Mateřská není rodičák, upozorňují úřady rodiče

3506
materska
iustrační foto: Pixabay.com

Mateřská, otcovská a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství spadá pod  Českou správu sociálního zabezpečení [ČSSZ]. Oproti tomu rodičovský příspěvek čili rodičák vyřizují úřady práce.

Budoucí rodiče často tápou, co je hovorově řečeno mateřská a co oproti tomu rodičák. Oba termíny zaměňují nebo je zkrátka označují jednotně mateřská. FinTag.cz proto přináší přehled finančních podpor pro budoucí i stávající rodiče a to, kde a kdy o ně žádat. Vychází přitom hlavně z „Příručky pro nastávající rodiče“, kterou vydala ČSZZ ve spolupráci s Úřadem práce ČR [ÚP ČR].

Mateřská je peněžitá pomoc v mateřství

Mateřská je celým názvem peněžitá pomoc v mateřství. Rodiče o ni žádají u okresní správy sociálního zabezpečení [OSSZ] ve chvíli, kdy s novorozencem zůstanou po jeho narození doma. Těhotné ženy mateřskou čerpají nejdříve osm až šest týdnů před určeným termínem porodu. Důležité je vědět, že OSSZ ji přizná pouze nemocensky pojištěným žadatelkám. Což je důležitá informace hlavně pro živnostnice, jež plánují těhotenství. Ty se totiž na rozdíl od žen v zaměstnaneckém poměru k nemocenskému pojištění přihlašují dobrovolně. V praxi pak ke své škodě často spíše jen výjimečně.

Mateřskou ženy dále čerpají jen tehdy, že byly v době dvou let před nástupem na ni alespoň 270 dnů nemocensky pojištěny. Anebo o dávku žádají v době, kdy jsou v ochranné lhůtě. Ta u žen trvá nejdéle 180 dnů od doby, kdy přestaly být nemocensky pojištěny.

Na státní nemocenskou se OSVČ příliš spoléhat nemohou

Přiznanou mateřskou pak ženy pobírají maximálně 28 týdnů [cca 4 měsíce]. Pokud se jim narodí vícerčata pak až 37 týdnů [necelých šest měsíců].

„Výše peněžité pomoci v mateřství činí 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den,“ uvádí ve své příručce ČSSZ.

Denní vyměřovací základ se ve většině případech stanoví z příjmu za dvanáct kalendářních měsíců před měsícem, kdy žena na mateřskou nastoupila.

Rodičovský příspěvek čili rodičák vyřídí úřady práce

Další nejčastější dávkou pro rodiče novorozenců je rodičovský příspěvek čili rodičák. Jde o dávku státní sociální podpory ve správě úřadů práce, u kterých se o ni také žádá. Pokud nemá rodič nárok na mateřskou [peněžitá pomoc v mateřství, pozn. red.], pak může rodičák dostat již ode dne narození dítěte. V opačném případě ji rodiče dostávají až po dočerpání mateřské.

„Nárok na RP [rodičák] vzniká rodiči, který osobně celodenně a řádně pečuje o nejmladší dítě v rodině. Zároveň ho neovlivňuje to, zda rodič pracuje,“ vysvětluje ČSSZ.

I při čerpání rodičáků může rodič své dítě svěřit na hlídání zletilé osobě nebo dítě může navštěvovat i předškolní zařízení. Děti mladší dvou let v jeslích nebo školce ale nesmí strávit dobu delší než 92 hodin v měsíci.

Rodičák se dostává až do vyčerpání částky 300 000 korun. Nejdéle však do čtyř let věku dítěte. U vícerčat se čerpá částka ve výši 450 000 korun.

Měsíční výše dávky se odvíjí od denního vyměřovacího základu, který stanoví okresní správa sociálního zabezpečení. Denní vyměřovací základ se používá při stanovení výše dávky nemocenského pojištění. Tedy například při výplatě mateřské.

Prakticky to znamená, že nejvyšší hranice rodičáku je pro každého rodiče jiná. Nicméně podle ČSSZ jej lze čerpat až do výše 70 procent třicetinásobku denního vyměřovacího základu. To odpovídá zhruba měsíční výši mateřské. Pokud mateřskou rodič ale nepobíral nebo nemají úřady denní vyměřovací základ z čeho stanovit, pak je měsíční maximálně deset tisíc korun, u vícerčat 15 000 korun. Měsíční výši příspěvku smějí rodiče měnit. Avšak maximálně jen jedenkrát za tři měsíce.

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Ponížení příjmu kvůli převedení těhotné ženy na jinou práci má kompenzovat takzvaný vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Opět spadá pod ČSSZ, kde si o něj těhotné také žádají. Čerpat jej žena může až do devátého měsíce po porodu.

„Základní podmínkou nároku na tuto dávku je dočasné převedení těhotné zaměstnankyně na jinou práci z důvodu, že práce, kterou dosud vykonávala, je těhotným ženám zakázána. Anebo podle ošetřujícího lékaře taková práce ohrožuje její těhotenství,“ vysvětluje úřad.

Otcovská se od ledna 2022 prodlužuje na 2 týdny

Takzvaná otcovská se vyplácí otcům novorozenců, kteří chtějí v prvních dnech nebo i týdnech po narození dítěte pomoci s péčí o něj. Za stávajících podmínek zůstávají muži na otcovské nejdéle sedm dnů, od ledna 2022 se doba prodlužuje na dva týdny.

„Tatínkům na otcovské náleží 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den,“ uvádí ČSSZ, do jejíž správy otcovská dávka spadá.

Dvoutýdenní otcovské péče se muži dočkají již příští rok

A stejně jako je tomu u mateřské, tak i otcovskou přiznají úřady pouze nemocensky pojištěným mužům. Současně musí být otec, který bude o dítě pečovat, zapsaný v jeho rodném listě. Oproti tomu uzavření manželství se pro přiznání dávky nevyžaduje.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Ten prepocet tydnu na mesice je ponekud mimo. A v clanku chybi zminka jednak o tom, jakou souvislost ma vyplaceni rodicovskeho prispevku s rodicovskou dovolenou, jednak o tom, jak je momentalne upraveno cerpani zbytku nevycerpaneho rodicovskeho prispevku v pripade, ze se ma do rodiny narodit dalsi dite.

  2. Kdyz nevycerpas 300tis pred narozenim druheho potomka….znamena ze sis to neumela naplanovat tak uz nic nevycerpas ale nabehne ti dalsich 300tis

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here