Rozdíly v cenách za AG test pro stát a firmy jsou alarmující

8033
AG_test
Foto: Pixabay.com

Náklady zdravotních pojišťoven na antigenní a PCR testy jdou do miliard korun. A aby ne – zatímco AG test pro úředníka stojí 17 korun, za ten samý AG test firmám zdravotní pojišťovny zaplatí 60 korun. 

Pozornost při vládou nařízeném AG testování zaměstnanců, obvykle samotestovacími sadami, přitahují ceny, za které je různé instituce pro své pracovníky nakupují. Pro zaměstnance státní správy, kterým je dodává Správa státních hmotných rezerv [SSHR], vyjde jeden antigenní test na necelých 17 korun.

„Dnes jsme uzavřeli tendr na dva miliony kusů antigenních testů pro státní úřady. Soutěže se mohlo v našem dynamickém nákupním systému účastnit 45 firem. Obdrželi jsme dvě nabídky. Nejnižší podala společnost Masanta s cenou necelých 17 korun za kus,“ informovala v pondělí 17. ledna na sociální síti SSHR.

Zhruba o týden dříve Správa uvedla, že uzavřela tendr na dodání 14 milionů kusů AG testů pro školy. Zakázku podle ní vyhrála stejná společnost, tedy Masanta. Cena za jeden AG test je 13,89 korun.

Firmy za test zaplatí násobně víc, přispívá jim pojišťovna

A pak jsou tu antigenní sady, které si pro své zaměstnance nakupují firmy, anebo si je například živnostníci obstarávají vlastními silami. Zde jsou AG testy ale už několikanásobně dražší. V obchodě totiž stojí takový test běžně kolem 90 korun, na internetu ho lze pořídit levněji, za cca 50 korun.

„Hledám na internetu nejlevnější nabídky a současně si ověřuji, jestli patří mezi uznatelné testy, které nám proplatí zdravotní pojišťovny,“ popisuje praxi majitel firmy zabývající se zednickými pracemi s devíti zaměstnanci, který si nepřeje být jmenován.

Aktuálně koupil několik balení vždy po 25 kusech AG testů za 1 490 korun. Jedna testovací sada ho tak vyjde na 59,60 Kč.

„Je to drahé, ale je to nařízené, a tak to dodržuji a eviduji,“ říká.

Zdravotní pojišťovny na AG test přispívají 60 Kč

Svou roli v cenotvorbě zřejmě sehrává i skutečnost, že na antigenní testy provedené v zaměstnání nebo u živnostníka či majitele firmy přispívají zdravotní pojišťovny až 60 korun za každý vykázaný test. Pokud je tedy v seznamu testů určených pro laickou veřejnost u Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] nebo Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

K cenám a úhradám za AG a PCR testy ze zdravotního pojištění se na Twitteru vyjádřil ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci Marián Hajdúch.

„Možná by dost pomohlo, kdyby zdravotní pojišťovny za Ag test nehradily až 60 Kč, ale reálnou tržní cenu, která není ani poloviční. Stejně tak by měly snížit úhradu za PCR test na ~300-350 Kč, jak dlouhodobě navrhuji. Skončilo by tím i údajné kšeftování se vzorky…,“ shrnul Hajdúch.

Jeho slova okomentoval bývalý poslanec a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula [ANO] následovně: „Dříve nebo později k tomu musí dojít. Rezervy pojišťoven se zkracují.“

Zdravotní pojišťovny potvrzují starosti s AG testováním

Na vysokou nákladovost zavedeného antigenního testování na pracovišti upozorňují i zmiňované zdravotní pojišťovny.

„Pokud bude plošné testování ukončeno do poloviny února, odhadují se celkové náklady na dvě až tři miliardy korun, což už v této výši narušuje plány pojišťoven na letošní rok,“ uvádí ve své tiskové zprávě Svaz zdravotních pojišťoven [SZP], který v Česku sdružuje šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

Pokračování testování i po konci února se pak podle zástupců Svazu negativně promítne do hospodaření pojišťoven již v letošním roce. Zvýšené náklady přitom nemají zdravotní pojišťovny pouze s AG testy za své pracující pojištěnce.

Vláda řešila pravidla PCR testů i profesní karanténu

Ze zdravotního pojištění se plně hradí také pět PCR testů do měsíce. Pojišťovny je totiž nově proplácejí všem s výjimkou neočkovaných pojištěnců. Za jedno PCR vyšetření laboratoři pojišťovny zaplatí 700 korun.

A vysoké ceny za testy nejsou jediné, na co Svaz upozorňuje. Podle jeho zástupců stojí za zvážení i přínos pravidelných testů v práci.

„Další věcí je efektivita, protože z výsledků loňského testování u zaměstnavatelů vidíme, že při plošném testování nás odhalení jednoho reálně pozitivního stálo loni až 300 tisíc korun,” vysvětluje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

AG testy navíc nejsou ani příliš spolehlivé

Jsou tu ale i další otazníky. Při prvním mimořádném opatření v měsíci březnu až červnu 2021 požádalo o příspěvek na testy 63 000 zaměstnavatelů a celkem se provedlo 16,5 milionu antigenních testů.  AG testy detekovaly virus v jednom procentu případů. Zachytily tak poměrné nízký počet potenciálně nemocných.

V případě potvrzovacího PCR testu se po pozitivním antigenním testu potvrdila nákaza jen asi v polovině případů. Druhou půlku tedy tvořily falešně pozitivní testy. Naopak u PCR testů bezprostředně po negativním antigenním testu se falešná negativita ukázala častěji. Obdobně nespolehlivě vycházejí AG testy i ve školách.

„Kdybychom to shrnuli: spolehlivost antigenních testů nakoupených pro první polovinu roku 2021 byla velmi problematická a je obtížné odhadnout, nakolik bude kvalita těch nových vyšší,” komentuje situaci Friedrich.

Rozbor odpadních vod škol je lepší než AG testování

Plošné testování je tedy mimořádně nákladná záležitost, která významně ovlivňuje finanční zdroje zdravotních pojišťoven. Odborníci proto nabádají vládu, aby před každou úpravou testování předem provedla kalkulace. To proto, aby zjistila, kolik zaplatí stát spolu se zdravotními pojišťovnami a jak kvalitní informace za to dostane.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here