Finanční úřady zkontrolují příjemce více covidových podpor

1072
podpor
Ilustrace: Pixabay.com

Oprávněnost čerpání kompenzačního bonusu u živnostníků a společníků bude kontrolovat Finanční správa ČR [FS ČR] i v příštím roce. Soustředit se bude hlavně na neoprávněný souběh covidových podpor.

Kompenzační bonusy u nás má FS ČR na starosti od počátku pandemie covidu-19. Prostřednictvím finančních úřadů přijímá žádosti o ně a pokud je v dokumentech vše v pořádku, tak je podnikatelům i vyplácí. Součástí správy těchto podpor je ale také kontrola dodržování zákonných podmínek pro jejich přiznání. A na tu se finanční úřady začaly zaměřovat právě nyní. A pokračovat v ní chtějí i v příštím roce.

„Zákonnou povinností správce daně je zároveň kontrolovat, zda žadatelé nezneužívají této státní pomoci, a proto Finanční správa od jara 2020 kontinuálně monitoruje výplatu kompenzačního bonusu,“ uvádí FS ČR ve své tiskové zprávě.

A přidává konkrétní čísla. Podle ní u nás od jara 2020 finanční úřady přijaly zhruba 2,7 milionu žádostí o kompenzační bonus. Úřady na jejich základě vyplatily státní podporu za více než 44 miliard korun. A v některých případech FS ČR už přišla na zneužití kompenzací. Celkem tak kvůli tomu prozatím podala 133 trestních oznámení. V součtu tak zatím jde o finanční škodu vzniklou z neoprávněného čerpání podpory za zhruba 47 milionu korun.

Finanční správa nyní prověřuje souběh bonusů

Podle informací z FS ČR se nyní úřady zaměřují na kontrolu čerpání kompenzací u žadatelů, u kterých se zjistilo, že dostali souběžně kompenzační bonus a další covidové podpory z jiných resortů. Údaje o poskytnutých podporách si Správa zjišťuje ve spolupráci s ministerstvy a ostatními úřady, které je podnikatelům a fyzickým osobám od jara 2020 poskytovaly. Souběh některých z podpor totiž zákon výslovně zakazuje.

„Za období letošního roku bylo zjištěno možné pochybení jen u cca 2,5 tisíce žadatelů. Což v porovnání s jejich celkovým počtem nelze hodnotit jako cílené a plošné zneužívání zákona,“ říká generální ředitelka Finanční správy ČR Tatjana Richterová.

Jde například o čerpané podpory z Ministerstva pro místní rozvoj [Covid – podpora cestovního ruchu], Ministerstva průmyslu a obchodu [Covid – Nájemné, Covid – Gastro, Covid – ubytování, aj.] nebo Ministerstva práce a sociálních věcí [Antivirus].

Kontroly vyplacených státních podpor pokračují

Dobrá zpráva podle FS ČR je, že vzhledem k velkému množství žadatelů a vyplaceným částkám úřady zjišťují zneužití státních podpor spíše jen výjimečně. Částky, o které si firmy a živnostníci neoprávněně požádali a úřady už jim je i vyplatily, dosahují jen zlomku částek oprávněně vyplacených podpor.

Nicméně zástupci FS ČR upozorňují, že budou nadále prověřovat oprávněnost vyplacených bonusů. A to i v dalších oblastech. Nyní se například zaměří na vyplacení kompenzačních bonusů společníkům společností s ručením omezeným a toho, jestli jejich příjemci neměli podat daňová přiznání k dani z příjmů fyzických osob. S kontrolou úřady počítají koncem letošního, a ještě počátkem příštího roku.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here