která by vychovávala kohokoliv v našem oboru,“ říká s tím, že už zvažoval zorganizovat nějaké kurzy.

Upřesňuje, že v tom by ale potřeboval pomoc: „Dovedu si představit, že třeba pro úřad práce budeme dělat školení. Několikrát do týdne po dobu jednoho, dvou, tří měsíců.”

V této věci není bez zajímavosti, že uvažuje docela stejně jako ředitelé velkých podniků, kteří kvůli absenci kvalitního vzdělávání v Česku, často iniciují vznik škol, v nichž si vychovávají své budoucí pracovníky.

Pomocníky si Tomáš Valta nejraději hledá mezi studenty a studentkami. Podle jeho slov jsou svědomití a také učenliví. U vyučených obuvníků, třeba i zkušených, je obezřetný. A to z toho důvodu, že si není jistý, že by zvládli, jak tvrdí, odvádět práci ve kvalitě, jakou by si on představoval.

„Postupuji tak, že brigádníky neučím celý obor. Naopak jim vyberu jednu, dvě specializace, ty je naučím a ty oni pak opakují. Až se v nich stanou skutečnými mistry. Má to ale samozřejmě podmínku, že je ta práce musí bavit,“ vysvětluje.

Problém sehnat pracovníky prý nemá. Byť, jak říká, situace letos je úplně jiná než loni, kdy bylo mnoho lidí kvůli covidu-19 doma, a nemělo práci.

Řemeslo má zlaté dno, říká Tomáš Valta

Co se týče výdělků, Tomáš Valta říká, že je spokojený. On a jeho lidé mají práce nad hlavu a peníze vydělávají. Také ale dodává, že pracují od rána do večera a on sám dře jako otrok. Přičemž cíl má jediný, je jím spokojený zákazník.

„Nikoho neodmítáme a každému se snažíme vyhovět. Já osobně zkontroluji tak 99 procent všech oprav, které tady uděláme. Když je potřeba, pomohu i se samotnou prací, ale od toho tu nejsem. Na mě jsou zákazníci a ekonomika celého provozu,“ vysvětluje.

V podcastu FinTag.cz zdůrazňuje, že komunikace se zákazníkem a solidní přístup k němu jsou stejně důležité, jako je kvalita odvedené práce. Na otázku, co je to cirkulární ekonomika, která je jako pojem stále populárnější a nejedna nezisková organizace na její rozvoj čerpá dotace, Tomáš Valta odpovídá, že neví, o co jde.

„Co ale vím, je to, že oblečení, boty a další zboží si na e-shopu koupíte vždy, ale třeba radiátor vám nevymění žádný e-shop. […] Takže, když mi přijde uchazeč o práci a řekne mi, že je třeba elektrikář, tak se ptám a proč sakra toho elektrikáře neděláš,“ říká závěrem.

Daniel Tácha

Tomáš Valta [44] je vyučený opravář obuvi a specialista na zakázkovou výrobu s maturitou. Říká, že po škole se musel řemeslu vyučit znovu v praxi, ale dodnes se mu znalosti, které ve škole získal, hodí.

Od svých 18ti let podniká. V minulosti měl hned několik opraven obuvi, aby nakonec zůstal u jedné a její služby rozšířil nad běžné úkony, kterými jsou opravy luxusního zboží. Tomáš Valta je jednatel společnosti KATR Lamarche.

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here