USA chtějí znovu získat dominanci na trhu s mikročipy

1226
mikrocipu
Foto: Pixabay.com

Bidenova administrativa naléhá na Kongres, aby urychleně schválil podporu ve výši 52 miliard dolarů [cca 1,4 bil. Kč] na výrobu mikročipů v USA. Výstavbu závodu na mikročipy ve státě Ohio již oznámil americký Intel.

Intel chce do výrobního závodu na mikročipy investovat 20 miliard dolarů [cca 430 mld. Kč]. Podporu nachází u amerického ministerstva obchodu.

„Pokud Spojené státy nezvýší domácí výrobu čipů, čelí jak nebezpečí dalších výpadků dodávek čipů, tak v dlouhodobém výhledu ohrožení celého amerického hospodářství, ale i národní bezpečnosti,“ uvedla ministryně obchodu Gina M. Raimondová.

Joe Biden se vložil do řešení celosvětového nedostatku čipů

Odvolala se přitom na již Senátem schválený program „Vytvoření pomocných pobídek na výrobu polovodičů v Americe“. Cíl programu je obnovit vedoucí pozici USA ve výrobě polovodičů za pomoci pobídek a investic do výrobních kapacit nejnovějších typů polovodičů, a to i těch stávajících. I po nich je totiž vysoká poptávka.

„Jelikož poptávka po polovodičích bude jen stoupat, musíme mít chytré strategické investice, abychom co nejdříve pokryli domácí poptávku. A zároveň zůstali konkurenceschopní,“ dodala ministryně.

Jak dopadla analýza současného stavu

Americké ministerstvo obchodu si vyžádalo od domácí mikročipové asociace Semiconductor Industry Association [SIA] zprávu o tom, jak se v praxi osvědčuje schválený program na podporu domácí výroby polovodičů. Zjištění asociace nejsou nijak překvapivá.

„Americký průmysl polovodičů v minulosti dominoval. V posledních několika letech svou pozici ale ztratil. Zatímco ještě v roce 1990 se na celkové výrobě čipů USA podílely 40 procenty, v roce 2015 to bylo 13 procent a v roce 2019 už jen jedenáct procent. Většinu výrobních kapacit má Tchaj-wan. Tam je největší výrobce Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Další hlavní firmou je jihokorejský Samsung. A v odvětví se stále více prosazuje Čína,“ stojí ve zprávě.

Tchajwanská TSMC dál zdraží čipy. Od příštího roku až o 20 %

SIA zároveň konstatuje, že pro naplnění programu jsou nutné investice do výzkumu a vývoje. Proto schvaluje záměr Bidenovy administrativy na vybudování Národního technologického centra pro polovodiče. To vše má ale jednu podmínku. Kongres musí na tento program schválit peníze. Bidenova administrativa požaduje 52 miliard dolarů [1,4 bil. Kč].

„Naléháme na Kongres, aby schválil 52 miliard dolarů na podporu domácí výroby polovodičů jako součást legislativy podobné zákonu o Inovaci a konkurenceschopnosti,“ uvedla v této souvislosti Raimondová.

Jaká je situace s mikročipy v praxi

Zpráva SIA dále hodnotí současný stav na trhu s čipy ve vztahu k americkým podnikům. A dochází k nepřekvapivému závěru. Poptávka převyšuje nabídku. Ta byla loni vyšší o 17 procent. Časová rezerva dostupnosti čipů pak klesla na pět dnů ze 40 dnů v roce 2019. Data vycházejí z průzkumu mezi 150 americkými podniky.

Podle SIA, jež v USA funguje od roku 1977, americký polovodičový průmysl bude potřebovat na dohnání světového vývoje celkem 150 miliard dolarů letos a dalších 150 miliard příští rok. To je v přepočtu cca 3,3 bilionu korun.

Covid-19 v Číně znovu hrozí omezením produkce čipů

Asociace dále upřesnila, že tyto investice jsou základním pilířem pro fungování hospodářství. Odkazuje i na konkurenci. Jmenuje například nový výrobní závod německé firmy Bosch v Německu. A výslovně zmiňuje i jihokorejského výrobce čipů Samsung. Ten loni v listopadu totiž oznámil, že chce vystavět výrobní závod na mikročipy přímo v USA, konkrétně ve státě Texas. Do něj plánuje investovat 17 miliard dolarů [cca 372 mld. Kč], závod má být v provozu koncem roku 2024. V případě jihokorejské firmy by šlo o její největší investici na území Spojených států.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here