Vláda otevře český trh práce více cizincům, řekl Jurečka v ČT

1001
prace
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vláda v budoucích měsících projedná, jak více otevřít tuzemský trh práce lidem mimo EU. V České televizi [ČT] to včera [9.1.] uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

O otevření trhu práce bude dle jeho slov vláda jednat s partnery z tripartity. Cíl je najít shodu na parametrech pro vstup zahraničních pracovníků mezi zaměstnavateli, odbory a ministerstvy práce, vnitra, průmyslu a zahraničí.

„Přijdeme určitě s tím, že budeme chtít teď v příštích, řekněme, dvou třech měsících udělat kroky k tomu, abychom bezpečně, a to podtrhuji bezpečně a rozumně otevřeli pracovní trh v Česku pro to, abychom pro firmy umožnili příliv zaměstnanců a pracovníků ze zahraniční. Dlouhodobě víme, že tady máme profese, na které sehnat člověka z České republiky, aby tu profesi šel vykonávat, je takřka nemožná věc,“ řekl Jurečka.

Teď je ten správný čas být v Srbsku aktivní, říká Tomáš Kuchta

Zdůraznil, že bude chtít vědět, zda tito lidé opravdu přicházejí na pozice, o které není mezi tuzemskými uchazeči zájem. Na zvýšení počtu víz pro dlouhodobý pobyt a podnikání ještě ale není domluven. Připustil zvýšení počtu dlouhodobých víz hlavně pro lidi ze zemí bývalého Sovětského svazu, Vietnamu nebo Kuby.

Odborář Josef Středula fantazíroval mimo realitu

Jurečka dále řekl, že chce, aby do Česka přicházeli pracovníci ze zemí, které lze označit za bezpečné a nám kulturně blízké.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula zdůraznil otázku bezpečnosti.

„Musíme být nesmírně opatrní,” řekl.

Poukázal na to, že v tuzemsku nyní pracuje asi 730 000 cizinců. Taktéž uvedl, že by více očekával, jak bude česká strana lákat zaměstnance z Německa, Británie nebo Irska. Byla by to podle něj známka, že je ČR vyspělou zemí, zafantazíroval si boss českých odborářů.

Odboráři loni prodali Radost. A prodávat budou dál

Pravdu ale měl ve věci počtu již dnes pracujících cizinců v České republice. Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] počet cizinců pracujících v Česku činil koncem loňska 741 967 osob. Na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství se cizinci podíleli 14,2 %. Nejvíce jich pracuje ve zpracovatelském průmyslu.

Mezi cizinci evidovanými úřady práce měli loni nejvyšší zastoupení občané Slovenska [204 294] a Ukrajiny [159 468]. Následovali Poláci, Rumuni, Bulhaři a Maďaři.

V ČR pracuje 741 967 cizinců. Nejvíc je Slováků a Ukrajinců

Zejména počty Ukrajinců u nás od roku 2017 výrazně rostou. Což dle ČSÚ nejspíš již souvisí se zavedením programů ekonomické migrace zaměřených právě na tyto pracovníky.

„Dynamický vývoj však v posledním období můžeme sledovat například i u občanů Maďarska,“ upřesnili zástupci ČSÚ.

Reorganizace trhu práce

V oblasti zaměstnávání cizinců pak svou roli hraje zdanění práce. Což pro FinTag.cz potvrdil i zaměstnavatel pracovníků z Ukrajiny ve Středočeském kraji. Ten se od jednoho z nich totiž dozvěděl: „Pracovat načerno se mi vyplatí víc než legálně, protože tolik, co mi vezme z platu váš stát, mi z platu nevezme ani naše mafie.“

Vyřídit pracovní povolení pro cizince trvá čtyři měsíce i déle

Marina Jurečka o této věci ve veřejnoprávní televizi nemluvil. Na druhou stranu ale otevřel otázku kondice českého pracovního trhu, který dlouhodobě patří podle analytiků k nejméně flexibilním v Evropské unii. Jurečka řekl, že prozatím požádal o podrobný rozbor ohledně lidí evidovaných jako uchazeči na úřadech práce déle než 12 měsíců.

„Mě nenechává chladným to, když vidím, že tam máme lidi, kteří tam jsou víc než 12 měsíců. Musíme řešit to, proč tam máme lidi, kteří ukončili své vzdělání základní devítiletou docházkou nebo nedostudovali učební obor,“ uvedl.

–ČTK/DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. Proč naše vláda nepodporuje naše zaměstnance a tahá sem svoloč pomalu s celého světa? Podporovat dotacemi na elektroauta na to peníze daňových poplatníků vyčlení a na podporu zaměstnanosti nic!

  2. Máte pravdu v Karlových Varech je tolik Ukrajinek, kradou v obchodě, nerozumí pořádně cesky a jsou líný. Kdyz by naším lidem zaplati pořádně tak by sem tuhle … … netahali. Dělají na černo tři měsíce odjedou zpátky a zas přijedou a jim se nevyplatí dělat na smlouvu ani pod agenturami protože si vydělají málo všechno jim to seberou proto Ukrajinci řekli že ba černo mají víc peněz
    Je … …, … souhlasím s vami.

    • Když vezmou agenturní zaměstnance tak šeéfové firem berou od agentur všimné . Manželka jako dlouholetý zaměstnanec musela být s ostatníma povinně doma a agenturní mastili 12 tky a přesčasy . Nechtěl asi všimné vracet .

  3. A co takhle nahnat do práce nepřizpůsobivé nebo-li [některé] cigány? Myslím, že náš stát už ždímají docela dost dlouho… [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here