Ukrajinu opustilo skoro 2 miliony lidí, Česko řeší kapacitní limity

515
Ukrajinu
Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Českých Budějovicích / Foto: MV ČR

Ukrajinu opustilo přes 1,75 milionu lidí. Do Česka jich k 6.3. dorazilo přes 100 tisíc. V následujících dnech bude Ústřední krizový štáb s členy vlády a kraji řešit maximální kapacity země. Kolik uprchlíků ještě zvládneme přijmout.

Aktuální čísla o ukrajinských uprchlících představil po jednání Ústředního krizového štábu [ÚKŠ] jeho předseda a ministr vnitra Vít Rakušan [STAN]. Zdůraznil přitom, že současná migrační vlna je nad očekávání Česka i ostatních zemí EU.

„Řešíme migrační vlnu nevídaného rozsahu. Nic podobného jsme nezažili za poslední léta,“ uvedl Vít Rakušan.

UNHCR: Počty uprchlíků rostou mimořádnou rychlostí

Nejvíce uprchlíků míří do Polska, ale i Maďarska či Rumunska. Mnoho jich směřuje na Slovensko, další do České republiky. Minimum jim odchází podle Úřadu OSN pro uprchlíky [UNHCR] do Ruska. To navzdory slovům prezidenta Putina, že Ukrajinci a Rusové jsou jeden národ. UNHCR přitom očekává, že do konce července Ukrajinu opustí kolem čtyř milionů obyvatel.

Z Ukrajiny odešlo skoro 2 miliony obyvatel

Podle dat k nedělní [6.3.] půlnoci Ukrajinu opustilo 1,750 milionu tamních obyvatel. Dle prvního náměstka policejního prezidenta Martina Vondráčka budou reálná čísla ukrajinských uprchlíků o stovky, ale spíše tisíce vyšší. Mnoho Ukrajinců totiž hranice země překračuje mimo určené hraniční přechody.

„Celková registrační čísla jsou 1,750 milionu lidí, jsou to ale jen ti registrovaní, co opustili zemi,“ upřesnil Vondráček.

Vstup Ukrajiny do EU by byl pro Ukrajince cestou z chudoby

Na Slovensko podle centrálně vedených údajů již dorazilo přes 112 tisíc Ukrajinců. Polsko jich zatím přijalo 1,29 milionu, do Maďarska dorazilo přes 186 tisíc uprchlíků a do Rumunska více než 432 tisíc válečných uprchlíků.

Praha nyní uprchlíky nepřijímá, kapacita krajů se řeší

V reakci na stále přijíždějící ukrajinské uprchlíky do metropole dnes [7.3.] vyhlásilo stop stav pražské krajské centrum pomoci zřízené v pražském kongresovém centru. Důvod je jeho přeplněnost a rostoucí bezpečnostní riziko v něm.

Podle Rakušana pražské centrum minimálně do zítřejšího dopoledne žádné nové uprchlíky nepřijímá a nepřijme. Doprava vlaků s uprchlíky se bude dle něj odklánět i do ostatních krajských center pomoci. Jak ale uvedl, většina z Ukrajinců trvá na tom, že chce pouze do hlavního města

„Odbor azylové a migrační politiky nabral 120 nových lidí kvůli posílení systému,“ dodal ministr Rakušan.

WHO: Na Ukrajině hrozí epidemie spalniček, TBC i obrny

Uvedl, že v následujících dnech se migrační vlna přesune do další její fáze. Zatímco v prvním kroku jde o zajištění okamžité pomoci válečným uprchlíkům, v druhé fázi se už musí řešit i zajištění vzdělávání pro dětské uprchlíky, zdravotní péče a možnost jejich vstupu do našeho sociálního systému.

„K tomu je třeba spolupráce s dalšími ministerstvy,“ uvedl ministr s tím, že nejde Ukrajince pouze ubytovat. Musí dostat jasná pravidla o tom, jak u nás budou následující měsíce žít.

Transfery peněz na Ukrajině dosahují rekordních úrovní

Po jednání ÚKŠ ministr dále řekl, že na vládě stejně jako s představiteli jednotlivých krajů nyní řeší otázku maximálních kapacit. Jinak řečeno, jaké jsou kapacitní možnosti přijímání uprchlíků pro Českou republiku. A následně se bude další postup dle Rakušana diskutovat na evropské úrovni tak, aby přijímací systémy fungovaly i v ostatních unijních zemích.

Vyjádřil se i k sílícím obavám českého obyvatelstva, že do Česka přichází z Ukrajiny nápadně mnoho mladých mužů a snad i dezertérů. Podle Rakušana z toho nemusí mít Češi žádné obavy.

„Zhruba 80 procent z dospělých jsou ženy, z celkové populace je 55 procent dětí,“ reagoval předseda ÚKŠ.

ČR poslala Ukrajině zbraně za 600 mil. Kč. O dalších se jedná

Přičemž Praha má v současné době z tohoto počtu přes 25 procent příchozích ukrajinských uprchlíků. Praha je totiž místem, kam míří drtivá většina příchozích Ukrajinců.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here