Pražský Cukrovarnický palác se mění v luxusní hotel Andaz

2390
Andaz
Fotografie I, II, III: UBM

Cukrovarnický palác na Senovážném náměstí v centru Prahy prošel náročnou rekonstrukcí. Nově bude ve více než sto let staré budově luxusní hotel Andaz Prague americké hotelové sítě Hyatt.

Kancelářský komplex v neobarokním stylu, takzvaný Cukrovarnický palác, byl vystavěn v letech 1912 až 1916 podle návrhu architekta Josefa Zascheho a Theodora Fischera. Stavbu budovy financoval Asekurační spolek průmyslu cukrovarnického.

Budova se po pádu Investiční a poštovní banky [IPB] dlouhou dobu nevyužívala. A také několikrát změnila majitele. Nyní ji společnost UBM Development Czechia dovedla k úspěšné kolaudaci po rozsáhlé rekonstrukci. Přízemí budovy si již nyní zabrala například Fio banka, která dosud sídlila v budově na protější ulici. Cukrovarnický palác bude ale z větší části sloužit jako hotel. A to ne ledajaký. Půjde o luxusní pětihvězdičkový hotel Andaz Prague o 176 pokojích, který bude premiérou pro vstup renomované americké hotelové sítě Hyatt do Česka.

„Hotel Andaz Prague, nejvyšší řada nadnárodního řetězce luxusních hotelů Hyatt, je za téměř 30letou historii UBM v České republice naší vůbec největší investicí. A to již máme v ČR za sebou mnoho velkých a náročných realizací, například multifunkční komplex Anděl City v Praze 5,“ uvedl jednatel UBM Development Czechia Josef Wiedermann.

Upřesnil, že otevření hotelu americkou sítí Hyatt v Praze je výjimečný počin. To proto, že tato síť provozuje své luxusní hotely v Evropě prozatím jen ve Vídni, Mnichově, Londýně a Amsterodamu. Praha se tak stane pátým evropským městem, kde nabídne hotelové služby.

Cukrovarnický palác je kulturní památka od roku 1993

Hotel chce firma otevřít již letos na jaře. Zařízení bude mít 176 pokojů. V budově řemeslníci finišují instalaci interiérového vybavení. Zároveň dokončují restaurátorské práce na budově. Ta byla v roce 1993 prohlášena Ministerstvem kultury ČR [MK ČR] Památkově chráněnou stavbou – kulturní památkou.

„Protože budova původního Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí je kulturní památkou, náš tým designérů s ní pracoval mimořádně citlivě. V hotelu jsme například zachovali původní okna, dveře, štukovou výzdobu i krby. Při rekonstrukci jsme spolupracovali s památkáři,“ vysvětluje architekt UBM David Lukas.

Dodává, že firma při realizaci hotelu Andaz Prague využívá všechny své předešlé zkušeností z rekonstrukce historických památek. Jmenuje například budovy z roku 1897 na Zvonařce v Praze na Vinohradech na luxusní hotel Le Palais Art Prague. Budova někdejšího Cukrovarnického paláce musí ale nabízet i moderní prvky. Vedle luxusního ubytování tak bude její součástí i fitness a wellness centrum, gastronomické provozy a 450 m2 prostor pro pořádání nejrůznějších akcí. Z původní zasedací místnosti vedení Asekuračního spolku cukrovarníků, umístěné v můstku vedoucímu k Jindřišské věži, se stane stylová konferenční místnost.

„Celý projekt Andaz Prague jsme do posledních detailů řešili se společností Hyatt, abychom dodrželi náročné standardy vybavení hotelu,” dodává Lukas.

Co předcházelo vzniku hotelu Andaz Prague

Cukrovarnický palác v centru Prahy si v době Rakouska-Uherska nechal vystavět spolek cukrovarníků jako monumentální palác v neoklasicistním stylu. Už v té době se budova stala výraznou dominantou náměstí. Po druhé světové válce sloužila k různým účelům. Po roce 1989 byla majitelem, jak již bylo řečeno, zkrachovalá Investiční a poštovní banka.

Od té doby palác ještě několikrát změnil majitele, až přišla společnost UBM a rozhodla se mu vtisknout nový život. Snažila se přitom postupovat maximálně ohleduplně k historii budovy. Proto používá také přírodní materiály, například masivní dřevěné podlahy. Volí ale i nové trendy. Na ploché střechy vnitrobloku budovy vysadila například rozrůstající se zeleň.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here