Procentní navýšení důchodů se při souběhu posuzuje odděleně

29261
navyseni_duchodu
Foto: Pixabay.com

Navýšení procentní části důchodů od ledna 2022 se při jejich souběhu posuzuje odděleně. Dodatečných 300 Kč pak lidé dostávají při souběhu jen k jednomu z důchodů. V roce 2022 zřejmě dojde i k mimořádnému růstu penzí.

V průměru se všechny důchody v Česku od ledna 2022 navýší o 805 korun. Podle zákonné valorizace upravené nařízením vlády a podle zákona o důchodovém pojištění u nás porostou všechny druhy důchodů. Tedy starobní, a to včetně těch předčasně přiznaných. Dále i invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí. Ovšem jen ty přiznané před 1. lednem 2022.

„Důchody nově přiznávané od 1. 1. 2022 se budou zvyšovat až od další valorizace, to znamená například od 1. 1. 2023, nebo mimořádnou valorizací,“ upozorňuje Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ] ve své zprávě.

Důchodci se zřejmě brzy dočkají dalšího zvýšení penzí

Nicméně je třeba upozornit, že ke zmiňované mimořádné valorizaci důchodů může v příštím roce skutečně dojít. A to kvůli rychle rostoucím spotřebitelským cenám. Podmínkou pro takové navýšení důchodů je podle Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] dosažení růstu cen nejméně o pět procent oproti měsíci, který byl zohledněn pro aktuálně schválenou valorizaci od ledna 2022.

„Posledním měsícem, který byl pro valorizaci důchodů zohledněn je červen 2021 [pro valorizaci od ledna 2022],“ uvádí MPSV s tím, že růst cen od června 2021 dosáhl v říjnu 2021 celkem 2,95 procenta. A podle makroekonomické predikce ministerstva financí z listopadu 2021 by podmínka mohla být reálně splněna již v lednu 2022.

Ovdovělý důchodce bere jen jeden z důchodů v plné výši

K mimořádnému zvýšení penzí by při splnění výše uvedených podmínek došlo se splátkou důchodu splatné v pátém měsíci od splnění podmínky pro mimořádné navýšení důchodů.

„Tedy pokud růst cen přesáhne pět procent podle předpokladů, pak budou důchody poprvé zvýšeny v červnu 2022,“ shrnuje MPSV s tím, že již nařízení vlády připravuje a předložit jej chce na přelomu měsíců února a března roku 2022.

Navýšení při souběhu vícero důchodů

Ale zpátky k již jisté valorizaci a dodatečnému navýšení od ledna 2022. Každý důchod se skládá ze dvou částí, a sice základní a procentní výměry. Základní výměra je pevně stanovena a její výše je stejná pro všechny příjemce důchodů. Tedy ji neovlivní celková doba pojištění ani výše výdělku. A od ledna 2022 se základní výměra v rámci povinné valorizace zvyšuje o 350 korun na 3 900 korun za měsíc. Oproti tomu procentní výměra, kterou ovlivňuje jak doba účasti na důchodovém pojištění, tak i výše výdělku, poroste od ledna 2022 o 1,3 procenta její stávající částky.

Pro úplnost dodejme, že i procentní výměra má svou minimální hranici, která aktuálně činí 770 korun měsíčně.

A je tu ještě dodatečná částka, o kterou se hlavně v posledních letech důchody po dohodě mezi aktuálně vládnoucími stranami navyšují mimo valorizační povinnost. A právě ta navíc zvýší procentní část u všech druhů důchodů ještě o dalších 300 korun na každý měsíc.

Zvýšení důchodů o 300 Kč značí dalších 10,6 miliardy navíc

V této souvislosti je ale třeba upozornit, že při souběhu důchodů [pozůstalostní, pozn. red.] se zvýšení o dodatečnou částku 300 korun týká vždy jen jednoho z důchodů. Úřad navýšení přizná k tomu z důchodu, který je vyplácen v jeho plné výši.

Oproti tomu 1,3% navýšení procentní části důchodu se při souběhu vícero důchodů posuzuje u každého z nich samostatně. A tedy se reálně navýší oba důchody.

„Procentní zvýšení důchodu upraveného pro souběh s jiným důchodem se stanoví z výše procentní výměry takto upraveného důchodu,“ potvrzuje ČSSZ.

Od ledna 2022 porostou i dílčí důchody

Podle zprávy ČSSZ od ledna 2022 porostou rovněž dílčí důchody. Ty úřady přiznávají podle koordinačních nařízení Evropské unie nebo mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení. Obvykle v případě, kdy žadatel o důchod nesplní povinnou dobu účasti na důchodovém pojištění, ale pojistné si odváděl v jiné zemi Evropské unie.

„Vyplácená procentní výměra těchto důchodů se zvýší také o 1,3 procenta a nová výše základní výměry se stanoví v dílčí výši z částky 3 900 korun,“ popisuje ČSSZ s tím, že půjde o poměr české doby pojištění vůči celkově získané době pojištění.

Předčasný starobní důchod se vyplatí dobře promyslet

A stejně tak dodatečná částka 300 korun k procentní výměře se u dílčích důchodů promítne rovněž v dílčí výši, která odpovídá určitému poměru dob pojištění.

Závěrem ČSSZ všechny poživatele důchodů upozorňuje, že jim v období od poloviny prosince do poloviny ledna 2022 přijde Českou poštou oznámení o navýšení jejich důchodu. A to bez ohledu na to, zda jim ČSSZ peníze zasílá na bankovní účet či hotově prostřednictví České pošty.

Veronika Táchová

6 KOMENTÁŘE

  1. Osamělí senioři s podprůměrným důchodem jsou zatím všemi politiky házeni přes palubu. Před volbami v r. 2017 si všichni ti, co rozhodovali a ti, co teď budu rozhodovat, mohli oči vyplakat nad situací této kategorie důchodců. Ti by měli dostávat přidáno min. na úroveň průměrných důchodů !

    Na př. ve Vancouveru (to je v Kanadě) při valorizaci nejvíce dostávají přidáno právě ti nejchudší. U nás je tomu cíleně naopak !

  2. ale ty vyssi duchody zadaji hlavne ti .co do systemu nikdy nic nedali gratuluji. vsem chytrakum.hlavne se divat co je v kanade.

  3. Od ledna 2022 bude vydáno na důchody 10,6 miliardy a proč zrovna nenapíšete o kolik stoupnou od ledna 2022 platy senátorům a poslancům?Proč pořád páni redaktoři nadhazujete důchodce ti žijí od s důchody od 10000 měsíčně a senátoři a poslanci od 100000 měsíčně.není vám to trochu trapné?

  4. Hlavně Ti co okrádali ty chudé dělníky a brali vysoké platy za nic prý dávali do systému víc ale z peněz těch chudých. Slavní politici, soudci, politologové a doktoři. Možná i podnikatelé kteří platili řádně daně.

  5. Co to je tolik kolik slibů bílo že jim měsíčně necháte to druhé rouskovné těch 7500 jiná částka taky zase pořád měníte dokola někteří nemají ani 12000 je to smutné tohle by ste oparvdu měli spravit ať mají a ty léky a pod… Že jich vám není líto jsou nemocní a hodně to potřebují ať se mají aspoň trošku líp ve zdravím tady se nic nezmění hlavně jak policistům a těm dáte 20000 měsíčně na více a důchodcům tady pomalu 300 měsíčně nebo 500 měsíčně hamba vám pomalu sou slabí a umírají je to pravda

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here