Pracovníci finančních úřadů razí do regionů pomoci s daněmi

416
regionu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Finanční úřady po dvou letech obnovují tradici. Před koncem řádného termínu pro podání daňových přiznání jejich pracovníci vyrážejí do regionů. To proto, aby plátcům daně z příjmů pomohli s podáním daňových přiznání.

Zaměstnanci finančních úřadů navštíví některé menší obce, aby tamní veřejnosti přímo na místě pomohli s vyplněním a podáním daňových přiznání za rok 2021. Zaměří se hlavně na regiony, ve kterých nefungují pobočky finančních úřadů. Po dvou letech tak Finanční správa ČR [FS ČR] obnovuje tradici, kterou přerušila pandemie koronaviru.

Výjezdy do regionů si daňoví poplatníci chválí

„První výjezdy začínají již příští týden [v týdnu od 28.2., pozn. red.]. Finanční správa je organizuje ve spolupráci se starosty a na základě evidovaného zájmu,“ přibližuje akci FS ČR ve svém manuálu.

Zároveň nabízí přehled o výjezdech do jednotlivých regionů a obcí řazený podle krajů. Odkaz na seznamy jsou zde.

Online formulář pro daňová přiznání je tu. A s ním i termíny daní

Podle zkušeností pracovníků finančních úřadů jejich výjezdy v době před uzávěrkou termínů pro podání daňových přiznání daně z příjmů ocenili v minulých letech daňoví poplatníci stejně jako zástupci municipalit.

„Nejvíce veřejnost oceňuje pomoc při vyplňování formulářů k dani z příjmů fyzických osob a možnost přiznání zároveň podat přímo na místě bez další návštěvy finančního úřadu,“ tvrdí zástupci FS ČR.

Termíny pro daňová přiznání za rok 2021

Nejzazší termín pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob v listinné podobě připadá v roce 2022 na pátek 1. dubna 2022. Pro elektronická přiznání se termín podání prodlužuje stejně jako loni o další jeden měsíc.

„Zákonná lhůta, kdy tedy nehrozí sankce za jeho pozdní odevzdání, letos připadá pro elektronicky podaná přiznání na pondělí 2. května,“ připomíná FS ČR.

Daně lze finančnímu úřadu zaplatit bezhotovostně například s pomocí internetového bankovnictví. A samozřejmě i bankovním příkazem. A stále ještě fungují platby formou poštovní poukázky a hotově přímo na pokladně finančního úřadu.

Paušální daň od ledna 2022 vzroste o 525 Kč na 5 994 Kč

Příjemným výsledkem daňového přiznání je přeplatek na dani. Pro jeho včasnou úhradu ze strany finančního úřady ale nesmí daňový poplatník zapomenout formulář přiznání na jeho poslední straně podepsat. Stejně tak vyplacení vratky podmiňuje vyplnění a podepsání žádosti o vrácení přeplatku. To je na úplném konci dokumentu.

„Aby žádost o přeplatek byla platná, musí být totiž samostatně podepsána,“ připomíná FS ČR s tím, že právě na tuto skutečnost poplatníci v praxi často zapomínají. A proplacení přeplatku se tím zbytečně prodlužuje.

Opakování je matka moudrosti, platí to i u daní

Daňové přiznání podává každý živnostník a podnikatel, ale i část zaměstnanců a ostatní občané, například senioři a studenti, jejichž příjmy nejsou osvobozeny od daně z příjmů nebo zdaněny srážkovou daní. A současně měli tito lidé v roce 2021 roční příjmy spadající do předmětu daně z příjmů vyšší než 15 tisíc korun.

Zúčtování záloh není jediný nástroj k získání daňové vratky

A přiznání podle FS ČR podává i subjekt v daňové ztrátě. Pokud má poplatník příjmy ze zaměstnání a případně ještě další příjmy, třeba ze samostatné činnosti, nájmu, kapitálových příjmů, či jiných činností, pak odevzdává daňové přiznání již při překročení částky šest tisíc korun.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here