Ministerstvo financí ruší nulovou DPH na respirátory

6064
respiratory
Foto: Celní správa

Nulová daň z přidané hodnoty [DPH] na respirátory v Česku skončí na konci roku. Výrazného zdražení se Ministerstvo financí ČR [MF ČR] nebojí. Argumentuje dostatečně konkurenční nabídkou respirátorů na trhu.

O zrušení dočasného opatření prominutí DPH u respirátorů k 31. prosinci 2021 informovalo ve čtvrtek 23. prosince Ministerstvo financí ČR.

„Ministerstvo financí se rozhodlo nepřistoupit k dalšímu prodloužení prominutí DPH u filtračních polomasek a respirátorů třídy ochrany FFP2 a vyšší, které tak skončí dne 31. 12. 2021,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Čeští výrobci marně hledají zastání proti čínským “šmejdům”

Dočasné zrušení DPH na respirátory třídy FFP2 a vyšší schválila bývalá vláda v únoru roku 2021. Původně mělo jít o dvouměsíční opatření přijaté kvůli nařízení povinnosti nosit respirátory na některých veřejných místech. Například v hromadné dopravě, obchodech, zdravotnických a sociálních zařízeních.

Nulové DPH poté tehdejší vedení země několikrát prodloužilo. A to i přesto, že nařízení dlouhodobě kritizovali domácí výrobci respirátorů, kteří upozorňovali na dovoz a prodej v EU necertifikovaných respirátorů čínské výroby v Česku. I ty byly totiž zvýhodňovány nulovou DPH.

Návrat 21% DPH u respirátorů FFP2

Nepochopení s aktuálním zrušením nulové DPH na respirátory vyjádřil například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu [SOCR] Tomáš Prouza. Podle něj nejde o správný krok v době rychle rostoucích cen veškerého zboží.

Celníci zajistili 680 000 neoznačených respirátorů z Číny

Na druhé straně informace z trhu s respirátory ukazují jen na minimální zdražení těchto produktů. Jedno balení s 20 kusy respirátorů třídy FFP2, jež účinně filtrují více než 94 procent pevných a kapénkových částic, dnes téměř v kterémkoli obchodě zákazník zakoupí za 198 korun [0 % DPH]. Jeden respirátor tak spotřebitele vyjde na 9,9 korun. Od ledna 2022 ho tak stejné balení vyjde o 41,6 korun dráž [239,6 Kč], za jeden respirátor tak zaplatí 11,98 [21 % DPH], tedy o 2,08 korun více.

Cena za jeden respirátor stejné kvality se přitom ještě počátkem roku 2021, kdy na tento typ ochranné pomůcky platila standardní daň z přidané hodnoty ve výši 21 procent, pohybovala v rozmezí 45 až 65 korun.

Popora českých výrobců zdravotnických pomůcek byla jen iluze

Připomeňme, že ochranné respirátory musejí lidé nosit ve veřejné hromadné dopravě, v obchodech a v podstatě ve všech uzavřených prostorech. Sejmout je smí například pouze u stolu v restauraci.

0 % DPH na respirátory značí ztrátu 100 mil. Kč za měsíc

Náklady veřejných rozpočtů od zavedení nulové DPH u respirátorů vyčíslilo MF ČR na 1,1 miliardy korun. To vychází asi na 0,1 miliardy korun na každý měsíc takového opatření.

Podle úřadu opatření reagovalo hlavně na nedostatečnou nabídku ochranných pomůcek vyšší třídy na trhu v době zavedení povinnosti jejich nošení. S čímž bylo tehdy spojeno riziko skokového nárůstu cen pro konečného spotřebitele.

„V současnosti se již nacházíme v situaci, kdy je nabídka na českém trhu dostatečná a výrobní kapacity jsou poptávce přizpůsobeny,“ vysvětluje MF ČR s tím, že tak již nehrozí riziko náhlého růstu cen, jež by mohly vyvolat například spekulativní obchody.

Ministerstvo v souvislosti s prominutím DPH u respirátorů připomnělo, že takové opatření bylo navíc v rozporu s evropskými normami. Jakkoli EU v tomto ohledu ale neučinila vůči Česku žádné konkrétní kroky.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here