Termíny výplaty důchodů se v roce 2022 posunou šestkrát

47840
terminy_vyplaty_duchodu
Foto: Pixabay.com

Poslední výplata důchodů letos připadá na 24. 12., tedy Štědrý den. Česká správa sociálního zabezpečení ji proto posouvá o den dopředu. První lednové důchody s termíny výplaty 2. a 4. ledna dorazí na účty 4. ledna 2022.

Důchody spravované Českou správou sociálního zabezpečení [ČSSZ] prostřednictvím jejích okresních poboček se vyplácejí vždy dopředu. A to většinou v pravidelných měsíčních lhůtách podle již po léta zavedeného časového harmonogramu.

„Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci,“ upozorňuje ČSSZ ve svém oznámení.

V o něco jiném režimu pak funguje vyplácení důchodů klientům pobývajících v zařízeních sociálních služeb s celoročním pobytem. Jim přicházejí přiznané důchody – invalidní, starobní, nebo pozůstalostní [vdovský, vdovecký, pozn. red.] – vždy 15. den v měsíci.

Výplaty důchodů o vánočních svátcích a po novém roce

A stejně jako každý rok se i letos termíny výplaty všech druhů důchodů mírně upravují o vánočních svátcích a na přelomu nového roku.

„Důchody, které mají být vyplaceny na Štědrý den, tedy v pátek 24. 12. 2021, budou vyplaceny ve čtvrtek 23. 12. 2021,“ upozorňuje ve své zprávě ČSSZ.

Ovdovělý důchodce bere jen jeden z důchodů v plné výši

A termíny výplaty důchodů se mírně změní také na přelomu roku 2021 a 2022. Přesněji výplata jen těch důchodů, které mají k příjemcům dorazit 2. ledna 2022.

„Klienti České správy sociálního zabezpečení, kteří dostávají výplatu důchodu bezhotovostně na své účty vždy 2. a 4. den v měsíci, budou mít lednovou výplatu připsanou na svých účtech dne 4. ledna 2022,“ upozorňuje ČSSZ.

Předčasný starobní důchod se vyplatí dobře promyslet

Jen výjimečně pak podle ČSSZ až následující pracovní den, tedy dne 5. ledna 2022. Příjemci důchodů s výplatním termínem připadající na 6. den v měsíci, už mohou s jistotou počítat s tím, že jim peníze dorazí na bankovní účet v řádném termínu, tedy 6. ledna 2022. Stejně jako i ti, kteří je přebírají prostřednictvím pracovníků České pošty.

ČSSZ upozorňuje, že jde o mimořádné opatření, které souvisí s tím, že finanční prostředky určené na výplaty důchodů v roce 2022 mohou úřady čerpat nejdříve 4. 1. 2022.

V dalších měsících již zajistí pracovníci správy výplatu všech druhů důchodů běžným způsobem, slibuje vedení ČSSZ.

Procentní navýšení důchodů se při souběhu posuzuje odděleně

„Klienti s výplatním termínem stanoveným na druhý den v měsíci budou mít nejpozději tento den výplatu důchodu na svých osobních účtech,“ uvádí k výplatám důchodů v dalším měsíci, tedy únoru 2022.

Termíny výplaty důchodů 2022

V souvislosti s blížícím se novým rokem 2022 ČSSZ upozorňuje i na další změny termínů výplaty důchodů. V roce 2022 se splatnost jejich výplat posune celkem šestkrát.

Změny výplatních termínů důchodů v roce 2022

[Zdroj: ČSSZ]

Důchody vyplácí ČSSZ bezhotovostním převodem na uvedený bankovní účet klienta. A druhá možnost je pak jejich doručování v hotovosti pracovníkem České pošty. K tomu musí příjemce důchodu ale uvést přesnou adresu bydliště pro jejich včasné doručení. Způsob výplaty důchodů si lidé volí hned při podání žádosti o dávku důchodového pojištění a změnit ji mohou kdykoli později na pobočkách správce, tedy OSSZ.

–VRN–

5 KOMENTÁŘE

  1. Nechápu proč vdova nebo vdovec mají vdovské důchody,( zrušit) když chlap odejde po 25 letech za mladší, jak k tomu ta žena přijde? Nikdo jí nic nedá.

  2. Vše je to otázka pro prakticizmus.Uznávám,je to strašné slovo,ale jinak to nelze nazvat.Budu-li chtít jíst,tak si musím uvařit.Nebudu-li to umět,pak se v horším případě budu můset spokojit s polotovary a v lepším případě platit předražené jídlo v restauracích.Budu-li chtít pracovat,pak musím dokázat,buď průkaznými listinami nebo trpělivostí a umem,své schopnosti.Neprokážu-li se tímto,pak nemohu očekávat,že mě přijmou.Vše je prakticizmus.Budeme-li tedy praktičtí,tak od nás nikdy manžel nebo manželka nemůže odejít,byť za mladší kreaturou.Prostě ženy a chlapi,holt musíte vymyslet,aby od Vás,Vaše milovaná či milovaný neodešli.Musíte prostě býti praktičtí.Co to znamená?Více času spolu při zábavách,více trpělivosti,nestyďte se pochválit partnera,jeho chyby nekritizujte a le humorně přejděte,učte se spolu žít.Pak se nemůže stát,aby odešli od Vás.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here