Chceme lepší školství i trh práce, říkají německé firmy v Česku

2571
nemecke_firmy
Zástupci ČNOPK a prezident Spolkové republiky Německo Frank-Walter Steinmeier při jeho návštěvě ČR 25. až 27. srpna 2021. / Foto: Bundesregierung

Státní podpora všeho druhu není priorita firem sdružených v Česko-německé obchodní a průmyslové komoře. Německé firmy po Česku naopak chtějí kvalitnější školství, trh práce a digitalizaci.

Vyplývá to z říjnového průzkumu mezi firmami Česko-německé obchodní a průmyslové komory [ČNOPK]. Závěry průzkumu jsou přitom podstatně jiné, než Komora představila v polovině letošního roku. Tehdy německé firmy, ale i české firmy označovaly za hlavní problémy pokles poptávky, narušení dodavatelských řetězců, chabý výkon státní správy, pomalou digitalizaci a dramatický propad politické a sociální stability.

Politická a sociální stabilita v ČR není dobrá, tvrdí německé firmy

Nyní i s ohledem na nově vznikající vládu a její ekonomický program tvrdí, že státní dotace a podpůrné programy všeho druhu nejsou jejich priorita. Zdůrazňují, že hnací silou při vývoji a implementaci moderních a udržitelných technologií jsou podniky samy.

„Potřebujeme v první řadě moderní a flexibilní rámcové podmínky v základních oblastech, jako jsou školství, státní správa, infrastruktura a pracovní trh,“ říká prezident ČNOPK Milan Šlachta s tím, že nová vláda by měla najít odvahu pustit se do strukturálních reforem.

Vzdělání bylo, je a vždy bude na prvním místě

Většina podnikatelů [73 %] po nové vládě žádá, aby konečně posílila odborné vzdělávání a zavedla duální vzdělávání orientované na praxi.

„Všechny iniciativy k duálnímu vzdělávání udělaly tu chybu, že včas nezapojily všechny politické úrovně. Nakonec tak všechny návrhy skončily v šuplíku. Role vlády je v moderaci, navázání shody s regiony a vytvoření jasného legislativního rámce,“ říká Bernard Bauer z ČNOPK.

Covidová krize německé firmy tvrdě zasáhla, říká Bernard Bauer

O zavedení duálního vzdělávání v Česku se podle něj české a německé firmy v ČNOPK zasazují už dvě desetiletí. Absolventi při něm absolvují většinu výuky přímo v podnicích, ruku v ruce s praxí a nejnovějšími technologiemi.

„Designovanému ministru školství Petru Gazdíkovi [STAN] nabízíme naši expertízu při jeho prosazení,“ doplňuje Bauer.

Německé firmy: Digitalizace, trh práce a ceny energií

Další požadavky z hospodářství jsou digitalizace veřejné správy a zlepšení dopravní infrastruktury. To požaduje každý druhý podnik [52 %] v průzkumu.

Nedostatečná digitalizace státní správy podle firem ČNOPK dlouhodobě snižuje konkurenceschopnost Česka jako investiční lokality. Podle průzkumu by mělo Česko zavést princip once-only, kdy podniky a občané státní správě každý údaj odevzdají jen jednou. A úřady k němu mají mít přístup díky digitálnímu propojení, jak to funguje třeba v Estonsku.

České firmy mapují obchodní příležitosti v Pobaltí

Další český problém je tuzemský nepružný trh práce, který je podle Komory potřeba otevřít pracovníkům mimo EU. To požaduje až 50 procent všech podniků v průzkumu. Ty mají ale i další požadavky. Například potřebu stabilizace cen energií vnímá jako akutní zhruba 40 procent firem.

„Ukazuje se, že se jedná o vážný a akutní problém nejen pro spotřebitele, ale i pro hospodářství, a to zejména pro malé a střední firmy,“ uvedla ČNOPK.

Podniky sdružené v Komoře naopak nekladou důraz na státní dotace a podpůrné programy všeho druhu. Státní podpora udržitelných technologií se umístila z hlediska důležitosti až na osmém místě z patnácti. Rozšíření podpory státních investic se umístilo na dvanáctém a státní podpora elektromobility dokonce na třináctém místě. Dodejme, že ČNOPK je se svými 670 členy největší bilaterální hospodářskou komorou v Česku.

–DNA–

1 komentář

  1. Pracuji v Nizozemí, letos jsou ceny ze sféry snů, nic bych neměnil,stávající situace mi naprosto vyhovuje. Absolventi sociální antropologie a podobných paoboru mi nebudou překážet na trhu a kazit ceny. A to je skvělé. Tedy pro mě.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here