Americká ekonomika za loňský rok pozitivně překvapila

523
americka
Ilustrační foto: Pixabay.com

Americká ekonomika loni vzrostla o 5,7 %. To je nejvíc od roku 1984, tedy doby, kdy USA vedl republikánský prezident Ronald Reagan. Loni ve 4. čtvrtletí ekonomika USA zrychlila na 6,9 % z 2,3 % ve třetím kvartálu.

Ve svém rychlém odhadu to uvedlo americké ministerstvo obchodu. Výsledek překonal očekávání analytiků. Ti podle agentury Reuters odhadovali zrychlení tempa na 5,5 procenta.

„V rámci složek měla největší vliv obnova stavu zásob [firem]. Ta byla následována spotřebou domácností a fixními investicemi,“ okomentoval výsledky analytik České spořitelny [ČS] Jiří Polanský.

Americká ekonomika a její vývoj v jednotlivých čtvrtletích

K mezičtvrtletnímu růstu HDP USA nejvíce přispěla výrazná tvorba zásob, odrážející snahu firem o uspokojení robustní poptávky v podmínkách zaostávající nabídky. Zhruba v souladu s očekáváními ale zrychlila i spotřeba domácností,“ shodl se s ním analytik Komerční banky [KB] Jaromír Gec.

Nutno dodat, že hospodářský propad hrubého domácího produktu [HDP] USA v roce 2020 v důsledku pandemie činil -3,4 %. Byl nejvýraznější od roku 1946, kdy americká ekonomika klesla o 11,6 procenta. Jakkoli výsledek ekonomiky USA byl v roce 2020 lepší než výsledky evropských ekonomik.

Oživení ekonomiky v Evropě zaostává za oživením v USA i Asii

Loňské výsledky ale ukazují, že největší ekonomika opět nabrala dech. Rychleji než loni tamní ekonomika vzrostla v roce 1984, kdy růst HDP činil 7,2 procenta. I tehdy se hospodářství vzpamatovávalo z recese. Ekonomové přitom očekávají, že letos bude ekonomika pokračovat dále v růstu, i když pomalejším tempem než loni. Mezinárodní měnový fond [MMF] letos například počítá v USA se čtyřprocentním růstem HDP.

Joe Biden si připisuje zásluhy

Prezident Joe Biden po zveřejnění statistiky uvedl, že jeho plán na podporu ekonomiky funguje. Vyzval zároveň Kongres, aby schválil návrh, jehož cílem je učinit Spojené státy konkurenceschopnější.

„Vyzývám Kongres, aby pokračoval v úsilí a schválil návrhy zákonů, které umožní, aby byla Amerika konkurenceschopnější, které podpoří naše dodavatelské řetězce, posílí náš zpracovatelský sektor a inovace, umožní investovat do našich rodin a do čisté energie, a které sníží i životní náklady,” uvedl Biden ve svém prohlášení.

USA chtějí znovu získat dominanci na trhu s mikročipy

V loňském roce hospodářský růst v USA podporovaly rozsáhlé rozpočtové stimuly a mimořádně nízké úrokové sazby. Americká centrální banka [FED] tento týden ale signalizovala, že v březnu zahájí zvyšování úroků, což zvýší náklady na úvěry a potenciálně může zpomalit hospodářský růst.

Tomas Michálek: FED bude rozumný, opatrný a pomalý

Americké akcie i přes oznámení FED okamžitě reagovaly na zveřejněné výsledky HDP růstem. Index S&P 500 ve čtvrtek přidal bezmála procento, stejně tak Index Nasdaq Composite. A 0,7 procenta si připsal i dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn. Dolar zpevnil na 1,12 USD/EUR. Dosáhl tak na svou nejvyšší hodnotu od června 2020.

Avšak ani americká ekonomika není bez potíží

Jakkoli výsledky americké ekonomiky pozitivně překvapily, mnoho amerických podniků se stále potýká s problémy. Nejohroženější zůstává sektor pohostinství a zábavy. Problémy jsou i v dalších oblastech. Kvůli variantě omikron taktéž mnoho pracovníků nepracuje a zůstává doma, jak poznamenala agentura AP. To vše se podle ekonomů projevuje na nejsilnější stránce amerického ekonomiky, totiž spotřebě.

WSJ: Biden a jeho lidé manipulují výdaje na sociální programy

Jakkoli ta loni celkově stoupla o 7,9 procenta, v posledním čtvrtletí roku rostla jen 3,3% tempem. A podle ekonomů je trend jasný, spotřeba v USA – i vlivem ukončení podpor domácnostem – postupně klesá.

„To znamená, že i když hlavní hodnota růstu HDP je lepší, než se čekalo, ukazatel, jako je spotřeba, podporuje očekávání, že růst by měl v roce 2022 postupně slábnout,” uvedli analytici společnosti Contingent Macro Advisors.

Nedostatek nových aut žene ceny starých aut rychle vzhůru

Na druhé straně velice dobré výsledky vykázaly soukromé investice. Ty loni v USA stouply o 32 procent a ve čtvrtém čtvrtletí o 9,5 procenta. Což analytici vysvětlují zejména investicemi firem do tvorby zásob, čímž reagovaly na vyšší spotřebitelskou poptávku. Přičemž nabídka v USA stejně jako jinde vinou problémů v mezinárodním obchodu byla loni v mnoha oborech nedostatečná. Letos by však podle ekonomů už mělo postupně docházet k jejímu narovnání.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here