Penzisté dostanou dopisy o mimořádné valorizaci v únoru

54922
penziste
Ilustrační foto: Pixabay.com

Lidem se starobní, invalidní a pozůstalostní penzí zřejmě začnou v druhé půlce února chodit dopisy s informací, o kolik jim ještě letos stoupne důchod. Přidáno mají penzisté dostat od června.

Penze se navyšují vždy od ledna. Vláda je ale může mimořádně zvednout i jindy. Letos pak kvůli zdražování. A to za předpokladu, že ceny za sledované období vzrostou nejméně o pět procent. Veřejnosti to potvrdil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Valorizace pak bude od 1. června,“ řekl ministr.

Termíny výplaty důchodů se v roce 2022 posunou šestkrát

O kolik peněz dostanou penzisté více, bude podle ministra jasné začátkem února po zveřejnění lednových údajů o zdražení. Připustil, že na důchody a další povinné výdaje bude Ministerstvo práce a sociálních věcí potřebovat pro letošek víc peněz, než se původně počítalo.

„Samozřejmě tam bude nárůst na pokrytí mimořádné valorizace,“ upřesnil.

Jak se mimořádně zvedají penze

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen překročí pětiprocentní hranici. Upraví se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Zvedne se o tolik procent, o kolik se navýšily od loňského července ceny. Využívá se index růstu spotřebitelských cen Českého statistického úřadu. Kabinet má pak nařízení o mimořádné valorizaci vydat do 50 dnů po skončení měsíce s alespoň pětiprocentním cenovým růstem.

Procentní navýšení důchodů se při souběhu posuzuje odděleně

Loni v polovině listopadu bývalá ministryně financí Alena Schillerová [ANO] uvedla, že mimořádné navýšení by mohlo podle tehdejších odhadů u průměrného důchodu činit 650 až 730 korun. U lidí s podprůměrnou penzí by byla částka nižší, lidé s nadprůměrným důchodem by si polepšili víc. Podle dřívějšího vyjádření šéfky Národní rozpočtové rady [NRR] Evy Zamrazilové by na penze mohlo být letos navíc potřeba zhruba 17 až 17,5 miliardy korun.

V desetimilionovém Česku tvoří penzisté 2,86 milionu lidí

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody od České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] pobíralo loni na konci září 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň z toho bylo 2,38 milionu. Své důchodové systémy mají resorty obrany a vnitra.

Ovdovělý důchodce bere jen jeden z důchodů v plné výši

Marian Jurečka, jak už bylo řečeno, potvrdil, že jeho úřad bude potřebovat více peněz ze státního rozpočtu na letošní rok, než se původně myslelo. Spolu s valorizací penzí si zhruba tři miliardy korun vyžádá ještě zvýšení příspěvku na bydlení.

MPSV radí, jak na příspěvek na bydlení krok za krokem

Stát nyní hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Vláda již dříve uvedla, že by návrh státního rozpočtu chtěla mít hotový do konce února. Podle Jurečky by se pak měl přijmout a vyjít ve sbírce zákonů do konce března. „Od 1. dubna potom už pojedeme v normálním režimu,“ dodal ministr.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here