Digitalizací se ohánějí všichni, ale EET nejspíš úplně skončí

906
EET
Foto: Pixabay.com

Elektronické evidenci tržeb [EET] zvoní hrana. Dosluhující vláda systém vypnula koncem loňského roku, nově vznikající vláda jej chce zrušit úplně. Zavedení EET stálo daňové poplatníky přes 207 milionů korun.

Více než 201 140 podnikatelů za dobu fungování EET v něm podle údajů finanční správy zaevidovalo cca 18,4 miliardy účtenek. EET vláda stopla loni jako úlevu pro podnikatele zasažené covidem. Už tehdy se ozývaly hlasy, že měla EET naopak využít k získání jasného přehledu o tom, jak je který z podnikatelů protipandemickými opatřeními zasažen. S využitím těchto informací by pak mohla vláda podporu vyplácet cíleně, nikoli plošně.

Vláda schválila dotace na nájemné, odklad EET i pomoc s.r.o.

Systém EET je přerušen kvůli pandemii do konce roku 2022. Žádný z podnikatelů nyní nemusí své tržby evidovat a úřady proto tuto povinnost ani nekontrolují. Nicméně podnikatelé mohou evidovat dobrovolně. Projekt však zřejmě skončí. Vznikající vládní koalice Spolu [ODS, KDU-ČSL, TOP 09] a Pirátů se Starosty totiž zrušení EET deklarovala ve svém koaličním programu.

Pár slov o EET

Systém EET začal zprvu platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byl povinný pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měl rozšířit na další obory. Šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní a advokáty. Původně měla být poslední fáze EET spuštěna loni 1. května a do systému se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 tisíc podnikatelů.

Podle dřívějšího vyjádření některých daňových odborníků bylo již loňské přerušení fakticky začátkem konce celého projektu, který byl podle nich především politickou záležitostí. Finanční správa má i bez EET dost informací o činnosti podnikatelů. To například díky kontrolním hlášením k DPH, uvedli někteří z nich.

„Podle mého názoru se jedná o ukončení projektu, který byl hned od začátku spíše politickou záležitostí. K narovnání podnikatelského prostředí ani významnému naplnění státní kasy nemohlo dojít, i když statistiky ministerstva financí tvrdí opak,” uvedl dříve manažer daňového oddělení BDO Petr Linx.

České daně postrádají přehlednost a stabilitu, myslí si daňaři

Podle něj EET spíše rozdělovalo společnost anonymním nahlašováním přestupků, zavíráním hospod na malých vesnicích, účtenkovou loterií nebo provokativními kontrolními nákupy. Zároveň Linx upozornil, že většina podnikatelů jsou plátci DPH, a údaje o jejich příjmech jsou tak k dispozici z podaných přiznání k DPH.

Systém zabránil únikům za 33 mld. Kč, tvrdí MF ČR

Ministerstvo financí ČR [MF ČR] si od EET slibovalo omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Těsně před propuknutím pandemie v únoru 2020 úřad vyčíslil za roky 2017 až 2019 přínos EET zhruba na 33 miliard korun. To tehdy zpochybňovali například Piráti. Naopak o systému se spíše v pozitivním duchu vyjadřovali zástupci zaměstnavatelů a podnikatelů.

Pro podporu EET spustilo ministerstvo financí v říjnu 2017 účtenkovou loterii, která měla podle úřadu motivovat zákazníky k přebírání účtenek. Do akce se ve 30 slosováních zapojilo zhruba 1,1 milionu lidí, kteří zaregistrovali přes 467 milionů účtenek. Slosování loterie se konalo každý 15. kalendářní den v měsíci. První výhra byla milion korun, druhá automobil za zhruba 400 000 Kč, třetí 300 000 Kč, čtvrtá 200 000 Kč a pátá 100 000 korun. V každém slosování se rozdělovalo 2 025 výher, jejich počet byl od předloňského prosince zvýšen na 30 215.

Milena Jabůrková: Z digitalizace bych státu dala horší trojku

Celkové náklady na loterii dosáhly 207,6 milionu korun. Z toho na výhry ve 30 slosováních bylo rozděleno 162 milionů korun. Na fixní a variabilní náklady, jako jsou například provoz a reklamní kampaň, MF ČR vydalo 45 milionů korun. Podle úřadu šlo z hlediska počtu hráčů i registrovaných účtenek o úspěšný projekt i v mezinárodním porovnání.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here