Mojmír Hampl je nový člen Národní rozpočtové rady

421
Mojmir_Hampl
Foto: Národní rozpočtová rada

Poslanci včera [14.12.] na návrh Senátu zvolili někdejšího viceguvernéra České národní banky [ČNB] Mojmíra Hampla novým členem Národní rozpočtové rady [NRR]. V ní Mojmír Hampl nahradí Richarda Hindlse.

Do funkce Mojmír Hampl nastoupí po složení slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny, což lze očekávat začátkem ledna. Na pozici člena Rady navrhovaného senátem vystřídá po čtyřech letech profesora Richarda Hindlse.

„Richardovi Hindlsovi patří mé velké díky. Zahájit činnost Rady, jakožto i Úřadu Rady, vyžadovalo značné úsilí a pevné nervy. Jsem vděčná, že jsem ho v těchto počátečních letech Rady mohla mít jako svého kolegu po mém boku,“ uvedla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Zamrazilová z NRR varovala před opakováním krize z 30. let

Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán. Její hlavní poslání je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem č. 23/2017 Sb., o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Její členové se tak například pravidelně účastní jednání vlády.

Mojmír Hampl se ve veřejných financích angažuje dlouhodobě. Věřím, že jeho expertíza a pracovní nasazení budou jedním z klíčů k otevření dialogu s novou vládou, vedoucího k návratu k rozpočtové odpovědnosti a snižování zadlužení Česka,“ dodala Zamrazilová.

Ing. Mojmír Hampl, MSc., Ph.D.

Mojmír Hampl [nar. 1975] zahájil pracovní kariéru jako ekonomický redaktor týdeníku Respekt. V roce 1998 nastoupil jako analytik v měnové sekci ČNB. V letech 2002 až 2004 působil jako makroekonom v České spořitelně – Erste Group. Od roku 2004 do roku 2006 pracoval jako člen představenstva a vrchní ředitel České konsolidační agentury [ČKA].

Alter Eko: Hlas Londýna bude v Bruselu chybět

V roce 2006 byl zvolen členem Bankovní rady ČNB, kde od března do listopadu 2018 zastával funkci viceguvernéra. Od roku 2019 do roku 2021 byl ředitelem služeb pro finanční sektor společnosti KPMG Česká republika. V současnosti pedagogicky působí na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a na VŠE v Praze.

NRR je tříčlenný orgán

Ve smyslu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti je NRR nezávislý tříčlenný orgán a skládá se z předsedy a dvou členů volených Poslaneckou sněmovnou. Předsedu Rady navrhuje poslanecké sněmovně vláda, další členy po jednom Česká národní banka a Senát. Standardní délka funkčního období člena Rady je šest let. Nicméně z důvodu průběžné obměny členů a zachování kontinuity celého orgánu bylo první funkční období po vzniku Rady v roce 2018 dvěma členům zákonem zkráceno na dva a čtyři roky. V roce 2020 obhájil svůj mandát profesor Jan Pavel, opětovně do funkce navržený ze strany ČNB.

„Děkuji senátorům i poslancům za jejich podporu a vloženou důvěru. Slibuji, že budu dělat co bude v mých silách, abychom společně s kolegy z Rady a Úřadu Rady vrátili veřejné finance zpět na udržitelnou dráhu. A to i přesto, že v pandemické době, ve které se nacházíme, to nebude snadný úkol,“ uvedl ke svému zvolení Mojmír Hampl, jehož funkční období v Radě potrvá do roku 2028.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here