Příspěvek na bydlení není hanba, nárok na něj odhadne každý

55677
prispevek_na_bydleni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dostat příspěvek na bydlení není hanba, naopak. Pomůže zvládnout vysoké náklady na bydlení nebo naopak dočasný výpadek příjmu domácnosti. Nárok na něj dokáže zevrubně odhadnout každý.

Při žádosti o příspěvek na bydlení porovnávají úřady práce čisté příjmy členů domácnosti s uhrazenými náklady na bydlení. Do nich se započítává nájemné a další platby související s užíváním bytu. Například náklady za dodávku a spotřebu elektřiny, plynu, vodné, stočné, komunální poplatky a další. Žadatel vždy předkládá doklady za předchozí čtvrtletí.

„O dávku je možné požádat až tři měsíce zpětně od data podání žádosti o dávku, jestliže jsou splněny zákonné předpoklady. Úřad práce ČR zkoumá výdaje na bydlení a příjem společně posuzovaných osob,“ potvrzuje Úřad práce ČR [ÚP ČR] ve svých pokynech.

Za rodinu se při posuzování nároku na příspěvek na bydlení považují všechny osoby, které společně byt užívají.

„S výjimkou osob, které prokáží, že spolu trvale nežijí a společně neuhrazují náklady na své potřeby,“ doplňuje ÚP ČR.

Příspěvek na bydlení loni čerpala 4 % domácností, nárok jich mělo 16 %

Podle odhadů výzkumné společnosti PAQ Research loni dostávala příspěvek na bydlení zhruba čtyři procenta českých domácností. Nárok by na něj ale podle její analýzy mělo až 16 procent domácností. Jinak řečeno, zhruba půl milionu domácností by jej v případě žádosti o něj dostalo, ale nevyužívá jej.

Drahé energie nejvíce zasáhnou nízkopříjmové domácnosti

Vzhledem k rychle rostoucím cenám nejen energií je podle zástupců společnosti ale zřejmé, že domácností s nárokem na příspěvek na bydlení v letošním roce strmě naroste. Rodiny se zhruba třetinovými náklady na bydlení vůči svým příjmům by proto neměly opomenout využít pomoci ze systému státních sociálních podpor, do kterých příspěvek na bydlení patří.

A ještě, jaké důvody vedou domácnosti s nárokem na příspěvek, že ho nevyužívají? Lidé se podle výsledků studie výše uvedené společnosti často mylně domnívají, že příspěvek je kvůli stropování příliš nízký nebo že pro něj nesplňují kritéria. Dalším důvod je i to, že o něm neví nebo si neví rady, jak o něj vlastně požádat. A některé domácnosti uvedly i to, že nemají chuť o příspěvek žádat kvůli administrativní náročnosti jeho vyřízení.

Nárok na příspěvek zevrubně odhadne každý

Dříve než některý z členů domácnosti požádá o příspěvek na bydlení, měl by si nejprve doma v klidu sepsat a shromáždit veškeré doklady a potvrzení o úhradách spojených se svým bydlením za poslední tři měsíce. Základní hodnotící kritérium je skutečnost, zda žadatel bydlí v nájemním bydlení, podnájmu nebo třeba služebnosti, tedy v případě uzavřeného věcného břemene k užívání bytu. Požádat o dávku mohou dále vlastníci bytu nebo domu stejně jako členové bytového družstva.

Další podmínka k přiznání dávky je to, jestli 30 a více procent z měsíčního příjmu domácnosti padne na úhradu nákladů spojených s bydlením. Pražští žadatelé příspěvek dostanou při splnění limitu 35 a více procent.

Vláda zvýšila příspěvek na bydlení. I zkrátila izolaci a karanténu

A pak jsou tu ještě normativní náklady. Ty každoročně stanoví Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] a definuje je následovně.

„Normativní náklady na bydlení se počítají jako průměrné náklady na bydlení pro příslušný počet osob v domácnosti a s ohledem na velikost obce.“ 

Jinak řečeno, pokud jsou reálné výdaje domácnosti na bydlení větší než ty normativní, příspěvek úřady přiznají pouze do výše aktuálně platného normativu. A také pokud je 30 % příjmů [v Praze 35 %] nižších než normativní náklady na bydlení.

Výše normativních nákladů tak není jednotná. MPSV při jejich stanovení zohledňuje počet osob v domácnosti a velikost obce či města, ve kterém žadatel o dávku bydlí.

„Pro nárok na příspěvek na bydlení se počítají příjmy všech osob, které spolu skutečně žijí v jedné domácnosti, nepočítají se jen příjmy nezaopatřených dětí,“ připomíná ÚP ČR.

Ilustrativní příklad výpočtu příspěvku na bydlení

Starobní důchodce s penzí ve výši 10 000 Kč. Bydlí v Praze ve vlastním bytě. Jeho skutečné náklady na bydlení činí 6 000 Kč.

  • 35 % příjmů = 3 500 Kč
  • Normativní náklady na bydlení 6 232 Kč – pevně stanovené podle MPSV [tab. zde]

Senior splňuje první podmínku. Jeho náklady na bydlení jsou vyšší než 35 % příjmů [náklady 6 000 jsou vyšší než 3 500 Kč]. A splňuje i druhou podmínku, kdy 35 % jeho příjmu je nižší než normativní náklady na bydlení. Částka 3 500 Kč je nižší než pro něj určený normativ 6 232 Kč [viz tabulka MPSV].

A pak je tu určení výše příspěvku na bydlení. Příspěvek na bydlení = skutečné náklady na bydlení nejvýše však do normativních nákladů na bydlení – 0,30 [0, 35 v Praze] příjmu domácnosti. Pokud jsou příjmy nižší, než je životní minimum domácnosti, pak se počítá s životním minimem.

Příspěvek na bydlení: 6 000 – 3 500

Přiznaná výše příspěvku na bydlení tak činí 2 500 korun na měsíc.

Lidé na ubytovnách žádají o doplatek na bydlení

Lidem žijícím na ubytovnách, v upravených nebytových prostorech nebo v nemovitosti určené k rekreaci, nikoli tedy určené pro trvalé bydlení, úřady příspěvek na bydlení nevyplatí. Nicméně si mohou požádat alespoň o doplatek na bydlení. Dávku u nás spravují stejně jako u příspěvku na bydlení úřady práce.

„Pro doplatek na bydlení se již kromě příjmů a nákladů na bydlení [posuzují se v aktuálním měsíci] posuzuje také skutečnost, zda si osoba může sama zvýšit příjem vlastním přičiněním,“ upozorňuje ÚP ČR všechny budoucí žadatele.

Doplatky za energie zaskočí tisíce domácností, tvrdí odborníci

Příjmy se přitom posuzují čisté jako průměr za tři předchozí měsíce od měsíce podání žádosti. A zohledňuje se i podstatný pokles příjmu.

Doplatek na bydlení ale mohou získat i lidé, kteří dostávají i příspěvek na bydlení. A to v situaci, že domácnosti nezbývá po uhrazení všech nákladů na bydlení ani s pomocí příspěvku na bydlení částka ve výši jejich životního minima.

Veronika Táchová

27 KOMENTÁŘE

  1. takže váš ilustrativní příklad jasně ukazuje pokřivenost tohoto příspěvku. Zatímco ta paní s vlastním bytem, tedy majetkem mnoha milionů, dostává příspěvek na bydlení,tak mnoho rodin sprůměrným platem bydlí v pronájmu a na příspěvek nedosáhnou. A už vůbec ne na vlastní bydlení. Pěkné svinstvo. A vy to ještě hájíte

  2. Pane Klimeši, používáte mozek nebo máte v hlavě seno ? Co má společného cena bytu s náklady na bydlení? Vy jste totální magor. Má snad byt prodat? Nebo snad je ona viníkem nenormálního vývoje cen nemovitostí? Výpočet je jasný i troubovi, mimo vás, Počítat neumíte, tím je to jasné.

    • Pro Vás a pana Pinka. Když už příspěvek na bydlení, tak chudým. Ne lidem s mnohamilionovým majetkem. Ano, jak říkáte, byt prodat, koupit levnější bydlení mimo Prahu a ještě hezký balík zůstane na “důchod”. Přesně tak jsem to udělal já. Potřeboval jsem peníze na dovybavení stavební firmy, prodal jsem dům v Brně a koupil bydlení na dědině. Rodina to naprosto vpoho odsouhlasila. Nechte totálního magorování, protože život je celoživotní změna.

  3. Pan Klimeš má pravdu. Bába multimilionářka, sama ve 3 nebo 4 pokojovým bytě, má nárok na příspěvek a mladá rodina, která ten příspěvek bábě platí z daní, si může v nájmu 2kk za 15+ měsíčně třeba políbit, když nemá na to svůj multimilionový majetek spravovat, tak ať ho prodá a na energie i nájem bude mít do smrti dost.

    • Pláčete sice dobře, ale na cizím hrobě. To, že mladá rodina platí 15+ je ostuda vlády a celého systému, který tady panuje. Pravda, nejen tady. A proč by měla něco prodávat? Co takhle jí to znárodnit, to by taky šlo, že? A dělá ta bába něco protizákonného? Nedělá. Tak si trhněte nohou.

  4. Už jsem ohledně příspěvků přečetla několik článků a pořád mi to není jasné. Můžu žádat o příspěvek když jsem v podnájmu a nemám zde trvalý pobyt?

    • nemůžete..musíte tam mít trvalé bydliště a smlouvu od majitele…je to papírování ..stale vyžadují totalní pi….viny a pak vám dají almužnu..:)

      • Podminka trvaleho pobytu jiz neplati, vice nez rok… placate taky nesmysly. Dosud podnajemce nesmi, pokud je to teda spravne pojmenovano. Ale melo by se to zmenit i pro podnajem upravou, musite sledovat informace…
        Nova zadost vyzaduje vice podkladu, pak uz jen prodluzujete ctvrtletne, to neni tak hrozne, snad??!

    • Mám stejný dotaz jako paní Hana… A pokud platí, že pokud je nutný trvalý pobyt, i když v bytě u pronajímatele bydlíme už víc, jak 10let a chceme bydlet až do smrti, tak co je to za “pomoc” od státu… Na příspěvek na bydlení sice nárok máme, ale jen nájemní smlouva k získání nestačí?!

  5. Já si žádala o příspěvek na Praze 10 ve 3.ctvrtleti loňského roku.Jsem v invalidním důchodu 3.stupne.
    (Protože mě čeká další náročná operace, rozhodují se mezi najmen a injekcemi).
    Dodnes jsem nedostala ani odpověd, zda ano, nebo ne, kolik apod.
    Telefony nezvedaji.
    Opakovaně urgence o zjištění situace k žádosti a nic.
    Co k tomu dodat….

  6. Ano na příspěvek lze žádat i pokud jste v pronájmu. Pokud mi není něco jasné, stačí zvednout telefon a zavolat si na úřad práce kde vše vysvětlí 😉

  7. Ano, musíte doložit, že v bytě bydlíte (nájemní smlouva) a hradíte všechny platby související s užíváním bytu (voda, plyn, elektřina atd.).

  8. Máte fakt přesně vystihující nick. Je-li bába multimilionářka a má kromě důchodu také příjem z pronájmu bytu mladé rodině, má příjem tedy natolik vysoký, že nemá nárok na příspěvek na bydlení. A má-li multimilionový majetek, proč by nepronajímala byt a nepřilepšila si k důchodu. Závist je špatná vlastnost.

  9. Co to je za svět, když majitel domu nasadí nájemné tak, že ho člověk stěží zaplatí, ale stát ze svého (tedy z daní, které vybere) zase tomu nájemci dá peníze, aby mohl bydlet.

    • Tomu se říká kapitalizmus a podpora bohatých z veřejných peněz. Samozřejmě, že by bylo levnější postavit sociální byty a dát je chudým lidem zadarmo, místo příspěvku na bydlení. To by ale kapitalista zchudl.
      Pod jménem se skrývá odkaz na kalkulačku PB, není vidět, tak ho musím napsat sem.
      statnesmikrast.sweb.cz/pb.html

  10. Pronajímatel většinou nechce dát idlouhodobemu nájemci trvalý pobyt, má tedy nájemce nárok žádat o příspěvek na bydlení, stačí doložit jen nájemní smlouvu?

  11. take jsem žadala ale mam smulu ,bydlim na vesnici kde je 15 domku a nic jineho bylo mi 76let a abych se nemusela dostavat do města na poštu a tam stat ve frontě na poště tak jsem poprosila souseda a on mi platí inkaso přes kod,ja mam jen obyčejny telefon a ani učet ato je ten problem že se musim dostat na poštu a tam to zaplatit,ktery blbec tohle vymyslel,kdybych neplatila elektřinu tak netopím ani si nenatočím vodu protože bez čerpadla by to nešlo,hlavně že dělají vše pro duchodce.Tak ted musim 3 měsice jezdit do města abych to zaplatila a mam přijit v dubnu,jestli se dožiju

  12. Moje je sestra je samoživitelka a na bydlení ji nikdo nedal a to proto že bydlí v drstevni. Kurva jak má vyjít se 3 tisíci mesicne. Logika skutveneho státu. My jsme taky měli nárok a pak nám nepřišlo ani vyjádření že nám to nedali .Takže běžte do piče a politici též!..

    • Blbost, chce to jen vice se zajimat.. pojem samozivitelka je dost zavadejici… dite samo od sebe neni a pokud uz tak tomu je, musi otec platit… jen to resit

  13. Realita je ale taková, že tam všechno nanosím a oni mi řeknou s úsměvem, že platím moc vysoký nájem, protože jim vychází, že by měl být šest…a já platím osmnáct…Takže by mi přidali do těch šesti, ale na to mám plat dost velký. Na rozloučenou mi paní poradila, ať si najdu druhou práci, nebo menší byt….Bydlíme v 2+0 na PZ. Levnější bydlení je někde u Slaného.)

  14. Běžte všicni závististivci někam.Tak Vám řeknu můj příběh.Postavili jsme rodinný dům.Půjčka na 25 let.Manžel zemřel.Půjčku jsem musela doplatit.Pracovala jsem v průměru 240až 250 hodin měsíčně abych měla na poplacení.V životě jsem nebyla na dovolené,neměla jsem na to.Dneska když už nemůžu si dělat dřevo je mi víc než 70 a musím vytápět plynem tak co.Dřela jsem jak hovado.Nejezděte na dovolenou,nechoďte do divadel,na koncerty atd.a budete mít dům taky.Jen závist z vás mluví ale nikdo se neohlíží na to jak se musel člověk nadřít aby měl svůj dům nebo byt.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here