Loni ve 4. čtvrtletí ubylo podnikatelů a přibylo zaměstnanců

528
ctvrtleti
Ilustrační foto: Pixabay.com

Loni ve 4. čtvrtletí ubylo podnikatelů bez zaměstnanců i se zaměstnanci. Naopak rostl počet zaměstnanců. Téměř jednu třetinu všech pracujících v Česku zastupují Husákovy děti. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Průměrný počet zaměstnaných, očištěný od sezónních vlivů, ve 4. čtvrtletí roku 2021 proti 3. čtvrtletí 2021 stoupl o 4,0 tisíce osob. Počet pracujících ve věku 15 a více let se meziročně zvýšil o 43,0 tisíce [+0,8 %] na 5 259,4 tisíce. Za nárůstem stojí hlavně přírůstek žen na trh práce. Jejich počet meziročně vzrostl o 32,5 tisíce. Zatímco počet pracujících mužů narostl o 10,5 tisíce.

„Klesl celkový počet podnikatelů [sebezaměstnaných] o 35,9 tis., a to zejména v důsledku snížení počtu podnikatelů bez zaměstnanců [pracujících na vlastní účet] o 25 tisíc,“ uvedl statistický úřad.

Češi jsou raději zaměstnanci, podnikání nemají v krvi

A o 10,9 tisíce u nás ubylo také podnikatelů se zaměstnanci [zaměstnavatelů]. Snížil se i počet pomáhajících rodinných příslušníků o 8,1 tisíce osob. Naopak počty zaměstnanců u nás ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 rostly, a to o 87 tisíc na 4 423,3 tisíce.

Takzvané Husákovy děti „jedou“

Ve věkové struktuře pracujících v Česku roste význam skupiny narozených v sedmdesátých letech, takzvaných Husákových dětí. Téměř jednu třetinu všech pracujících dnes tvoří desetiletá věková skupina od 40 do 49 let. Na celkové zaměstnanosti se u nás podílí z 31,3 procenta. U žen tento podíl činí 33,4 procenta, u mužů 29,5 procenta.

Zaměstnanci chtějí peníze a jistotu, vyplývá z průzkumu

Podle ČSÚ celkový proces stárnutí populace pracujících demonstruje vývoj počtu pracujících právě v této desetileté skupině. Zatímco počet mladších čtyřicátníků meziročně klesl o 24,6 tisíce, ve skupině 45–49letých byl nárůst vůbec nejvyšší, o 33,8 tisíce.

Vláda otevře český trh práce více cizincům, řekl Jurečka v ČT

„Vliv tohoto posunu ve věkové struktuře bude zásadně ovlivňovat věkovou strukturu zaměstnanosti v příštích letech. Je otázkou, jak se na věkové struktuře pracujících projeví případný růst zaměstnanosti cizích státních příslušníků,“ uvedl ČSÚ.

Zaměstnanost ve 4. čtvrtletí 2021 dle sektorů

Zaměstnanost v jednotlivých odvětvích se u nás podle údajů za 4. čtvrtletí 2021 vyvíjela dost rozdílně. Snížila se především v sekundárním sektoru průmyslu a stavebnictví [o 31,7 tis. na 1902,4 tis.], to v důsledku poklesu počtu pracujících ve zpracovatelském průmyslu [-27,1 tis.].

Český trh práce nabízí neutěšenou podívanou

Proti snížení počtu pracujících v průmyslu se naopak meziročně zvýšil počet pracujících ve stavebnictví [+14,6 tis.].

V terciárním sektoru služeb celková zaměstnanost vzrostla o 76,2 tisíce na 3 220,9 tisíce. V tomto odvětví se zvýšil počet pracujících v sekci vzdělávání [+30,0 tis.]. A dále v oborech:

  • Velkoobchod, maloobchod a opravy motorových vozidel: +16,7 tis.
  • Informační a komunikační činnosti: +16,6 tis.
  • Peněžnictví a pojišťovnictví: +12,6 tis.

Oproti tomu se výrazně snížila zaměstnanost ve zdravotnictví [-11,2 tis.]. Důvodem je vysoká základna z doby pandemie covidu. Dále ubylo pracovníků v administrativních a podpůrných činnostech [-6,8 tis.]. V primárním sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství se počty pracujících výrazně neměnily [-1,8 tis. na 135,9 tis.].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here