Ceny průmyslových výrobců po roce růstu nepatrně klesly

211
vyrobcu
Foto: Pixabay.com

Ceny průmyslových výrobců v prosinci vůbec poprvé klesly po 12ti měsících růstu. A to o 0,1 procenta. Naopak meziměsíčně opět stouply ceny zemědělských výrobců [+3,7 %] a stavebních prací [+0,3 %].

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj v prosinci klesly i ceny tržních služeb pro podniky [-0,2 %]. Analytici hovoří o příjemném překvapení a otočení trendu. Jakkoli ani podle nich nelze očekávat, že se ceny průmyslových výrobců přenesou do konečných cen.

„Statistiky cenového vývoje v primárním okruhu za prosinec příjemně překvapily. Zdá se, že tempo zdražování na vstupech může mít to nejhorší za sebou. O koncových cenách pro spotřebitele to ale neplatí, tam si ještě budeme muset pár měsíců počkat,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky [KB] Jan Vejmělek.

Průmyslová produkce i obchodní bilance si v listopadu polepšily

Dodal, že na cenách vstupů pro průmyslovou produkci se projevil hlavně asi 8% pokles ceny ropy na světových trzích. Díky čemuž zlevnily ropné produkty. Mírně dolů šly ceny elektrotechnického průmyslu. Naopak i v prosinci zdražil potravinářský průmysl.

„Z meziročního pohledu to vypadá, že nejvyšší tempa zdražování jsou již za námi. Po listopadových 13,5 procenta byl za prosinec vykázán růst o 13,2 procenta,“ dodal.

Meziročně průmyslové ceny loni podle ČSÚ v prosinci vzrostly o 13,2 procenta. Rekord přitom padl o měsíc dříve ve výši 13,5 procenta. Za celý rok 2021 průmyslové ceny stouply o 7,1 procenta, to je nejrychleji od roku 1995.

Ceny zemědělských výrobců ve zdražování nepolevují

Meziročně v prosinci ceny zemědělských výrobců stouply o 18,8 procenta. Meziměsíčně pak rostly o 3,7 procenta. Zdražily zejména:

  • Olejniny: +6,4 %.
  • Obiloviny: +4,7 %.
  • Mléko: +3,2 %.
  • Drůbež: +2,6 %.
  • Zelenina: +1,9 %.
  • Jatečná prasata: +1,2 %.
  • Skot: +1,0 %.

„U cen zemědělských producentů tempo zdražování nadále zrychluje. Po listopadových 0,6 procenta to v prosinci bylo +3,7 procenta. […] Zvyšující se ceny zemědělských producentů budou dále tlačit na ceny potravin pro konečné spotřebitele,“ okomentoval výsledky Vejmělek.

Po průmyslu a stavebnictví akcelerovaly ceny už i v zemědělství

Dodejme, že v průměru za celý rok 2021 v porovnání s rokem 2020 byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 6,9 procenta.

Vývoj ve stavebnictví a službách pro podniky

Ceny stavebních prací se dle odhadů ČSÚ zvýšily v prosinci o 0,3 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví rostly o 0,2 procenta. Za celý loňský rok ceny stavebních prací stouply podle odhadu ČSÚ o 8,3 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví zdražily o 17,0 procenta.

„Potíže s nedostatkem materiálu i pracovníků se nadále projevují ve stavebnictví. […] Meziroční růst zrychlil z listopadových 7,9 % na 8,3 procenta,“ shrnul data Jan Vejmělek.

Stavebnictví roste. Bytů a domů se ale dál staví zoufale málo

A na závěr ještě přidejme průměrný vývoj tržních cen služeb pro podniky za loňský rok. Ty stouply o 1,3 procenta. Předloni přitom vzrostly o 2,1 procenta. Vyšší byly ceny za služby v oblastech:

  • Zaměstnání: +6,1 %.
  • Poradenství v oblasti řízení: +3,2 %.
  • Programování: +2,9 %.
  • Reklamních služeb a průzkum trhu: +1,6 %.

Shodně se zvýšily ceny za poštovní a kurýrní služby a za služby v pozemní dopravě, a to o 1,5 procenta. Ceny za informační služby stouply o 2,9 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby vzrostly o 1,3 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here