Developer neprodá byt Rusovi, který neodsoudí ruskou invazi

840
ruskou
Ilustrační foto: Pixabay.com

Stavební společnost Ekospol bude selektovat zájemce o nové byty z řad ruských klientů dle jejich postoji k ruské agresi na Ukrajině. Tomu Rusovi, který ruskou agresi neodsoudí, byt neprodá. A tomu, který ji odsoudí, byt prodá.

Společnost upřesnila, že byty ruským zájemcům prodává i nadále, ale pouze v případě, že se dobrovolně distancují od, jak uvedla, neomluvitelné válečné agrese Ruska vůči suverénní Ukrajině.

Nechceme poškodit ty Rusy, kteří s ní nemají nic společného. V Česku žije mnoho Rusů, kteří s agresivní politikou ruského vedení nesouhlasí. Mnozí z nich k nám před ruským režimem naopak utekli. Takové Rusy u nás nadále vítáme,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Ekospol Evžen Korec.

Upozornil současně, že dobře ví, že zdaleka ne všichni Rusové s agresí vůči Ukrajině souhlasí.

V Česku žije mnoho Rusů, kteří s agresivní politikou ruského vedení nesouhlasí. Mnozí z nich k nám před ruským režimem naopak utekli. Takoví Rusové jsou u nás nadále vítáni a není důvod je jakkoliv diskriminovat,“ doplnil s tím, že ekonomické sankce mířící na Rusko a jeho vedení s cílem co nejdříve ukončit válku, jsou zcela namístě.

Rusko je neinvestovatelné. Ztratilo rating spolehlivého dlužníka

Upřesnil, že jeho firma odsuzuje nevyprovokovanou ruskou invazi na území demokratického státu a plně podporuje Ukrajinu. Podle něj je ruská invaze, kvůli které každý den umírá mnoho civilistů, neospravedlnitelná a musí co nejdříve skončit.

Jak hodnotí ruskou agresi sami Rusové

Český developer už ale neuvedl, kolik ruských zájemců o jeho služby pro jejich postoj k Ukrajině odmítl. Skutečnost totiž je, že mnoho Rusů ruské válčení na Ukrajině podporuje a spolu s ním i prezidenta Vladimira Putina.

Dokládá to třeba níže uvedená anketa natočená v těchto dnech v ruském městě Kostroma. To se nachází 372 kilometrů severovýchodně od Moskvy. V něm jen nemnozí Rusové ruskou agresi na Ukrajině jasně a zřetelně odsuzují. Naopak mnozí se nechtějí k otázce ani vyjádřit, jiní ruskou válku podporují.

„Ne, neodpovím, nezlobte se,“ říká muž v produktivním věku.

„Těžký. Nebudu říkat nic,“ říká jiný.

V Rusku, kde aktuálně platí přísné postihy za veřejné zpochybňování ruské „válečné speciální operace“, nezanedbatelná část respondentů ruskou agresi naopak schvaluje.

„No a co, že je válka. Všechno je správně. Podporujeme prezidenta Vladimira Putina,“ tvrdí žena s ústenkou.

Jiná říká: „Těžce to celé sleduji. Mám v ukrajinském Charkově sestru. Ale myslím si, že náš prezident Putin má pravdu.“ A pak se rozpláče.

Speciální skupinou v anketě pak jsou zapálení bojovníci proti “ukrajinským nacistům”.

„S Ukrajinou jsme si to měli vyřídit už dávno,“ říká senior v beranici.

„Už nám začali vyhrožovat atomovkou. No ten Zelenskyj,“ dodává postarší paní.

Komplexně se pak vyjádří muž v předdůchodovém věku: „Samozřejmě, že se k tomu stavím pozitivně. Volnou ruku našemu prezidentovi. Jinak příště bude válka na našem území. A vy mladí, kteří jste vychovávaní TikTokem, se budete běhat schovávat do křoví. My jsme tím prošli v roce 1945.“

Proti konání Ruska na Ukrajině se vymezují další firmy

Proti ruské agresi na Ukrajině se omezením spolupráce s ruskými subjekty v poslední době vymezilo více českých firem. Zřetelně se to ukázalo například u ruské banky Sberbank, která již na území Evropské unie zkracovala.

„Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování,“ uvedl před pár dny například zakladatel finančně poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

Konec Sberbank CZ se dotkne i výplaty přeplatků a podpor

„Nechceme dělat politiku a ani PR, ale je třeba se spojit, přispět, pomoci a být slyšet s tím, že válku nechceme v Evropě a ani kdekoliv na světě. A že se umíme spojit a reagovat. Pomoci utlačovanému a omezit agresora,“ dodal Borkovec pro FinTag.cz.

Upřesnil, že skupina Partners poskytne nadaci Člověk v tísni 1 000 000 korun. A zároveň vyzvala přes tři tisíce svých pracovníků a partnerů, aby se ke sbírce také připojili.

„Nejde jen o útok na samostatný stát, ale i na základní evropské hodnoty, které nám dnes umožňují podnikat a žít bezpečně a ve svobodném světě. Takové jednání nesmíme ignorovat, i když to ještě zdánlivě není u našich hranic,“ dodal.

Hotelová síť zavřela dveře Rusům, otevřela je Ukrajincům

Jiný příklad nabízí česká hotelová síť Pytloun Hotels, která provozuje čtrnáct designových, tradičních i apartmánových hotelů v ČR. Ta oznámila, že v reakci na pokračující ruskou agresi na Ukrajině přestala s okamžitou platností ve svých hotelech ubytovávat hosty z Ruska a Běloruska. K tomu samému vyzvala i další hotely a penziony v ČR včetně Asociace hotelů a restaurací ČR [AHR ČR].

„Nikdo z nás by neměl nečinně přihlížet tomu co se nyní děje na Ukrajině a toto je jedna z možností, jak se proti ruskému násilí bránit a jak vyjádřit naši podporu Ukrajině. Chceme vyslat jasný signál občanům Ruska a Běloruska, že dokud neskončí nesmyslná vojenská agrese proti svobodné a svrchované Ukrajině, mají u nás dveře zavřené,“ říká majitel hotelové a ředitel sítě Lukáš Pytloun.

Doplnil, že jeho hotely se snaží pomoci uprchlíkům, jimž nabízí ubytování. První rodiny jsou již zdarma ubytovány v Grand Hotelu Imperial v Liberci a Pytloun Hotelu Liberec. Příjezd dalších rodin a běženců se očekává.

Daniel Tácha

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here