Žádat o proplacení testů mohou firmy a OSVČ od 17.1. 2022

12113
testu
Foto: Pixabay.com

Zaměstnavatelé musejí dnes [29.11.] dokončit 1. kolo testů neočkovaných pracovníků. Testy se nevztahují na očkované a osoby po prodělaném covidu-19. Dále pracovníky na home office a ty, kteří se v práci nestýkají s dalšími lidmi.

Testování především prostřednictvím antigenních samotestovacích sad je povinné jednou do týdne. Týká se všech firem včetně živnostníků a vztahuje se i na státní organizace a municipality. Podniky by měly mít stejně jako dříve možnost čerpat na test určený k sebetestování příspěvek ve výši 60 Kč z fondu prevence zdravotní pojišťovny daného zaměstnance či živnostníka.

Příspěvek lze čerpat na testy:

Příspěvek v celkové výši 240 korun zdravotní pojišťovny vyplácejí na maximálně čtyři testy za měsíc. Vyúčtování za provedené testy pro zdravotní pojišťovny odesílají OSVČ a zaměstnavatelé vždy po uplynutí každého měsíce, ve kterém měli povinnost testování.

Testování OSVČ i ve firmách řeší stránka Samotesty-covid.cz

Žádosti o příspěvek na testování OSVČ a firmy podávají pomocí stránky samotesty-covid.cz. Podmínka je registrace a k ní autorizační klíč. Ten zdravotní pojišťovny v březnu rozeslaly do datových schránek OSVČ a společností podnikajících v Česku.

Od 17. ledna 2022 bude možné prostřednictvím aplikace dostupné z těchto stránek podávat žádosti o příspěvek na podporu provádění samodběrových testů covid-19,“ stojí aktualizovaná informace na zmíněných stránkách.

Jak testovat a kdo se testovat nemusí

Zaměstnavatel musí možnost testování zajistit a pracovník je zároveň povinen se mu podrobit. Ten, kdo preventivní test odmítne, musí po celou pracovní dobu nosit ochranu dýchacích cest, minimálně pak respirátor třídy FFP2. Také musí dodržovat od ostatních kolegů odstup alespoň 1,5 metru a stravovat se odděleně. A zaměstnavatel tuto skutečnost hlásí i příslušné krajské hygienické stanici.

Přehledně: Jak mají postupovat při samotestování OSVČ

Testovat se nemusejí jen lidé, kteří mají dokončené očkování. Dále ti, kteří v posledním půl roce prodělali onemocnění covid-19 a ti, kteří disponují profesionálně provedeným PCR nebo AG testem s negativním výsledkem ne starším sedm dní.

Samotesty ve firmách skončily 30. června 2021

Povinně testovat zaměstnance musely začít na jaře jako první podniky nad 250 zaměstnanců. Ty měly za úkol první kolo testů dokončit do 12. března. Vláda pak zavedla testy i v nejmenších firmách, u živnostníků a ve veřejném sektoru. Lidé, kteří docházeli do firem, se museli testovat jednou do týdne. Testování bylo závazné do 30. června.

Povinné testování ve firmách končí zítra. Platí to i pro OSVČ

Od znovuzavedení plošného testování ve firmách si nelze podle Hospodářské komory ČR [HK ČR] moc slibovat. Už na jaře byl záchyt velmi nízký, v desetinách procenta, uvedla Komora dříve. Zaměstnance na vlastní náklady v nějakém rozsahu testovala ještě před rozhodnutím vlády o obnovení plošného testování zhruba třetina ze 140 členských firem Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here