Zálohy živnostníkům v roce 2022 strmě navýší rychlý růst mezd

16353
Foto: Pixabay.com

Rychlý růst průměrné mzdy v národním hospodářství od ledna 2022 skokově navýší minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění u živnostníků. A ovlivní i výši paušální daně.

Ve srovnání s předchozími lety narostou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění od ledna 2022 o podstatně vyšší částku. Důvodem je rychlý růst průměrné mzdy v Česku, od které se odvíjejí měsíční zálohy na pojistné.

Pro letošní rok 2021 činí průměrná mzda 35 441 korun [v roce 2020 byla průměrná mzda 34 853 Kč, meziroční nárůst o 588 Kč]. Pro rok 2022 bude průměrná mzda stanovená podle nařízení vlády 38 911 korun. Jde tak o rozdíl ve výši 3 470 korun.

A právě to není dobrá zpráva pro drobné živnostníky a paušalisty, kterým rychlý růst navýší měsíční minimální zálohy na povinné pojistné.

ČNB: Na růstu inflace se podílí i velkorysé zvyšování platů

Zatímco od ledna 2021 vzrostly minimální zálohy na obě pojištění o 85 korun, od ledna 2022 to bude v důsledku rychlého růstu mezd o 487 korun za měsíc.

Zálohy na sociální a zdravotní pojištění 2022

Minimální měsíční záloha na sociální pojištění s platností od ledna 2022 se zvýší ze stávajících 2 588 Kč nově na 2 841 korun. Trvalé příkazy si tak musejí živnostníci navýšit o 253 korun. Novou výši měsíční zálohy na sociální pojištění je třeba upravit až za měsíc, ve kterém živnostník odevzdal přehled o příjmech a výdajích za rok 2021. Obecně pak platí, že záloha za daný měsíc je u sociálního pojištění splatná nejpozději do konce měsíce, za který se platí.

A obdobné navýšení nastane od nového roku i u minimálních plateb na zdravotní pojištění, které vzrostou nově na 2 627 Kč [v roce 2021 činí 2 393 Kč], tedy o 234 korun. Zvýšené pojistné musejí živnostníci platící minimální zálohy upravit již od nového roku. Přičemž splatnost je u zdravotního pojištění do osmi dnů následujícího měsíce. Prakticky to znamená, že záloha za leden je splatná v nové výši nejpozději do 8. února 2022.

Na rychlý růst mezd doplatí i paušalisté

A rostoucí průměrná mzda v národním hospodářství se negativně promítne i do paušální daně. Od ledna 2022 se zvýší ze současných 5 469 korun nově na 5 994 korun. Jde tak o měsíční navýšení o 525 korun. Jednotný paušální odvod se skládá z minimální částky zdravotního pojištění, což bude od nového roku 2 627 Kč. Dále z o 1,15násobek navýšeného sociálního pojištění. Což odpovídá částce 3 267 korun a 100 korun jde na daň z příjmů fyzických osob. V součtu tak jednotná paušální daň od nového roku činí zmiňovaných 5 994 Kč.

OSVČ: Paušální režim a nejčastější otázky kolem něj

Zálohy na paušální daň jsou splatné vždy do 20. dne daného měsíce. Částku je možné platit pravidelně každý měsíc, ale i si ji předplatit na několik měsíců dopředu nebo dokonce jednorázově na celý rok. Paušální zálohy se platí na účet místně příslušného finančního úřadu s předčíslím bankovního účtu 2866, číslem matriky finančního úřadu a kódem banky 0710 [kód ČNB].

Veronika Táchová

8 KOMENTÁŘE

  1. Jak vůbec může být legální taková zhovadilost jako odvozovat pojistné od naprosto fiktivní „průměrné mzdy“? Zase budou krachovat další drobní živnostníci. Pojištění by mělo být buď dobrovolné, nebo by se mělo počítat procentem ze skutečných výdělků živnostníků.

    • Ježiš to je zase hloupý žvást. Zdravotní a důchodové pojitsné přeci platím abych mohl k doktorovi a dostal aspoň nějaký minimální důchod. Tak jaké dobrovolné nebo ze skutečných výdělků ??? Jak asi někdo určí skutečný výdělek když mám výdaje procentem z příjmu ? A jestli někdo tvrdí že těch pět-šest tisíc za zdrávko a důchod je moc, tak ať nepodniká.

      • Tak pro začátek pojďme narovnat situaci a vy začnete platit veškeré pojištění z vlastní kapsy, žádné doplatky od zaměstnavatele, jak to mají živnostníci. Pokud jim závidíte pozici, mějte na paměti, že zaměstnání jste si volol sám. Já od státu nic nechci, tak proč mu musím něco platit? Hlavně ten důchod, který stejně nikdy nedostanu.

        • Zaměstnanec ze mzdy, nebo platu 38 911,– Kč zaplatí tzv. z vlastní kapsy 2 529,– Kč na sociálním pojištění a 1 751,– Kč na zdravotním pojištění, tedy pokud jsou částkky v článku správné, tak rozdíl je marginálních 954,– Kč ve prospěch zaměstnance. Za zaměstnance navíc zaměstanavatel zaplatí na uvedených pojištěních dalších 13 152,– Kč, které musí samozřejmě zaměstnanec svého zaměstnavatei vydělat. Zaměstnavatel není lidumil. Vaše úvaha, že od státu nic nechcete je také scestná. Školní vzdělání, hasiče, policisty atd. platí kdo? Buďme rádi, že to platí stát, jinak bychom se nedoplatili.

    • podnikám proto abych vydělal.Pokud bych jen přežíval,nemá cenu podnikat. A upřímně,osobní zkušenost je taková že ti co nejvíc brečí,jezdí v nových autech,mají domy,byty atd.Takže nic nového pod sluncem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here