Ministerstvo obrany prodává nové pozemky i pohraniční řopíky

4707
pohranicni_ropiky
Řopík u Mikulova na hranicích s Rakouskem. / Foto: MO ČR

Další výběrové řízení na prodej nepotřebného majetku vyhlásilo ministerstvo obrany. V nabídce jsou pozemky v Praze a Brně, ale i pohraniční řopíky, pevnosti budované před 2. světovou válkou.

Úplné znění inzerátu je zveřejněno v sekci „Aktuální nabídka“ na internetových stránkách Ministerstva obrany ČR [MO ČR]. Tam jsou informace o prodávaném majetku se všemi podrobnostmi, fotografiemi a případnými kontakty pro další dotazy.

Co je v listopadové nabídce

V aktuální nabídce je podle údajů MO ČR celkem 37 nemovitostí s minimální požadovanou kupní cenou přes 60 milionů korun. 19 nemovitostí se v inzerci objevuje úplně poprvé. Největší podíl na uvedené celkové částce má cca 1,2ha velký pozemek v Praze-Hloubětíně. Nabízen jen za 31 milionů korun. Pozemek leží nedaleko letiště Kbely, od kterého je oddělený ulicí Novopackou a současně sousedí se zahrádkářskou kolonií.

Druhou největší položkou je pozemek v Praze–Řepích [0,4ha za 13,9 mil. Kč]. A třetí je pak soubor pozemků v Brně-Králově Poli [0,2ha za 12,1 mil. Kč].

Z dalších 17 položek představujících různě velké pozemky v několika lokalitách stojí za zmínku pozemky nedaleko Břežan, jeden kilometr severně od Netvořic v okrese Praha-východ [1,07 ha]. Anebo pozemek o výměře cca 0,67 ha ležící nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem.

A na prodej jsou opět pohraniční řopíky

V aktuální nabídce tradičně nechybějí ani objekty bývalých pohraničních pevností. MO ČR jich aktuálně nabízí celkem 15. Z nich je osm nových. Jeden se nachází v Jihomoravském kraji v lokalitě Sedlec u Mikulova, dalších šest opakovaně nabízených leží v pěti severomoravských katastrálních územích. Zbytek se nabízí nejvíce na Opavsku.

Ať již směrem na Ostravu nebo na Bruntál, ale také mezi Bohumínem a Karvinou nebo naopak na západě celého regionu u Starého Města pod Králickým Sněžníkem,“ upřesnila Jana Zechmeisterová z odboru komunikace MO ČR.

Ministerstvo obrany nabídlo k prodeji pohraniční řopíky

Upřesnila, že všechny severomoravské řopíky stojí na cizích pozemcích, jejichž vlastníci mají k objektům předkupní právo. O jejich převod do vlastnictví zatím zájem neprojevili.

Pro zájemce o pohraniční řopíky je na stránkách úřadu v záložce Odboru nakládání s nepotřebným majetkem zveřejněn dokument o základních podmínkách a možnostech nabytí takovýchto objektů.​

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here