Letiště Praha loni odbavilo o 20 % více lidí než předloni

378
Letiste_Praha
Foto: Letiště Praha

Letecká doprava se pomalu vzpamatovává z cestovních omezení. Letiště Václava Havla Praha loni oproti roku 2020 odbavilo téměř o dvacet procent více cestujících. O 13 procent se zvýšil i počet pohybů letadel [16 164]. 

Nejvytíženějším dnem, s ohledem na počet odbavených cestujících, byl 22. srpen [30 987 cestujících]. Nejvíce cestujících z Prahy mířilo do Španělska, Řecka, Itálie, Egypta a Francie. Z konkrétních měst pak přímými lety nejčastěji do Amsterodamu, Paříže a Londýna. Létalo se ale i do Hurghady a Frankfurtu.

„V loňském roce jsme odbavili celkem 4 388 826 cestujících. Což je o dvacet procent více než v roce 2020. Stále se ale jedná o propad asi o 75 procent proti dosud nejúspěšnějšímu roku 2019,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Letiště Václava Havla Praha si půjčilo sedm miliard korun

Podle něj loni převládal hlavně výjezdový turismus. U některých dovolenkových destinací letiště zaznamenalo růst zájmu v řádech stovek procent. Situace je tak znatelně lepší než v roce 2020, kdy letiště odbavilo 3,6 milionu cestujících. Přičemž první dva měsíce v roce pracovalo pod plným zatížením, protože koronavirus ještě zůstával v Číně.

Letiště Praha: Kam a s kým se létalo v roce 2021

Z Prahy loni létalo celkem 52 dopravců do 138 destinací na pravidelných i nepravidelných linkách. Nejčastěji cestující pražského letiště využívali služeb leteckých společností Smartwings, Ryanair, Lufthansa, KLM a Českých aerolinií.

Parkování na Letišti Václava Havla vyjde i na 740 Kč za osm dní

Na letiště se loni postupně vracely další letecké společnosti a některé přibyly dokonce i nově. Jde například o Bees Airline, Blue Air, Blue Bird Airways, EgyptAir a společnost Israir. Svou provozní základnu v Praze loni v listopadu otevřel německý dopravce Eurowings.

Na Letiště Václava Havla Praha se vracejí letecké společnosti

Z pohledu jednotlivých měst loni cestující nejvíce létali na přímých letech do Amsterodamu, a na pařížská a londýnská letiště. Šlo o hlavní evropská přestupní letiště. Přibyly ale i nové destinace, například linky do německého Hamburku, polského Lvova a francouzského Nice.

„Z exotických destinací to jsou pak nově přímými lety operované destinace Zanzibar, Maledivy a Punta Cana v Dominikánské republice,“ doplnila informaci mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Jak si stál příjezdový cestovní ruch

Pozitivní trend v oblasti příjezdového cestovního ruchu pak zaznamenalo letiště v posledním čtvrtletí loňského roku, tedy před nástupem další vlny covidu. V tomto období na linkách z destinací typických pro příjezdový cestovní ruch Letiště Praha odbavilo o 26,9 procent více cestujících než v předchozím čtvrtletí. Šlo o země, jako jsou Velká Británie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Izrael. Letos by navíc měly přibýt dvě nové letecké linky právě z Izraele, ale i Spojených států amerických. Což potvrdilo jak Letiště Praha, tak státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here