Moldex z Ústí nad Orlicí měl loni bezmála trojnásobný zisk

300
moldex
Foto: Moldex/Metric

Výrobce ochranných pomůcek Moldex/Metric z Ústí nad Orlicí loni meziročně téměř ztrojnásobil zisk. Zatímco v roce 2019 měl zisk 34 milionů korun, loni už to bylo 89 milionů korun.

Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila ve Sbírce listin. Společnosti se loni dařilo hlavně díky pandemii, kdy se znásobila poptávka po ochranných pomůckách.

„V uplynulém roce se firma orientovala zejména na pokrytí skokového nárůstu poptávky zvláště po respirátorech,” uvedlo vedení společnosti ve výroční zprávě.

Dodalo, že kvůli nárůstu produkce musela firma přechodně zavést mimořádné pracovní směny a také zvýšit počet zaměstnanců.

Dodávky pro české zdravotnictví už skončily

Tržby z prodeje výrobků a služeb společnosti Moldex/Metric z Ústí nad Orlicí v roce 2020 meziročně narostly o 34 procent na celkových 365 milionů korun. Tržby za prodej zboží se zvýšily o 17 milionů na 27 milionů korun.

Firma běžně veškerou produkci vyváží do zahraničí jedinému odběrateli. Tou je německá společnost Moldex-Metric. Od ní pak nakupuje zpět výrobky pro prodej na tuzemském trhu. Minulý rok ale kvůli pandemii covidu-19 uskutečnila nejednu přímou dodávku ochranných pomůcek, především pak respirátorů třídy FFP3, pro české zdravotnictví.

Popora českých výrobců zdravotnických pomůcek byla jen iluze

Přesněji na jaře 2020 ministerstvu zdravotnictví dodávala týdně 30 tisíc kusů respirátorů. Výrobu masek nejvyšší třídy FFP3 tak společnost zvýšila o polovinu. Podle jejího ředitele Vladimíra Peleje tyto dodávky minulý rok přestaly s koncem nouzového stavu v polovině května. Část produkce později ještě odebírala zdravotnická zařízení v Česku a v zahraničí.

„Ministerstvu zdravotnictví už nedodáváme nic, výroba respirátorů šla dolů. Odběrateli jsou opět stejně jako dřív firmy, velkou část produkce vyvážíme,” řekl Pelej.

Čeští výrobci marně hledají zastání proti čínským “šmejdům”

Společnost Moldex se zaměřuje na výrobu ochranných pracovních pomůcek proti hluku, prachu, mlze, kouři, plynům a výparům. Vyrábí chrániče sluchu, respirátory a masky hlavně pro průmyslová odvětví. Vlastní ji ze tří čtvrtin společnost Moldex z USA, 24 % drží firma Martin Skov se sídlem v Německu a jedno procento společnost Moldex/Metric ze Švýcarska.

Výrobce Moldex a jeho současnost

Firma Moldex má zastoupení v České republice, v Německu, Španělsku, Francii, Itálii, Nizozemsku, Velké Británii, Rakousku a Švýcarsku. Svou evropskou produkci Moldex vyrábí téměř výhradně v Evropě.

„Moldex vyrábí v Evropě všechny respirátory FFP a rovněž komponenty, které jsou zapotřebí pro výrobu respirátorů. Nejsme proto závislí na dodávkách z Asie, což je pro tento trh neobvyklé. Specifikem evropského trhu respirátorů je, že přibližně 70 procent výrobků používaných v Evropě pochází z Asie,“ uvedl loni na jaře Martin Trojan ze společnosti Moldex.

Celníci zajistili 680 000 neoznačených respirátorů z Číny

Dopravní cesty výrobních komponentů a dílů jsou podle něj omezeny na minimum a logistické centrum pro hotové výrobky blízko Stuttgartu je centrálně umístěné v Evropě. Více než 90 procent všech komponentů si firma vyrábí sama. V evropských zemích, kde není vlastní obchodní kancelář Moldexu, se pracuje na bázi strategického partnerství. Firma dodává své výrobky a zboží na trh v Evropě, USA, Africe, a dokonce i Středním východě.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here