Nebyl to Czech made, jak řekl Andrej Babiš, byl to Czech mate

6806
Czech
Andrej Babiš během prvního dne jednání v Bruselu, 21. října 2021. / Foto: Úřad Vlády ČR

Premiér Andrej Babiš [ANO] se koncem týdne vrátil z jednání Evropské rady [ER]. Za svůj úspěch označil požadavek Rady na Evropskou komisi [EK], aby prověřila fungování energetického trhu s emisními povolenkami.

To nenechalo klidným šéfa ODS Petra Fialu. Ten uvedl: „ER nedospěla k žádnému řešení rostoucích cen energií. […] O úspěchu nemůže být řeč.“

A přisadila si i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Když Andrej Babiš řekne, že vše vyjednal a zvládl, musíme zbystřit. Realita je totiž odlišná, i když by se současný premiér chtěl tvářit jako mesiáš. Evropská komise prověření obchodování s emisními povolenkami navrhla už minulý týden.“

Andrej Babiš je ale na kritiku zvyklý. Na tiskové konferenci se tentokrát po Financial Times, které nedávno psaly o tom, že Česko zažívá nejlepší časy své historie, zaštítil článkem v bruselském listu Politico.

„Na Evropské radě jsme jednali dlouho do noci a musím říct, že pro mě to bylo hlavně téma rostoucích cen energií. Je to skutečně o emisních povolenkách. Evropská komise prověří, jakým způsobem ten trh funguje a pokud zjistí nějaké iregulace, to znamená nějaké nesprávnosti, tak to bude řešit,“ uvedl český premiér s dovětkem, že to byl právě list Politico, který mu za to připsal zásluhy.

„Politico jasně napsal ´Czech mate´. A asi si nemyslíte, že bruselský Politico je probabišovský,“ dodal.

Fakt je, že Politico skutečně publikoval článek pod názvem Brussels Playbook: Summit redux — Czech mate — Migration crisis. Slovo ´mate´ v angličtině přitom znamená – přítel, kolega, kamarád, asistent či stromeček, případě i spářit se. Přitom samozřejmě v hovoru může evokovat i spojení Czech made [vyrobeno v Česku, pozn. red.]. Což by jistě českého premiéra potěšilo, ale to list Politico neuvedl. Jakkoli spojení “Czech mate” našeho premiéra na televizní obrazovce mohlo českým uším znít skutečně jako “Czech made”.

Co řekl Babiš podle Politico na ER

Avšak pojďme dál. Otázka nyní je, co list Politico skutečně napsal o českém premiérovi. Je toho sice mnoho, ale o prověření trhu s emisními povolenkami není v článku ani slovo.

Debata v jednacím sále probrala mnoho politických a technických příčin stoupajících cen energií. Český ministerský předseda Andrej Babiš prosil své kolegy, aby se nenechali ovlivnit postojem, že bychom mohli ukončit svou závislost na Rusku jako hlavním dodavateli zemního plynu,“ píše list Politico.

A pokračuje: Zapomeňte na to, že byste mohli být někdy nezávislí na ruských dodávkách. To se nikdy nestane,” měl říci Babiš podle jednoho z diplomatů.

Babiš polde listu Politico dále řekl, že některé země EU chybovaly kritikou německého plynovodu Nord Stream 2 z Ruska. Dále prohlásil, že Maďarsko je na tom relativně lépe, a to díky 15letému kontraktu s Ruskem.

„Babiš vyzval lídry, aby usilovali o podobné dlouhodobé kontrakty s Ruskem, před čímž ale naléhavě varovala prezidentka Komise Ursula von der Leyenová. Ta tvrdila, že takové smlouvy mohou potenciálně bránit úsilí Evropské unie v boji s klimatickými změnami a přechodu na obnovitelné zdroje energie. Ostatní lídři, včetně Morawieckiho, si rovněž stěžovali na údajnou manipulaci s trhem plynu ze strany Ruska,” tolik bruselský Politico o českém premiérovi.

Pro úplnost dodejme, že Politiko referuje i o další významné agendě českého premiéra. Tou je uznání jaderné energetiky jako obnovitelného zdroje energie [OZE]. Zde list píše: Lídři diskutovali, zda je možné považovat jadernou energii za energii ´zelenou´. Tomu oponoval zvláště lucemburský premiér Xavier Bettel a rakouský kancléř Alexander Schallenberg.”

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová po jednání přesto uvedla: „EU potřebuje kromě obnovitelných zdrojů také jadernou energetiku jako stabilní zdroj a zemní plyn jako přechodný zdroj.”

Drahé energie jsou věcí národních vlád

Ve svém článku list Politico dále uvedl, že unie nemá pro stoupající ceny energií žádné okamžité řešení. Podle něj se zdá málo pravděpodobné, že by Brusel mohl nyní udělat něco, aby okamžitě ochránil občany, kterým po letošní zimě hrozí extrémně vysoké účty za elektřinu a plyn.

Problém je navíc podle Evropské rady řešitelný pouze na národní úrovni. Jsou to jednotlivé unijní vlády, které mají možnost snižovat u energií daně a podpořit ekonomicky slabé domácnosti. O firmách se nijak nezmiňuje…

Vláda usiluje o nulové DPH na energie i po celý příští rok

Server dále uvádí, že belgický premiér Alexander De Croo v této věci překvapil kolegy, když jim řekl, že je „zajímavé, jak více a více, když se vyskytnou problémy na národní úrovni, každý žádá Evropu, aby pomohla.“

List Politico si zde všímá postupu maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten novinářům před summitem sdělil, že EK by měla přeformulovat celou iniciativu „FiT for 55“. Což je legislativa zavazující unijní země ke snížení emisí o 55 procent oproti stavu z roku 1990, a to nejpozději do roku 2030. Avšak na jednání s lídry EU již tak tvrdý nebyl. Požadoval pouhé posouzení dopadů iniciativy.

Závěr jednání za svůj úspěch označili i další premiéři

Nicméně to bylo právě Maďarsko, které spolu se Španělskem, Řeckem a Polskem na jednání tvrdě bojovaly za to, aby EK zasáhla proti rostoucím cenám energií. To ale většina ostatních zemí odmítla. Proti ostře vystoupili například zástupci Nizozemska, podle kterých jsou výkyvy na burzách normální a v případě energií skončí již na jaře.

Španělský ministerský předseda Pedro Sanchez uvažoval o revizi unijního trhu s elektřinou a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki požadoval limity na emisní povolenky. Bez zajímavosti pak není, že při rozhovorech se svými domácím novináři sdělili, že přiměli Výbor přijmout jejich požadavky.

I když ER řešila hlavně energetiku, dotkla se také vývoje pandemie covidu-19 a nízké proočkovanosti v Bulharsku a Rumunsku. Okrajově se řešily spory Polska a Maďarska o výklad právního státu v návaznosti na čerpání dotací. Část jednání se věnovala i migraci.

Michal Achremenko

3 KOMENTÁŘE

  1. Fakt je, že Politico skutečně publikoval článek pod názvem Brussels Playbook: Summit redux — Czech mate — Migration crisis. Slovo ´mate´ v angličtině přitom znamená – přítel, kolega, kamarád, asistent či stromeček, případě i spářit se. Přitom samozřejmě v hovoru může evokovat i spojení Czech made [vyrobeno v Česku, pozn. red.]. Což by jistě českého premiéra potěšilo, ale to list Politico neuvedl.

    CZECH MATE nemá s czech MADE nic společného, je to hříčka na CHECK MATE = sach mat.

    Neuvěřitelné.

  2. Všechno to je uměle vytvořečný výkyv cen, uměle snížená nabídka, aby poptávka vyprovokovala zvyšování cen! Stejně jako v případě jiných komodit (např. AdBlue, které údajně výrobce dodává 150% obvyklého množství!). Všechno ostatní je jen dominový efekt, podstata je ve zločinné manipulaci s cenami energií! 🙁

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here