Vlna konkurzů právnických osob teprve přijde, shodují se experti

582
konkurzu_a
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Počet nově prohlášených konkurzů firem v Česku loni činil 724. Byl tak o 18 procent vyšší než v roce 2020. Vyplývá to z dat analytické společnosti InsolCentrum. Zvýšený počet konkurzů hlásí i sousední Slovensko.

Předloni bylo v Česku prohlášeno nejméně konkurzů firem za deset let. Nízký počet konkurzů byl ale i loni. Počet aktuálně vyhlášených konkurzů firem dosáhl koncem roku 2021 v porovnání s posledními deseti lety historického minima.

„Rok 2021 byl zamrznutým rokem s nízkým počtem insolvencí. Jde o klid před bouří dopadu ekonomické krize.“ uvedla jednatelka společnosti Jarmila Veselá.

Obdobně hovoří generální ředitel skupiny APS, která od bank odkupuje pohledávky. Podle něj krize covid-19 již zasáhla mnoho podniků po celé Evropě, a další ještě zasáhne. Hůl se začne dle jeho slov lámat ve chvíli, kdy přestanou platit podpůrné programy typu českého Antiviru a jemu podobných.

„Zlom přijde v tu chvíli, až tohle všechno skončí. Pak se teprve ukáže, kdo a jak je na tom. Mnohé zejména malé a střední podniky budou muset propouštět, pozastavit byznys nebo úplně skončit,“ myslí si.

Mnoho podniků ještě zkrachuje, říká Martin Machoň z APS

Situaci vnímá jako rizikovou kvůli narušeným subdodavatelským řetězcům, nedostatku už teď drahé pracovní síly a dalšímu zdražení peněz.

Jarmila Veselá přičítá nízké počty konkurzů firem v roce 2021, a to jak již běžících, tak nově prohlášených, dobré kondici české ekonomiky v předchozích letech.

„V období let 2020 a 2021 finanční kondici firem podpořila protipandemická vládní opatření. Navíc zákony ‘lex covid’ omezily možnosti podávání návrhů na insolvence,” upozorňuje Veselá.

Opakuje se situace z dob finanční krize

Dosavadní data insolvencí firem podle Veselé připomínají vývoj po minulé finanční krizi z let 2008 a 2009.

„Vrchol počtu prohlášených konkurzů firem jsme zaznamenali v ČR až v roce 2013. Bude-li se historie opakovat, pak můžeme očekávat postupné nárůsty konkurzů firem s vrcholy v roce 2023 či 2024,” odhadla.

Podobně to vidí ředitel divize pro korporátní financování společnosti CFIG Credit Matěj Junek. Podle něj byl pro právnické osoby mnohdy krizový loňský rok.

Počty bankrotů letos jsou již vyšší než za celý loňský rok

„Společnosti začaly přežívat především díky rezervám, které vytvořily v letech minulých,” říká Junek.

„Byznys určitě začne růst. Potíž je, kdy začne růst. Čím déle aktuální situace bude trvat, tím bude vše horší. A když bude trvat třeba ještě rok, mnoho firem už to nepřežije,“ doplňuje Martin Machoň.

Řešení úpadku je u právnických osob možné konkurzem nebo reorganizací. Konkurz je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkurzu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.

Počty konkurzů na Slovensku

Loni na Slovensku zbankrotovalo výrazně více podniků než v předchozím roce. Soudy vyhlásily 270 konkurzů na majetek podnikatelských a nepodnikatelských subjektů. Což bylo asi o tři pětiny více než předloni a zároveň nejvyšší počet od roku 2016. Vyplývá to z údajů společnosti CRIF – Slovak Credit Bureau [CRIF SK], která v zemi spravuje úvěrové registry.

„Zatímco ještě v roce 2020 společnosti před konkurzy částečně chránila vládní opatření na zmírnění dopadů pandemie, jako například dočasná ochrana před věřiteli, jakož i finanční rezervy firem, v roce 2021 se důsledky pandemie projevily už v mnohem širším měřítku,” uvedla hlavní analytička CRIF SK Jana Marková.

Podnikání letos v Česku přerušilo 56 122 živnostníků

V konkurzu loni podle Markové skončily i firmy, které by jinak zbankrotovaly už v roce 2020. Tehdy země zaznamenala nejméně konkurzů, a to 167. Koronavirová krize a následné restrikce negativně ovlivnily podniky z různých sektorů ekonomiky, byť vláda zavedla například program kompenzace části mzdových nákladů zasažených firem.

V konkurzu nebo v reorganizaci, která umožňuje silně zadlužené firmě uhradit věřitelům jen část pohledávek, loni na Slovensku skončily hlavně podniky ze sektoru velkoobchodu a maloobchodu. Prozatím zbankrotovaly převážně firmy bez zaměstnanců.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here