Češi dají letos za dárky zhruba osm tisíc, shodují se průzkumy

903
darky
Foto: Pixabay.com

Stejně jako na konci každého roku se i teď roztrhl pytel s různými průzkumy, které zjišťují, kolik Češi utratí za vánoční dárky. Co si koupí a zda si na to půjčí peníze. Jedním z nich je průzkum UniCredit Bank.

Podle něj skoro každý čtvrtý Čech letos hodlá za vánoční dárky utratit přes 7 500 korun. A platí to jak pro muže, tak pro ženy. Avšak nejen to

„Ačkoliv se pozornost veřejnosti teď před Vánoci obrací spíše k vývoji pandemické situace, ukázalo se, že se velká část Čechů neplánuje z hlediska svých výdajů omezit během vánočních svátků,“ říká mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Podle průzkumu banky hodlá 45 procent Čechů utratit za dárky přes 5 000 korun. Z nich si pak 21 procent stanovilo hranici rozpočtu do 7 500 korun a dalších 24 procent je ochotno utratit dokonce i více [viz graf výše, pozn. red.]

Výdaje na dárky podle věku

Průzkum UniCredit Bank odpovídá i na otázku, kolik Češi utratí za dárky podle věku. Zde bylo nejčastější odpovědí napříč všemi věkovými kategoriemi [33 %] finanční rozpětí od 2 501 korun do 5 000 korun.

Nejvyšší možnou částku za dárky nejčastěji volila střední věková kategorie 33-44 let [30 %]. Při sloučení dvou nejvyšších finančních rozmezí ale utratí nejvíce lidé ve věku 45-53 let, naopak nejméně pak nejmladší skupina Čechů ve věku 18 až 26 let.

„Ochota k utrácení může být odůvodněna i faktem, že mladší lidé mívají menší úspory a zároveň, že starší generace mohou nakupovat dárky pro více členů rodiny. Tedy děti, rodiče, prarodiče, ale i například vnoučata,“ vysvětluje Plocek.

Banky varují před rizikovým zadlužováním

Jsou tu ale i další průzkumy. S jedním z prvních přispěchala Česká bankovní asociace [ČBA]. Podle jeho výsledků Češi plánují za Vánoce vydat v průměru 12 700 korun. Přičemž nejvíce utratí za dárky, a naopak nejméně za vánoční výzdobu. Zde se zjištění ČBA shoduje s výsledky průzkumu UniCredit Bank. I podle ČBA totiž plánují Češi nejčastěji za dárky vydat částku do výše osm tisíc korun. Další zhruba 3 400 korun utratí za potraviny na vánoční stůl a dalších cca 1 200 korun pak za vánoční dekoraci.

ČBA zároveň veřejnost varuje před neuváženým zadlužováním se kvůli Vánocům. Odvolává se přitom na výsledky zmiňovaného průzkumu.

„Panující nejistota neovlivnila rozhodnutí Čechů si na dárky půjčit. Letos to plánuje zhruba desetina respondentů. Ti si chtějí v průměru vypůjčit 10 600 korun,“ říká mluvčí ČBA Andrea Trudičová.

Proč jste si na vánoční dárky půjčil/a nebo si půjčit plánujete

[Zdroj: ČBA]

Svá slova přitom staví do protikladu s jiným zjištěním průzkumu. Totiž, že až 95 procent lidí se u nás domnívá, že vypůjčit si na nákup vánočních dárků není dobrý nápad. Další potíž související s půjčováním si peněz je to, že si tyto půjčky lidé sjednávají často za drakonických podmínek, pokud půjčku neuhradí včas. Což platí hlavně pro rychlé půjčky. U nich se úroky při jejich včasném neuhrazení běžně pohybují v řádu stovek a za určitých podmínek i tisíců procent. Což platí i tehdy, když se zdají při včasném zaplacení únosné.

Na co si lidé na Vánoce nejčastěji půjčují

Podle průzkumu ČBA si lidé o Vánocích na dluh nejčastěji pořídí spotřební elektroniku, a to ve více než polovině případů [57 %]. Jde například o mobilní telefony, notebook a herní konzole. Třetina lidí si pak sjedná spotřební půjčku na nákup hraček pro děti. Zhruba dvě třetiny lidí si přitom nesjednají půjčku na více než deset tisíc korun. Dále platí, že sedm procent lidí je ochotno si na nákup vánočních dárků půjčit i více než 30 tisíc korun.

Jaké zboží či službu jste si za půjčku pořídil/a nebo pořídit plánujete

[Zdroj: ČBA]

Odborníci v této souvislosti nevarují jen před rychlými půjčkami, ale i hitem posledních měsíců takzvanou odloženou platbou při nákupu na internetu. Službu BNPL [buy now, pay later] přitom dnes nabízejí všechny velké internetové obchody. I zde jde o půjčku, která má v případě pozdní úhrady tvrdé podmínky.

Potíž je, že půjčky na zbytné spotřební zboží si podstatně častěji sjednávají lidé s nižším socioekonomickým zázemím. To většinou znamená i s nižším vzděláním. Podle odborníků jsou to přitom právě oni, kdo ne vždy dokáží přesně vyhodnotit parametry dané půjčky. A v mnoha případech jejich půjčka končí předlužením a exekucí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here