Situace na Ukrajině je klidná, tvrdí zástupci CzechTrade

899
na_Ukrajine
Foto: Pixabay.com

Američané včera [25.1.] vyložili na kyjevském letišti další vojenský materiál. Rusko má na hranicích s Ukrajinou sto tisíc vojáků. Ukrajinci podle zastoupení agentury CzechTrade ale zůstávají v klidu.

„Aktuálně je situace na Ukrajině klidná,“ říká ředitelka zahraniční kanceláře CzechTrade na Ukrajině Oksana Antonenko s dovětkem, že ale nedokáže predikovat další vývoj.

Podle jejích slov je v těchto dnech [k 25.1. 2022, pozn. red.] nálada ve společnosti běžná a nic nenasvědčuje tomu, že by se Ukrajinci připravovali k mimořádné situaci.

„Nejsou fronty v supermarketech, regály jsou naplněné stejným sortimentem, ceny benzinu nevyrostly, na letištích se nezvětšil počet cestujících,“ tvrdí.

Nikdo nechce konflikt, všichni se na něj ale připravují

Na kyjevské letiště včera dosedl americký vojenský letoun s vojenským materiálem v přepočtu za cca 4,4 miliardy korun. Jde tak o třetí americkou dodávku vojenského vybavení. Již loni USA poskytly Ukrajině takzvanou bezpečnostní pomoc v přepočtu za přibližně 57 miliardy korun.

Ukrajina dál bojuje proti ruskému plynovodu Nord Stream 2

Aktuálně americká vláda aktivovala do zvýšené pohotovosti 8 500 amerických vojáků pro případ nasazení v Evropě v rámci rychlé reakce Severoatlantické aliance [NATO]. Vedení NATO již taktéž uvedlo své síly do bojové pohotovosti a do rizikové oblasti vyslalo další letadla a lodě.

Na druhé straně Rusko, které vytrvale odmítá, že má v úmyslu na Ukrajinu zaútočit, má na hranicích země sto tisíc vojáků připravených kdykoli zaútočit. V roce 2014 vojenskou silou přitom již anektovalo ukrajinský Krym.

Ukrajina nabízí českým firmám slibný, ale i rizikový trh

Z Ukrajiny se stahují rodiny amerických diplomatů. Nově i Kanada nařídila rodinám svých diplomatů, aby ze země na čas odcestovaly. Švédské ministerstvo zahraničí vydalo svým občanům nedoporučení cestovat na území Ukrajiny. Týká se to hlavně Doněcké a Luhanské oblasti na východě země, jakož i Krymu. Stejný postoj zaujala i česká diplomacie.

Válčení na Ukrajině není dobré ani pro obchod

Situaci na Ukrajině s obavami sledují i zástupci českých firem, které v ní působí. Na ukrajinském trhu pravidelně obchoduje přes 250 českých podniků. Většina z nich realizuje obchodní aktivity přes místního zástupce nebo dovozce. Přibližně 30 podniků na Ukrajině provozuje obchodní pobočku nebo společný podnik s ukrajinským partnerem.

„Situace v obchodní sféře je v tuto chvíli rovněž standardní. A zatím jsme se nesetkali s informacemi o tom, že by došlo ke zrušení nebo zdržení dodávek na ukrajinský trh,“ komentuje současnou situaci Oksana Antonenko z agentury CzechTrade na Ukrajině.

Pohyb zboží přes hranice ČR – Ukrajina leden-listopad 2021
  • Celkový vývoz z ČR na Ukrajinu: 31,7 miliardy korun
  • Celkový dovoz z Ukrajiny do ČR: 37,7 miliardy korun
  • Podíl Ukrajiny na celkovém vývozu z ČR: 0,70 %
  • Podíl Ukrajiny na celkovém dovozu ČR: 0,90 %
  • Pořadí Ukrajiny na celkovém vývozu ČR: 20. místo
  • Pořadí Ukrajiny v celkovém dovozu ČR: 22. místo

Přesto všem exportérům jasně doporučuje, aby všechny dodávky realizovali na základě platby předem. Zároveň při sestavování smluv s právníky detailně konzultovali bod „nastání mimořádných okolností“.

„Zatím je to pro firmy nejsnazší opatření, jak alespoň částečně předejít možným nepříjemnostem,“ vysvětluje.

Top položky dovozu z Ukrajiny do ČR za leden-listopad 2021
  • Železná rudy v objemu: 17 948 753 tis. Kč
  • Izolované dráty, kabely a jiné izolované elektrické vodiče: 4 840 240 tis. Kč
  • Nedenaturovaný ethylalkohol nad 80 %: 1 636 650 tis. Kč
  • Výrobky z železa a oceli [nad 600 mm válc. za tepla]: 1 323 768 tis. Kč
  • Titanové rudy: 566 283 tis. Kč

Opět ale zdůrazňuje, že situace je navzdory eskalaci napětí na ukrajinsko-ruské hranici a v mezinárodních vztazích z hlediska obchodu standardní.

„Převážná část českých výrobků je na ukrajinský trh dodávána přes ukrajinské dovozce a obchodní zástupce. Podle našich informací aktuálně české firmy neutlumují obchodní aktivity,“ říká.

Na závěr dodejme, že ukrajinští podnikatelé, zdá se, spíše než vyostřenou situaci s Ruskem řeší své vlastní problémy. Svědčí o tom i jejich včerejší demonstrace proti státní daňové politice před ukrajinským parlamentem. Podle ukrajinské agentury Ukrinform se asi dvě tisícovky demonstrantů pokusily proniknout do budovy. Organizátoři protestu podnikatelů přitom na facebooku již poukázali na agresivitu policejního zásahu. Podle kyjevské policie zranění naopak utrpělo 18 policistů a pouze tři demonstranti. Policie taktéž dementovala zprávu, že zahynul jeden z demonstrantů.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here