MPO: Trhovci a organizátoři trhů mohou žádat o kompenzace

307
trhovci
Foto: Pixabay.com

Trhovci a organizátoři adventních trhů mohou od 1. března žádat o kompenzace za loňský listopad a prosinec. Stát jim nahradí až 80 procent marně vynaložených nákladů, maximálně však pět milionů korun.

Žádosti o náhradu trhovci a organizátoři vánočních trhů podávají do prvního dubna do 16 hodin. Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] pro ně má připraveno asi 450 milionů korun. Podpora u prodejců závisí na počtu stánků a dnech omezení.

Vláda schválila podporu podnikatelům za listopad a prosinec

MPO přijímá žádosti prostřednictvím svého on-line informačního systému. Pokud se podnikatelé do systému již dříve registrovali, nemusejí tak činit znovu. Pomoc se vztahuje na prodejce na vánočních a adventních trzích, jimž vláda loni zakázala činnost proticovidovými opatřeními, jako byl například zákaz konání adventních trhů.

Kdo o covidovou podporu u MPO žádá

Výpočet podpory se týká období od 26. listopadu do 25. prosince loňského roku. Za jeden stánek trhovec získá 5 000 korun na den. Za dva stánky 8 000 korun a za tři stánky 11 000 korun.

V případě organizátorů vánočních trhů platí za rozhodné období pro výpočet dotace doba od 1. ledna do 31. prosince uplynulého roku. Náklady musejí být prokazatelně uhrazené, kdy je dodavatel například nevrátil. Kompenzace nebudou poskytnuty těm pořadatelům, jejichž trh nebyl zcela zrušený, ale jen zčásti omezený.

Záruky za úvěry na drahé energie problém neřeší, tvrdí firmy

Náhrady MPO poskytne v režimu de minimis. To znamená, že při něm jeden příjemce nesmí v průběhu tří let čerpat z podpor více než 200 000 eur [cca 5 mil. Kč].

APAT podporu vítá, ale má i výhrady

Asociace pořadatelů adventních trhů [APAT] schválení náhrad uvítala. Upozornila však, že hlavně v případě velkých pořadatelů pomoc nepokryje náklady v odpovídající výši. Omezení u počtu stánků podle APAT znevýhodňuje část větších trhovců. Jako příklad uvedla ztráty společnosti Taiko pořádající trhy na Staroměstském náměstí v Praze, které jsou troj až čtyřnásobně vyšší.

Paradise Casino Admiral dostalo z Antiviru skoro 227 milionů

Předchozí vláda v reakci na zhoršení epidemické situace od 26. listopadu loňského roku zakázala vánoční a adventní trhy s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Konat se mohly pouze farmářské a jiné pravidelné trhy.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here